Podle soudce byla směna Jalty za městské domy a pozemky podle důkazů natolik podivná, že lze její aktéry považovat za zkorumpované. Což před komunálními volbami tvrdil právě senátor Jiří Zlatuška. Jestli někdo něco někomu skutečně „šoupl“, to se asi už nikdy nedozvíme. Podobně jako v případu lidoveckého předsedy Jiřího Čunka totiž zůstává řada indicií, avšak žádné důkazy.

Co tedy víme? Že město vydávalo směnu Jalty za naprosto strategický krok a kvůli tomu o něm zastupitelstvo výjimečně hlasovalo tajně. Že podle kritiků Brno za směňované domy dostalo málo. Že podle nové koalice na magistrátě bude oprava Jalty stát řádově víc, než kolik tvrdilo vedení minulé. Že zastánci směny nechali přezkoumat její právní nezávadnost člověka, který pracoval pro protistranu. Že primátor Richard Svoboda obchod podepsal den předtím, než ho znova stihlo projednat zastupitelstvo.

A že dům dál chátrá a městu nijak neschází. Nikdo neorganizuje petice, aby už Jalta fungovala. Na ulicích nesedí úředníci, kteří pozbyli střechu nad hlavou. Jen městská pokladna je chudší o nájmy z obchodů a bytů ve směněných domech. Možná za tím nestojí korupce, ale špatný obchod. Nebo tým nového primátora úsilí předchůdců zhatil. Každý si může myslet, co chce. To je asi hlavní poselství soudu.