Pomyslně na dvou židlích sedí od konce minulého měsíce ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel. Nový policejní prezident Martin Červíček si ho dočasně vybral jako svého náměstka. V nové pozici teď řeší hlavně nutné úspory. Peníze zároveň rozděluje i zajišťuje pro Jihomoravský kraj. „Chci, aby každý policista věděl, kde bude od 1. ledna 2013 pracovat, a jaký za to dostane plat," říká Kužel.

Vláda již schválila návrh systemizace policie pro příští rok. Co to znamená?

Systemizace je vzor, jak by mělo každé ředitelství policie v kraji vypadat. Od krajského ředitele počínaje až po řadového pracovníka. My teď procházíme každý post, zjišťujeme, kolik je v kraji lidí. Zda můžeme najít úsporu například v příplatcích u vedoucích funkcí a v nevýkonných třídách. U metodiků nebo v podpůrných službách. Snažíme se směřovat zaměstnance do přímého výkonu. Například na kriminálku nebo do ulic.

Máte už konkrétní vize, pro krajská ředitelství na rok 2013?

Co už víme, je počet policistů pro příští rok pro celou republiku. Tedy 38 996. Pro tento počet je průměrný plat asi třicet tisíc šest set korun. To číslo musíme skloubit s objemem peněz. Každý útvar i krajské ředitelství už zná počet lidí, který tam bude od 1. ledna mít. S policejním prezidiem teď řeší, zda je možná úspora například v řídících pozicích. Na výkonné složky nesaháme. To je naše zásada.

Je možné, že budete snižovat stavy? Policisty propustit nemůžete. Plánujete to jinak? Například přirozenými odchody?

Propouštět ani nechceme. Momentálně máme u policie dokonce proti plánům na příští rok podstav. V celé republice asi dvě stě šedesát lidí. Ale přesouvat musíme. Když je nižší počet policistů, nemůže být stejný počet analytiků a metodiků. Tam děláme úpravy, ale lidé neztrácí svou práci. Nemůžeme je propustit a ani nechceme. Pouze je nasměrujeme do výkonu.

Ještě nedávno jste měli zakázané nabírat nové zaměstnance. Stop stav už je zrušený. Dokonce jste už i v Jihomoravském kraji nabírali nové policisty. Máte v plánu v tom pokračovat?

Teď ne. K 1. červenci jsme přijali sedmnáct nových policistů. To byl nábor lidí z civilu, kteří udělali testy. Teď do toho vstoupily další organizační věci. Z Prahy zrušili zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné v Břeclavi. Tamní policisty ale nemůžu propustit. Většinu z nich jsem přesunul k jihomoravské policii. To jsou hotoví policisté, kteří mohou sloužit se zbraní. Problematika je sice trochu jiná, ale znají základní zákony a mají zkušenosti s policejní prací. Zvyknou si za několik měsíců. Když někoho přijmu z civilu, tak to trvá minimálně rok než může sloužit jako policista. Další dva až tři roky se s prací seznamuje.

Zvládnete se současným rozpočtem a počtem policistů zajistit bezpečnost v kraji?

Jsem přesvědčený, že s tímto stavem, pokud se nebude měnit, bezpečnost zajistím. Jsem za to zodpovědný.

Průměrné platy pro policisty máte nastavené na víc než třicet tisíc korun. Budou se snižovat?

Příští rok dostaneme stejný objem peněz jako v letošním roce. Takže by neměla být žádná změna. Samozřejmě se konkrétní lidé mohou přesunout z vyšší platové třídy do nižší. Například tu mám tabulku platového koordinátora. Podporu krajského ředitele v administrativě. Neměl jsem ji nikdy obsazenou, ale některá jiná krajská ředitelství měla. Je to druhá nejvyšší platová třída po řediteli. Kdyby tady takový člověk byl, přesunul bych ho na kriminálku. Pak by samozřejmě dostával méně peněz. Budou určitě případy, kdy někteří půjdou s platem dolů. Ale ne ti ve výkonu služby.

Peníze se netýkají jen platů. Jak to vypadá s běžnými výdaji například na benzin nebo poštovné?

Nikdy nemáme tolik peněz, abychom mohli dělat, co bychom chtěli. Ale ne to, co musíme dělat. To je velký rozdíl. Pro příští rok dostaneme peněz minimálně stejně jako letos. Možná i víc. Letos nás hodně ovlivnilo zdražení benzinu. Samozřejmě to mělo vliv na náš rozpočet.

Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel.Je něco, na čem musíte výrazně a už stabilně šetřit?

Na benzinu se šetřit nesnažíme. Ten je při rozdělování rozpočtu prioritou. Stejně jako znalečné, záležitosti kriminalistického ústavu a další věci nutné pro trestní řízení, protože to by mělo vliv na jeho kvalitu. V případě mimořádných událostí, jako jsou pochody nebo demonstrace, pak peníze přerozdělujeme, nebo žádáme o pomoc policejní prezidium.

Zvládáte hospodařit s takovým rozpočtem, nebo v investicích fungujete na úkor příštích let?

Zvládáme. Máme lepší i horší areály, ale snažíme se to každý rok nějak vyvažovat. Abychom vždy to nejhorší pokryli. Je to jako doma. Když vám teče do domu, tak spravíte střechu. Další rok popraskají okna, tak nespravíte plánovanou garáž, ale vyměníte okna.

Když jste měli před dvěma lety nižší rozpočet, hrozilo rušení služeben. V Jihomoravském kraji nakonec skončila jen ta v Černé Hoře. Hrozí něco pro příští rok?

