VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákavá tajemství jídelního lístku

Fejeton - Miluji příjemný obřad rozhodování a dumání nad jídelním lístkem. Mohu si vybrat, ale mohu si také nevybrat a jít někam jinam. Stále si dobře pamatuji všechny ty socialistické lokály, kde si člověk nedovolil stěžovat na nedovařené brambory, studenou polívku ani na pomalou obsluhu, příště už by vás neobsloužili vůbec.

8.10.2010
SDÍLEJ:

Fejeton Brněnského deníku Rovnost.Foto: DENÍK/Markéta Evjáková

VĚRA SEČKÁŘOVÁ

Tehdy jsme dokonce raději ignorovali housenku v hlávkovém salátu, abychom nepopudili. I mně to dnes zní docela absurdně, a přitom jsem to zažila na vlastní kůži. Je však pravda, že i dříve se dalo leckde dobře najíst, nejen ve vyhlášených restauracích, výborné jídlo jste mohli dostat i v nejzačouzenější putyce čtvrté cenové kategorie, všechno je totiž v lidech.

Zrovna často v restauraci neobědvám, o to víc si to pak užívám. Svou kuchyni jsem opustila ve stavu, v jakém ji mám nejraději, uklizenou, nikde žádná odložená vařečka ani kastrůlek s osmahlou cibulkou, na sporáku nic nebublá ani nepřetéká. Dnes se o naše žaludky postarají profíci a určitě mnohem lépe, než to umím já. O svém kuchařském umění si nedělám iluze, i když jsem jednou byla vyhlášena královnou pomazánek. Moje tajemství spočívá v tom, že se nebojím odvážných kombinací, u nás se stejně vždycky všechno sní. A ještě umím polévky, na nich se celkem nedá nic zkazit. Vlastně teď jsem si vzpomněla na jeden rozkošný příběh. Tehdy byla paní Julie jaksi nemocná a pověřila manžela uvařením posilující slepičí polévky. Navigace probíhala úspěšně do okamžiku, kdy velitelská postel vydala příkaz: „A teď to slij!“ Ten dobrý muž již několikrát cedil nudle, nezaváhal a obsah pětilitrového hrnce vylil přes cedník do dřezu, výživný vývar probublal do nenávratna, zůstala jen hromádka rozblemcané zeleniny. Tak to jen tak pro pobavení.

Ale zpět k jídelnímu lístku, jak jsou rozdílné, že? Některé se tváří rádoby vtipně, jiné opravdu vtipné jsou, najdeme lístky kapku světácké, zdobené kudrlinkami, nebo úplně obyčejné, některé trumfují krajovými specialitami a v těch, co se tváří tak vznešeně, můžeme i pod honosným názvem objevit třeba bramboračku. Dnes mám chuť na něco méně obvyklého, ale co si dát? Třeba dušené krevety s česnekem? Ó-la-la, krevety miluju, znám je jen v jednoduché úpravě, ale s česnekem? S pocitem nejistoty se rozhodnu to risknout, ale nakonec to osud vyřeší za mne, krevety dnes prý na jídelníčku nejsou.

Většinou jídelní lístek prozradí, z jakých ingrediencí se pokrm skládá, občas se to ale jaksi nedozvíte. Buď se necháte překvapit a objednáte si tajuplně znějící jídlo, nebo podrobíte číšníka výslechu. „Je v tom paprika?“ Laškovná otázka zřejmě zní sugestivně a obsluha naslibuje spoustu papriky netuše, že tazatel právě papriku nechce.

Zábavné je i studovat jídelní lístky jen tak nanečisto, přímo z ulice. Věřte, že to taky není špatné. Nejvíc mě zaujala nabídka jedné restaurace, kde ceny jsou více než úctyhodné. Jídelníček nóbl podniku se hemží anglickými výrazy, ale s českou gramatikou si jaksi neví rady. Kdybych měla vysolit 347 korun, tak určitě ne za Red snapper s proventsálskou zeleninou (nevíte, kde je Proventse?), nestojím o těstovinovou lahůdku tagliatelle s houbama (snad s houbami, ne?) za 187 korun, byť provoněnou lanýžovým olejem. Co mě ale doslova šokovalo, byla hrubka nejtvrdšího kalibru, gratinovaný kozý sýr! Fuj! Zrovna včera jsem si všimla, že chyba už je opravená, ale i tak jsem rozhodnutá tam nikdy nejít. Raději si dám obyčejný voňavý gulášek v hospůdce, která si na nic nehraje.

Autorka je publicistka

8.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Unikátní hudební projekt festivalu Moravský podzim na brněnském výstavišti sledovaly tisíce lidí. Součástí orchestru byly míchačky, sanitky, dělostřelci a také sedm brněnských pěveckých sborů.
23

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Lídr jihomoravské kandidátky KSČM hlasuje ve sněmovních volbách.

Pojezný k neúspěchu ve volbách: Lidé se obrátili na populistické strany

Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu

Jižní Morava – Topná sezona začala letos už v půlce září. Lidé řeší kontroly a čištění komínů na poslední chvíli. Kominíci mají plné kalendáře dlouho dopředu.

Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků

Jižní Morava /FOTOGALERIE, VIZITKY POSLANCŮ/ – Jihomoravské poslance čeká velké střídání. Křeslo získá čtrnáct nových politiků z kraje. Dvanáct ze stávajících poslanců za jižní Moravu končí ve sněmovně úplně, devět zůstává.

Nová vláda bude průšvih, nebo velký průšvih, říká Pirát Radek Holomčík

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Ve volbách do poslanecké sněmovny skončili Piráti na třetím místě. „Výhra ANO znamená dlouhodobé selhávání demokratických stran,“ říká nový jihomoravský poslanec a Pirát Radek Holomčík.

V maloměřické textilce opravili turbínu. Majitel plánuje i další rekonstrukce

Brno - Látky se v textilní továrně v brněnských Maloměřicích nevyrábí už pětadvacet let. Po tu dobu továrna stála bez využití a chátrala. Nyní se majitelé rozhodli opravit alespoň její malou část. Vyměnili původní Kaplanovu turbínu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení