Děláte běžně takhle brzy přípravu na zimním stadion?

Červnový trénink na ledě vůbec není běžný. Ale za prvé jsme využili možnosti, že tady ten led je. Tu přípravu jsme tím určitě zpestřili. Za druhé, už když jsme připravovali kádr na novou sezonu, tak jsme věděli, že dojde k mnoha změnám. Ten led se nám hodil k tomu, abychom ty kluky, nové akvizice, viděli a udělali si první obrázek, jestli se nám náš záměr podařil, nebo nepodařil. A také abychom zjistili, kde bude potřeba to mužstvo ještě doplnit.

Mají hráči radost, že už mohli obut brusle?

Já jsem o tom s kluky moc nemluvil, ale domnívám se, že jsou spokojení.

Žádný hokejista asi nemá rád období po konci sezony…

Hráči určitě nemají rádi suchou přípravu. Je tvrdá, ale je nezbytně nutná a naši hráči k ní přistupují velice zodpovědně.

Jak se zatím projevují nové tváře?

Správnost angažování posil a to, jestli ti hráči splní očekávání, se potvrdí nebo nepotvrdí až v té hlavní části, v mistrovské sezoně, která nás teprve čeká. Troufám si tvrdit, že zatím se posily projevují velice dobře.

Budete ještě někoho shánět, nebo už jste s podobou kádru spokojení?

V polovině letní přípravy jsme určitě spokojení. Možnost doplnění mužstva ale stále trvá a my se jí nezbavujeme. Budeme v tom pokračovat.

Zajímavá je otázka brankářů. Proč v týmu nezůstali Petrík s Maláčem?

Imro Petrík a Pavel Maláč nepokračují v Kometě, protože nesplnili naše očekávání na základě statistik a výsledků.

Do týmu naopak přišel Radek Fiala. Bude tento mladík jedničkou?

Jestli bude jedničkou Fiala, ukáže čas. Je příliš brzo mluvit o tom, kdo bude jedničkou a kdo dvojkou. To musí ti hráči v přípravných zápasech dokázat a potvrdit. Musí si místo vybojovat.

Sledujete mládež Komety a vybíráte si, kdo by mohl naskočit i do áčka?

O mladých mám informace od trenérů, některá utkání jsem viděl a bude záležet jen na hráčích jestli se dokážou prosadit do prvního mužstva nebo ne. My mladé hráče a odchovance potřebujeme.

První liga se má rozdělit na východní a západní skupinu. Jak se vám to líbí?

Není to šťastné řešení. Já jsem pro, aby se ta soutěž hrála celostátně. Jedině tak může mít požadovanou úroveň. Musíme se víc organizací i počtem zápasů přiblížit k extralize a to rozdělení na dvě regionální části to nenaplňuje.

Co nový systém znamená pro Kometu?

My jako Kometa bychom nevydělali a nehráli bychom s těmi nejsilnějšími a nejatraktivnějšími soupeři z minulé sezony. Já se domnívám, že budou stejní i letos. Takže my bychom byli postižení nejvíc. Nehodí se nám to a s regionálním rozdělením nesouhlasím.

Na druhou stranu by Kometa mohla dostat ve čtvrtfinále lehčího soupeře. Nebylo by to pro ni plus?

Ve čtvrtfinále by to mohla být výhoda, ale hokej se hraje pro diváka. Nechtěli bychom ho v dlouhodobé části ochudit. Pokud se liga bude hrát celostátně, bude kvalitnější.

Všímáte si prvoligové konkurence? Myslíte, že budou stejní favorité jako loni?

Každá sezona je jiná. Určitě ty týmy, které byly silné loni, budou silné i letos. Může tam být pozitivní i negativní překvapení. Tým, od kterého se čeká, že bude hrát dobře, tak dobře nahraje, a obráceně.

V novém ročníku budete mít o jednoho konkurenta míň. Silné Ústí postoupilo, z extraligy ale nikdo nesestoupil…

Nešťastná organizace dvou nejvyšších soutěží vyústila v to, že Ústí postoupilo a nikdo nespadl. Na jedné straně se polemizuje, že český hokej nemá dostatek kvalitních hráčů a na druhé straně rozšiřujeme soutěže. To určitě ke zvýšení kvality nepřispěje.

Jak by podle vás měly české soutěže vypadat?

Já bych viděl extraligu o dvanácti týmech a první ligu o čtrnácti. Úroveň obou soutěží by se zvýšila. A Kometu bych samozřejmě rád viděl mezi těmi dvanácti.

Je reálné dostat se v nejbližší době do nejvyšší soutěže?

Čeká nás hodně práce nejen na ledě, ale i v celém městě Brně. Kometa potřebuje nejen diváckou podporu, ale i finanční a ekonomickou.

V poslední době panují napjaté vztahy mezi Kometou a druholigovou Technikou. Vnímáte to?

S Technikou jsem se nezúčastnil žádných jednání, ani pozitivních ani negativních. Mým úkolem je pracovat pro Kometu. K jakýmkoliv jednáním, která by pomohla oběma klubům, jsme otevření.

A znáte se s novým trenérem Techniky?

S Jardou Beckem se znám velice dobře už od mládí a naše vztahy jsou velice dobré. Budu rád, když se bude brněnský hokej celkově zlepšovat.

Jaké to je, když je váš asistent Libor Zábranský zároveň i vaším šéfem?

S Liborem jsme trénovali juniory, takže co se týká trenérské práce, tak se známe velice dobře. Naše názory a filozofie jsou shodné. Spolupracuje se mi s ním hodně dobře. Jako s asistentem, šéfem i trenérem.

Jak máte mezi sebou práci rozdělenou?

Náplň a řízení tréninku je věc hlavního kouče, tedy moje. Libor se zabývá hrou a koučinkem obránců. Já se mu snažím pomáhat i v těch mimohokejových věcech. Tak aby se Kometě dostalo hlavně sponzorské podpory ze všech stran.