Ne kvůli penězům. Neplánujeme zrušení obvodních oddělení. Uvažujeme ale o redislokaci. To znamená, že vezmeme standardní území, kde jsou třeba čtyři obvodní oddělení. Nechci raději jmenovat, aby se toho nějaký starosta nechytl. Zjistíme, že se tam kriminalita přesouvá na jiné území a je to trvalejší jev. Pak po dohodě se starosty je výhodnější ze čtyř stanic udělat tři. Jedno oddělení se přesune do toho, které funguje, protože je tam potřeba víc policistů. To obvodní oddělení je pak akceschopnější. Pokud nastane problém, dají dohromady větší údernou sílu. Určitě to ale nebude běžné.

Od prvního dubna v Jihomoravském kraji se změnila policie na Vyškovsku a Blanensku, které jste sloučil. Jaké máte reakce? Ušetřili jste na tom?

Tohle jsem prostě zkusil, protože jsme se na tom s managementem dohodli. Spojili jsme dvě nejmenší území. Sloučením se z nich stal obvod stejně velký jako všechny ostatní územní odbory. Kolem dvě stě osmdesáti lidí. Uspořili jsme na tom, ale ne ve výkonu služby. Všechna obvodní oddělení zůstala tam, kde jsou. I kriminalisté pracují tam, kde jsou zvyklí. Změnil se jen management a administrativa.

Od září jste nově kromě krajského ředitele i náměstkem nového policejního prezidenta Martina Červíčka. Víte už, na jak dlouho?

Budu tam tak dlouho, dokud uzná za vhodné policejní prezident. Zatím nevím, kdy bych měl končit. Teď jsem na pozici krajského ředitele a jsem pověřený prací náměstka policejního prezidenta pro vnější službu. O spolupráci mě požádal v den, kdy byl jmenovaný. Já jsem to vůbec netušil, protože jsem byl tři dny před tím v zahraničí. Když jsem po návratu do České republiky zapnul v letadle telefon, myslel jsem si, že se svět zbláznil. Takže to bylo docela hektické. Takový post se téměř nedá odmítnout. Ale je to jen o práci. Teď se snažíme co nejrychleji stabilizovat policii. Uklidnit situaci, aby každý policista věděl, kde bude od 1. ledna 2013 pracovat, a jaký za to dostane plat. Nechceme, aby policisté říkali, že neví, co s nimi bude.

Co to pro vás znamená v praxi? Jak zvládáte přejíždění mezi Brnem a Prahou?

Nejezdím, to se nedá. Přes týden spím v Praze na ubytovně. Do Brna jezdím v pracovním týdnu jen občas na důležitá jednání.

Na krajském ředitelství tedy celou vaši agendu převzal váš náměstek a vy se staráte jen o povinnosti pro policejní prezidium?

Ne tak úplně, z toho nejde tak najednou vypadnout. Systemizaci policie jsem připravoval já s náměstky a ostatními kolegy. Tak ji teď musím obhájit. I když funkci krajského ředitele teď nevykonávám. Zastupuje mě náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Libor Kachlík.

Na policejním prezidiu jste už dříve pracoval. Je to změna? Oslovili vás teď kvůli vašim dřívějším zkušenostem?

Dva roky jsem dělal náměstka prezidenta pro ekonomiku. Je to hodně specifická práce. Úplně jiná než na krajském ředitelství. Je to o strategii, komplexnějších záležitostech, koordinace je náročnější. Určitě mě oslovili právě kvůli zkušenostem, které jsem tam získal.

Náměstkem policejního prezidenta jste z pověření. Tedy dočasně. Jak to bude teď pokračovat?

Bude vypsané výběrové řízení a policejní prezident vybere nové náměstky. Pověřit do té doby může koho chce, i z nižší platové třídy, než která tomu náleží. Tak je tomu i v mém případě.

Uvažujete, že byste se do výběrového řízení přihlásil?

Zatím se k tomu nechci vyjadřovat. Je to o práci. Budoucí vývoj kdo, kam, kdy nechám na policejním prezidentovi. Nicméně mise na policejním prezidiu je pro každého časově omezená. Není to práce na dlouhá léta. V zákoně je policejní prezident jmenovaný na pět let. Vím z praxe, že je to skutečně záležitost na chvíli. Potom člověk neumírá a chce pracovat dál u policie, protože je to celoživotní zaměstnání. A já určitě předpokládám, že až tohle jednou skončí, rád se vrátím na krajské ředitelství.

Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel.Bývalý policejní prezident Petr Lessy, který v srpnu skončil, před jmenováním pracoval na ředitelství jihomoravské policie jako váš náměstek. Mluvili jste spolu od jeho propuštění ze služebního poměru? Co na to říkáte?

Pracoval tady rok. Propuštěný ze služebního poměru byl na základě zahájení trestního stíhání. Ani s ním, ani s nynějším prezidentem jsme to ale vůbec nerozebírali. Už jsem řekl, že v ty dny jsem byl v zahraničí. Takže jsem neměl žádné informace. Když jsem přiletěl, tak to prostě už bylo. Od té doby máme tolik práce, že není čas na to rozebírat situaci. Co by bylo, nebo mohlo být.

A co si o tom myslíte?

Neměl jsem skutečně žádné informace. Ráno jsem byl ještě na hotelu. Na internetu jsem se díval na zpravodajství, co je nového. V tu chvíli jsem viděl pár normálních zpráv. Vypnul jsem počítač a odjel na letiště. A po přistání se mi změnil život.