Ivan Pilip školství neprospěl hlavně plošným navýšením úvazků pro učitele. Jiří Gruša byl lepší básník než ministr. Jan Sokol vedl školství půl roku. Za tu dobu se nedá nic moc zkazit, ani dokázat. Eduard Zeman přišel s návrhem na zrušení víceletých gymnázií, který naštěstí neprošel. Petra Buzková posílala soji dceru do soukromé školy, přestože sama vedla školství veřejné. Navíc nechala učitele vypracovat osnovy, aniž by jim za to zaplatila. Skončila vloni, potom školství chvíli vedla Dana Kuchtová a než stačila ukázat, co umí, odvolali ji. Jeden den vede školství Ondřej Liška.

Co slíbí učitelům, kteří stávkují? Zvýší jejich platy? Sníží úvazky? Zapojí do rozhodování o vzdělání dětí rodiče? Vybaví školy způsobem odpovídajícím jedenadvacátému století? Sníží počet žáků ve třídách, aby se učitelé mohli dětem věnovat individuálně, nemuseli přizpůsobovat výuku těm nejslabším a zároveň je nesegregovali?

Má to jeden háček. Pokusného králíka českého školství nelze pokoušet donekonečna. Vydržel toho hodně, ale moc dalších šílených vědců na postech ministrů už nepřežije.