A ještě raději jsem za jeho reakci – vždyť právě ve veřejné diskusi se mohou tříbit argumenty pro a proti.

Hašek uhodil hřebík na hlavičku, když napsal, že „přímá volba prezidenta republiky významně zvyšuje legitimitu tohoto ústavního orgánu“. Bohužel z toho však nedovozuje další podstatnou věc – charakter volby musí odpovídat charakteru pravomocí. Bude-li prezident volen přímo, tak nejenže by neměly být jeho pravomoci omezeny, ale naopak by měly být podstatně rozšířeny. Je pravdou, že nikým dalším neschvalované jmenování členů Bankovní rady ČNB je velevýznamnou pravomocí, je však jedinou svého druhu. V pravomoci jmenování ústavních soudců je již prezident významně omezen Senátem, což jsme koneckonců před pár lety pozorovali v přímém přenosu, když Václav Klaus řadu svých kandidátů neprosadil. Přímá či nepřímá volba není sama o sobě dobrá, či špatná. Jen obě mají jiné konsekvence v politickém systému.

Pane předsedo, vaše reakce vzbuzuje řadu otázek. Odkud čerpáte své přesvědčení o „předpokládané nadstranickosti“ přímo voleného prezidenta? Snad z USA? Nebo z Polska, Francie, Rakouska, Irska, Portugalska či Finska? Všude tam ale má současný(á) prezident(ka) za sebou zázemí některé z velkých politických stran, jejímž představitelem v minulosti byl(a). A nepouštějme se raději do debaty o iluzornosti prezidentské nadstranickosti.

Nehrajme populistickou hru o tom, že nepřímá volba prezidenta činí „samotnou volbu závislou výhradně na vůli parlamentních stran“. Co je na tom špatného? Vždyť samotná ústava ve svém pátém článku praví, že mimo jiné na volné soutěži politických stran je založen náš politický systém. Je něco špatného na volbě mnoha dalších orgánů, které svou legitimitu čerpají z parlamentu, jen proto, že závisí na vůli politických stran? Ano, zákony přijímané dnešním parlamentem jsou mnohdy špatné, ale ne primárně proto, že je schvalují poslanci zvolení za politické strany, ale proto, že tito poslanci nepracují kvalitně.

Když jsem vaši reakci četl, měl jsem obavu, že v ní zazní právě ta jedna věta. A taky zazněla: přímou volbu si dlouhodobě „většina lidí přeje“. To je způsob uvažování, který má své místo v realizování většiny vládních politik, ale nemá co dělat v úvahách o struktuře státní moci. Tam bohužel neplatí antické „hlas lidu, hlas boží“. Diskutujme, ale nevtahujme do odborné debaty emoční argumenty. Mimochodem, většina lidí si dlouhodobě přeje zavést trest smrti. Kdy se dočkáme zákonodárné iniciativy ČSSD v tomto směru?

Autor působí v Centru pro studium demokracie a kultury

Polemika: Přímá volba a prezidentské pravomoci

Původní komentář: Přímá volba prezidenta ano