Chováme se odpovědně.Zdroj: DENÍK

Výrobní firma KOVOLIT, a. s., je nedílnou součástí modřického regionu už téměř 100 let. Svoji historii datuje od roku 1921 a za tu dobu prošla dlouholetým vývojem od strojírenské dílny, přes národní podnik až po akciovou společnost.

Kovolit je živoucí pamětník. Spolu s dobou zažíval vzlety i pády, ale nikdy to nevzdával, žije a rozvíjí se. Je hrdý na to, že zůstal stoprocentně českou firmou. Jeho předseda představenstva, Ing. Eduard Mareček prozradil, jak se Kovolitu daří a jaké jsou jeho záměry do budoucna.

Jak se daří Kovolitu uspět na současném trhu?
Dnes je KOVOLIT, a. s., společnost s více než 560 zaměstnanci a ročním obratem téměř 1,1 miliardy korun. Patří mezi nejvýznamnější výrobce hliníkových tlakových a kokilových odlitků a zápustkových výkovků z neželezných kovů v České republice. Naše produkce směřuje na české trhy i trhy Evropské unie, převážně německé a francouzské. V dobývání trhu se nám v současnosti daří dobře, máme řadu zakázek a zajímavých projektů. V této době musíme bohužel i některé odmítat, protože nás stejně jako většinu ostatních zaměstnavatelů trápí nedostatek pracovníků ve výrobních provozech.

Co považujete za nejvyšší priority vaší společnosti?
Před několika lety by odpověď zněla jednoznačně: technický rozvoj společnosti, investice do moderních technologií, modernizace provozu, úsilí držet krok s dobou a plnit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. V dnešní době se ale naše priority rozšiřují o personální oblast – zajistit a udržet si schopné, kvalifikované a loajální pracovníky.

V souvislosti s dynamikou rozvoje firmy kladete velké nároky i na svoje zaměstnance. Jak je podporujete, aby byli úspěšní?
Stále intenzivněji pečujeme o vzdělávání zaměstnanců, jejich profesní a kariérní růst. Usilujeme o to, abychom si vychovávali nejen všestranně vzdělané odborníky, ale také manažery na všech úrovních, kteří budou schopni svoje zkušenosti předávat dál, řekl bych doslova z generace na generaci. V poslední době jsme investovali podstatné částky do vzdělávání technologů v oblasti tlakového lití. Po prázdninách zahájíme nový cyklus vzdělávání mistrů a manažerů, dlouhodobě poskytujeme našim zaměstnancům jazykové kurzy. Dále plánujeme odborné, kvalifikační a rozvojové vzdělávání pro naše seřizovače, technology, provozní elektromechaniky a zámečníky, všeobecně pak kurzy pro lepší využívání IT technologií či kurzy finanční gramotnosti.

Snímek ze zahájení oslavy k 95. výročí firmy.Zdroj: KOVOLIT, a. s. /archiv

Jaká je vaše představa odpovědného chování firmy?
Naše představa odpovědného chování firmy se váže jednak k životnímu prostředí, jednak k demografii místa firmy, jednak k zákazníkům a v neposlední řadě k zaměstnancům. Společnost KOVOLIT, a. s., je držitelem uznávaného certifikátu v oblasti environmentálního managementu. Ve vztahu k zákazníkům se snažíme plnit naše závazky tak, abychom byli vnímáni jako spolehlivý dodavatel.

Součástí odpovědného chování firem je i jejich postoj k zaměstnancům. Jak je tomu v Kovolitu?
Naše společnost patří k nejvýznamnějším a nejstabilnějším zaměstnavatelům v regionu. Tradičně dbáme na slušné jednání s našimi zaměstnanci. Charakter naší výroby vyžaduje práci v nepřetržitém provozu, proto usilujeme o vytváření takových pracovních podmínek, abychom zaměstnancům tuto práci co nejvíce zpříjemnili. Do modernizace pracovního prostředí a zázemí jsme v minulém roce investovali nemalé prostředky. Samozřejmostí je dotované stravování v moderní jídelně a nabídka občerstvení přímo na pracovišti. V Kovolitu tradičně působí odborová organizace a máme uzavřenou kolektivní smlouvu. Naši zaměstnanci mají pracovní úvazek 37,5 hodiny týdně, ročně čerpají pět týdnů dovolené, náleží jim nadstandardní příplatky za práci o víkendech a v noci, příspěvky na penzijní pojištění, finanční odměny při pracovních a životních výročích, odchodu do důchodu a další výhody. V současnosti pracujeme na zavádění nového systému odměňování, který by měl přispět ke zvýšení motivace zaměstnanců, a dalším rozšiřování benefitů. Odpovědnost chápeme ale i tak, že zaměstnancům, kteří se dostanou do složitějších životních situací, nabízíme možnost bezplatně využívat právní poradenství.

Můžete prozradit něco z dalších plánů vaší firmy?
Chtěli bychom pokračovat v dalším rozvoji a zkvalitňování stávajících technologií. V oblasti tlakového lití se chceme orientovat na strukturální díly a zvýšit podíl obráběných odlitků či výkovků. Budeme se zaměřovat na robotizaci a automatizaci výroby. Plánujeme vybudovat novou halu obrobny a zvětšovat objem výroby. Zároveň si velice dobře uvědomujeme, jak je důležitý vztah zaměstnanců ke společnosti a jejich participace na rozvoji firmy. Proto se soustřeďujeme na budování komunikačních kanálů. Informace od našich zaměstnanců pečlivě vyhodnocujeme a jsou pro nás důležitou inspirací. Začali jsme vydávat firemní časopis Kovolist, kde informujeme o všem novém, co se ve firmě děje, zřídili jsme schránky „Slyšíme vás" určené pro konkrétní dotazy. Pro zlepšení komunikace začínáme využívat sociální sítě. V přátelském duchu proběhla loňská společná oslava 95. výročí založení firmy, kterou jsme celou věnovali všem našim současným i bývalým zaměstnancům a jejich rodinám jako jedno velké poděkování. Víme, že tato cesta není jednoduchá, ale jsme přesvědčení, že je jediná správná.