Chováme se odpovědně.Zdroj: DENÍK

O co mají města zájem?
Z titulu pozice oblastního manažera často komunikuji s vedením obcí a měst, kde společně s kolegy prosazujeme individuální přístup a snažíme se najít optimalizovaná a chytrá řešení, která reagují na potřeby jednotlivých municipalit. Dle zkušeností z praxe a také vzhledem k možnostem čerpání podpory z národních nebo evropských zdrojů lze za nejčastější oblasti rozvojového zájmu identifikovat dopravu a mobilitu, energetiku a informační a komunikační technologie. Energetiku můžeme považovat za klíčovou oblast konceptu Smart city a na základě vize a energetické koncepce si představitelé měst a obcí mohou specifikovat prioritní oblasti rozvojového zájmu, které následně v koncepci Smart city rozvinou.

Co tedy městům můžeme nabídnout?
Jsem rád, že společnost E.ON klade velký důraz na to, jak bude energetický svět zítřka vypadat, a to jak s ohledem na poskytování spolehlivých služeb a zákaznických řešení, tak na trvalou udržitelnost a péči o životní prostředí. Proto zákazníkům přinášíme řadu informací a chytrých řešení, která pomáhají zlepšovat životy lidí a přinášejí další přidanou hodnotu. V souladu s know-how společnosti E.ON je spoluprá- ce s jednotlivými městy soustředěna především na decentralizovanou výro- bu elektřiny se zaměřením na bezpečnost dodávky pro dané město či obec. Dalšími oblastmi, v nichž můžeme chytrým městům pomoci, kromě již zmiňovaného efektivního využívání energetický zdrojů, jako je například kogenerace či fotovoltaika, to jsou energeticky úsporná opatření v oblasti efektivního osvětlení budov, energeticky úsporná opatření v oblasti veřejného osvětlení, rozvoj v oblasti CNG a elektromobility, budování smart grids a v neposlední řadě smart parking.

Oblasti, v nichž může E.ON chytrým městům pomoci:- efektivní využívání energetických zdrojů, například kogenerační jednotky či fotovoltaika
- energeticky úsporná opatření v oblasti efektivního osvětlení budov
- energeticky úsporná opatření v oblasti veřejného osvětlení
- rozvoj v oblasti CNG stlačeného zemního plynu v dopravě
- rozvoj v oblasti elektromobility
- budování smart grids
- smart parking

Mohl byste smart parking čtenářům představit blíže?
Rozvoj nových produktů a služeb ke Smart city neodmyslitelně patří. Společnost E.ON se intenzivně podílí na jejich rozvoji a distribuci a právě smart parking je toho důkazem. Jedná se o unikátní systém vyvinutý na Akademi věd ČR neboli chytré integrované řešení SPINWIRE® společnosti IGSResearch. Tato technologie se využívá ke sledování obsazenosti parkovišť a k navádění k volným místům, ke kontrole doby parkování na místech s omezenou dobou stání, a to na zpoplatněných parkovištích, na vyhrazených stáních a na parkovištích s rezervačním systémem. Na komunikacích se používá k měření hustoty provozu a rychlosti vozidel. Získaná data zároveň slouží k optimalizaci řízení parkování a provozu ve městech a poskytují spolehlivé údaje do mobilních aplikací pro řidiče.

S jakými dalšími partnery na projektech spolupracujete?
Pro úspěch projektu Smart city je otázka partnerství opravdu klíčová, je třeba, aby již od počátku vznikala partnerství mezi daným městem, významnými podnikatelskými subjekty v regionu, akademickou sférou a občanskou veřejností. Spojovacím článkem mezi uvedeným sektorem podnikatelským a akademickým je i Czech Smart City Cluster.

Velkou předností je to, že každá společnost či instituce nabízí v rámci clusteru své know-how, které je pak společně rozvíjeno, a mohou se tak snáze najít optimalizovaná, chytrá řešení reagující na potřeby jednotlivých měst a obcí. Dodejme, že zakládajícími členy clusteru jsou kromě společnosti E.ON Česká republika, s. r. o., také Schneider Electric CZ, s. r. o., Technologické centrum Písek, s. r. o., ČVUT v Praze, Atos IT Solutions and Services, s. r. o., a Česká spořitelna, a. s.

Naším partnerem je také například Centrum pasivního domu a donedávna i Smart Cities magazín.

Senioři zkrášlili stěnu trafostanice v Písku.Zdroj: E.ON/archiv

Co děláte pro to, aby téma Smart city bylo pro všechny dostatečně srozumitelné?
Téma Smart city je velmi živé a atraktivní, ovšem proto, že neexistuje jednotná definice tohoto pojmu, je možné, že si každý z nás představí při jeho vyslovení něco jiného. A to je pochopitelné, protože Smart city se týká mnoha aspektů života ve městě, kterým může být přisuzována různá priorita. Ve zkratce se však dá říci, že spojovacím článkem jsou moderní technologie, díky nimž se tradiční sítě stávají účinnějšími. Společnost E.ON se velmi aktivně podílí na propagaci Smart city. Například na konferenci CityCon v Písku jsme poprvé představili produkt smart parking. Nebo na pražské konferenci „Energie ve městech chytře," kterou jsem měl tu čest moderovat, bylo prezentováno veřejné osvětlení s řídicím systémem. V přípravě jsou mnohé další prezentace, ve dnech 26.-29. 4. jsme se zúčastnili veletrhu URBIS v Brně, kde jsme nejen vystavovali, ale i přednášeli. Velmi mě těší, že jsme generálním partnerem publikace Smart city v praxi, což je první ucelená publikace na téma Smart city v České republice. Věřím, že tato kniha bude dobrým impulsem k tomu, aby se takzvaně chytrou cestou vydala i další města v České republice, kterým jsme ve společnosti E.ON připraveni pomoci.

Jak je možné veřejnost do projektů zapojit?
Chytré město staví na síle svých občanů, plánuje dlouhodobě, buduje otevřenou komunikační platformu se svými obyvateli. V koncepci Smart city jde především o zlepšení kvality života a zapojení veřejnosti do aktivit ve městě je rovněž jedním z cílů projektu Smart City. Jsme rádi, že jsme se mohli společně s našimi partnerskými městy aktivně podílet na zvelebování trafostanic ve městech a být u toho, když například v září minulého roku senioři v Písku, z místní Akademie umění, graficky ztvárnili jednu celou stěnu trafostanice Na Výstavišti.

S tímto nápadem byly osloveny i další radnice, o realizacích vás budeme včas informovat.