Čeští sociální demokraté na sobotním sjezdu zvolili vedení své strany. Novou tváří na jednom z pěti místopředsednických postů se stal brněnský primátor Roman Onderka. Na kandidaturu jej nominovala celá dvanáctka krajů. Zatímco primátor slavil úspěch, jeho oblíbená Kometa doma smutnila.

Prohra s Ústím definitivně smetla naděje hokejistů Komety na extraligovou baráž. Vy jste dlouholetý fanoušek klubu. Co na to říkáte?
Přiznám se, že když ke mně tato informace dorazila, nebylo mi úplně do výskání. Byl jsem docela smutný. Na druhou stranu v zápasech play off jde vždycky o trochu štěstí a toho se Kometě asi nedostávalo.

Vraťme se k sobotnímu volebnímu klání. Tři z vašich konkurentů na pozici místopředsedy těsně před volbou vzdali kandidaturu. Přemýšlel jste nad touto možností také?
Velmi dlouho jsem zvažoval, zda mám kandidovat, řešil jsem, jaké zkušenosti můžu ČSSD nabídnout. Nakonec jsem se rozhodl, že kandidovat budu. Stalo se tak po primárních volbách a konferencích v krajích. Na víkendový sjezd jsem už přijel rozhodnutý. Nechal jsem na delegátech, jestli mou nabídku přijmou, nebo ne.

S jakým cílem jste do voleb šel?
Na krajských konferencích jsem zřetelně deklaroval, že chci být místopředsedou, který má na starosti obce, města a regiony. Tedy komunální politiku. Uspěl jsem a sociální demokraté mi svěřili tento mandát. Na druhou stranu, komunální politice jsem se věnoval vždycky, i jako primátor.

Neláká vás po volbách spíš celostátní politika?
Tuto otázku teď dostávám pravidelně. Nejste první, kdo se na to ptá. Ale já jsem primátorem jednoho z nejkrásnějších měst Evropy. To je pro mě obrovský závazek a velká odpovědnost. Pokud je někdo vysoce postavený, přitahuje na sebe také větší pozornost médií. Může se snáze vyjádřit například k legislativním otázkám. Nicméně musím zdůraznit, že každý místopředseda pracuje ve prospěch všech krajů republiky.

Co konkrétního může místopředsednický mandát přinést Brnu?
V samosprávě, stejně jako ve vedení politické strany, existuje spousta problémů, které musíte řešit. Možná nejsou tak viditelné, ale na jejich výčet bych musel mít po ruce celý soupis. Druhá věc je legislativa a témata, která se projednávají ve sněmovně. Jde například o rozpočtové určení daní nebo nedávno projednávaný zákon, podle kterého musejí obce uklízet před domy. Jakmile člověk stoupá v hierarchii strany, roste i možnost všechny tyto věci ovlivňovat, samozřejmě v dobrém. Podílí se na tom ale víc faktorů, třeba vliv nebo určitá váženost.

Zdeněk Škromach je z Hodonína, Bohuslav Sobotka z Vyškovska. Některým by se možná mohlo zdát, že mezi místopředsedy ČSSD vniká nějaká „jihomoravská klika“…
Tak to v žádném případě. Je to spíš zajímavá souhra náhod. Sociální demokraté mají snahu řešit věci napříč všemi kraji. Stejné je to v případě kandidatury na post místopředsedy. Důležité není to, odkud kandidát je, ale jak naplňuje programovou vizi strany.