Žádný čtenář nemusí kroutit hlavou nad tím, co zlého se stalo mezi lidmi či kolik řidičů zemřelo při havárii na českých dálnicích.

Svět novin je zvláštní. Jsou zrcadlem toho, co se stalo. Ale jedno vydání novin zachycuje jen malé množství toho, co se v jeden konkrétní den v roce dělo. Daleko více se toho do novin nedostane.

A jsou to často věci, které jsou mnohem důležitější než mnohé výroky politiků. Bohužel se jen staly běžnou součástí běhu světa, a tak prostě nemají šanci se do hledáčku žurnalistů dostat. Například, že tisíce lidí denně umírá kvůli hladu a žízni. Každých patnáct sekund zemře na světě člověk na tuberkulózu jen proto, že na léčbu chybí peníze. A nemusí to být jen děsivé příběhy z chudé části planety, ale i obyčejný den člověka ze sousedství, který by si zasloužil zvěčnit alespoň na jediný den na novinovém papíře.

Takže pokud jste se nervovali, že mají malého kapra, křivý stromek, že jste dlouho parkovali, že vyprodali dárek, který jste si vyhlédli, můžete nad tím mávnout rukou. A pod stromečkem se pousmát. Máte štěstí, že slavíte Vánoce. Statisíce lidí se jich letos na celém světě nedočkaly. A ať vám děkovný úsměv z tohoto poznání vydrží co nejdéle.