Chodili k nám už vaši prarodiče, nyní k nám můžete přijít i vy. Tak láká modřická restaurace U Trávníčka hosty. Kdo slogan poslechne, určitě litovat nebude. Kromě skvělého jídla lidi naladí také příjemná venkovská atmosféra podniku. Masivní stoly, červené cihly a kola dřevěných vozů na stěnách totiž vrátí hosty do dob sedláků.

„Dřív tu byla průměrná restaurace. Opravili to tu, dostavěli penzion a vypadá to tu moc dobře. Pěkné je i venkovní posezení,“ pochvaluje si místo, které slouží jako restaurace téměř sto let, Jiří Vařílek. Minulý rok v Brně vařil jako šéfkuchař restaurace U Královny Elišky pro šestnáct prezidentů a brněnskému Deníku Rovnost pomáhá testovat restaurace.

Dobrý dojem na něj dělá také jídelní lístek, na kterém je nakreslený obrys podniku. „Každý si tady musí vybrat. Nabídka zcela vyhovuje tomuto typu restaurací,“ uznává Vařílek pestrost nabízených pokrmů.

Objednané jídlo je na stole asi za pětadvacet minut. Čekání je v době oběda, kdy restaurace nabízí i „meníčka“, pochopitelné. „Vždy říkám, že si na jídlo raději počkám, pak se dobře najím a jsem spokojený. Když dostanu jídlo na stůl sice hned, ale nedobré, odcházím se špatnou náladou,“ podotýká Vařílek.

A v tomto případě se čekání vyplácí. Kvalita jídla šéfkuchaře mile překvapí. Ke kuřecím steakům prokládaným bramboráčky se sýrovou omáčkou, tajemně nazvaným Trávníčkova pyramida, už nevyžaduje žádnou další přílohu. „Je to opravdu výborné. Byl jsem tu před dvěma lety a nechutnalo mi. Je vidět, že na restauraci zapracovali,“ pochvaluje si Vařílek. Líbí se mu také bohatá obloha a keramické talíře.

Další jídlo, zapečený steak s ovocem a se sýrem, výborně kombinuje slanou a sladkou chuť. Kuchař k masu přidal šťávu, aby nebylo jídlo suché.
Už před dezertem je Vařílek zcela spokojený. „Po brněnské restauraci Empire 1 je to druhé nejlepší místo, kde jsem jídlo testoval,“ podotkne.
Ledová dobrota

K bezproblémovému obědu přispívá také milá obsluha. Servírka se dokonce s hostem chvilku s úsměvem hádá, aby si dal zmrzlinu místo k palačinkám do kávy. „A měla pravdu, je to výborná kombinace. Jen by mě zajímalo, jestli si palačinky dělají vlastní, nebo je kupují. Tak pravidelné díry v palačinkách snad ani nemohli vytvořit,“ směje se Vařílek.

Návštěva v modřické restauraci U Trávníčka je pro něj příjemným překvapením. „Příští týden jedeme se ženou tímto směrem. Určitě si sem zajdeme na oběd,“ dodává spokojeně.