Po příchodu adventu, Mikuláše a po ozdobení vánočních stromů na českých, moravských a slezských náměstích, začíná prodej kaprů. Jedno z posledních znamení, že Vánoce se nezadržitelně blíží. Když se na každém druhém rohu v Brně objeví kádě, když se kolem rozlije pach rybiny a na dláždění ulpí zbytky kapří krve, je načase zkontrolovat skříně a všechny ostatní schovávačky a přepočítat dárky, jestli je člověk už má všechny nakoupené a zabalené.

Ještě týden a přijde Štědrý den. Většina evropských druhů kaprů pochází z Dunaje. O jejich rozšíření po Evropě se postarali Římané. Zatímco v Bavorsku chovali lidé kapry už za vlády Karla Velikého, v Česku nastal rozvoj rybníkářství až s novověkem. Zpočátku se kapři chovali pro potřeby klášterů. Na vánoční stůl se dostali mnohem později.

Kdo kapry nejí, stejně si je možná koupí. A na Vánoce je pak vypustí do řeky ve snaze spáchat dobrý skutek. A spáchá. Kapři se totiž zbavují svojí bahnité příchutě přemístěním z rybníku do sádek – a tím, že žijí dlouho mimo svoje přirozené prostředí, odvyknou přírodní vodě. Pokud tedy pustíte kapra do Svitavy nebo Svratky, je to stejné, jako byste ho snědli. Stejně co nevidět zatřepe ploutvemi.

Pokud tedy chcete dělat na Vánoce kapří dobré skutky, choďte kolem těch kádí a sbírejte rybí šupinky. A obdarovávejte jimi své bližní. V roce 2008, kdy zdraží snad úplně všechno, se jim bude šupina v peněžence jistě hodit.