Když brněnští zastupitelé v lednu odsunuli hlasování o Amazonu, vypadalo to téměř na konec tohoto projektu. Nyní však vedení města příchod investora podpořilo. Jaká je šance, že logistické centrum Amazonu nakonec v Brně vyroste?

Rozhodnutí radních vnímáme pozitivně, ale definitivně rozhodne zastupitelstvo 14. února. Nicméně Brno dostalo od premiéra Sobotky a vlády tu nejsilnější garanci, že sjezd z dálnice na Černovickou terasu opravdu vyroste. Dle mého názoru tedy nic nebrání tomu, aby čtrnáctého všichni zvedli ruku pro prodej pozemků, které na stavbu potřebujeme.

Jakmile budete mít pozemky, začnete stavět?

Tím to celé začíná a hromada práce je před námi. Potřebujeme získat územní rozhodnutí a stavební povolení.

Počítáte s odporem občanských sdružení, která se stavbou nesouhlasí?

Vnímáme třeba občanské sdružení Čisté Tuřany. Již loni jsme zažádali o posouzení vlivu na životní prostředí, ale vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjela, jsme ji poté stáhli. Čisté Tuřany při řízení zaslali své námitky. Na některé jsem jim poslal naši reakci a vysvětlení. Žádal jsem je i o schůzku. Bohužel se občanské sdružení s námi nechtělo sejít s tím, že nevidí důvod jednat. Vzhledem k tomu, že vláda podporuje postavení dodatečného sjezdu z dálnice D1, tak nevidím důvod, proč by občanské sdružení mělo bránit tomu, aby projekt začal.

Regionální šéf CTP Tomáš Budař.

Jak se vzhledem k váhání brněnských zastupitelů k situaci staví společnost Amazon?

Doufejme, že po mimořádném zastupitelstvu budou mít jasno. Poté musíme počítat s dalšími několika měsíci na vyřízení příslušných povolení. K tomu budou důležitá stanoviska městských částí Slatiny, Tuřan a Černovic.

Investor stále trvá na tom, že chce otevřít ještě před letošní vánoční sezonou?

Jednoznačně. Pro ně projekt jinak nemá význam. Platí to pro Brno i další pobočku v Dobrovízi u Prahy. Doufejme, že se k tomu stát postaví čelem a nenechá si Amazon uniknout před nosem.

Jak velká je spojitost mezi skladem v Dobrovízi a v Brně? Pokud nevznikne jeden, znamená to, že nebude stát ani ten druhý?

Nemyslím si, že pokud projekt v Dobrovízi zkrachuje, bude ohrožená stavba v Brně. Nicméně by to rozhodně nebyl dobrý signál pro budoucí zahraniční investory.

Kam může Amazon další halu přesunout?

Společnost zvažovala Slovensko nebo Rakousko. Sestavili jsme balíček služeb, kde jsme nabídli nejen výstavbu, ale také napojení na infrastrukturu, vyřízení potřebných povolení a výbornou lokalitu blízko centra i dálnice. Konkurenci jsme porazili. Pokud by to v Brně nevyšlo, Amazon by se uchýlil k jiné variantě, bohužel už mimo Českou republiku.

Podmínka Brna, že kvůli Amazonu musí vzniknout dálniční sjezd, vám zkomplikovala situaci. O chybějícím napojení Černovické terasy na D1 se však mluví už dlouho. Bude mít pro vás tato stavba nakonec pozitivní důsledky?

Jednoznačně. Sjezd odlehčí dopravě a pomůže rozšíření této zóny. Na západ od Těžební a Průmyslové ulice je území s pískovnou, důlním prostorem a skládkou. Díky sjezdu se tato lokalita může za pět nebo sedm let využít. Sjezd ulehčí dopravě ve Slatině a odlehčí Řípské ulici. Na druhou stranu ne všichni jezdí auty. Většina lidí se sem dopravuje autobusy. CTP v průmyslové zóně postavilo deset zastávek a s dopravním podnikem řešíme vytíženost spojů. Spolupráce je perfektní, pokud sem přijde velký investor, tak podnik umí upravit spoje. Co se týče dopravy, plánujeme prodloužení silnice kolmé na ulici Vlastimila Pecha až k mostu a stavbu autobusového obratiště. Podle územního plánu tu v budoucnu má stát železniční zastávka Brno-Černovice. Zaměstnanci tedy pak mohou využít vlak a přesednout na autobus.

Co kromě stavby Amazonu tento rok na Černovické terase plánujete?

Loni jsme začali se stavbou budovy pro firmu FEI, která se sem letos nastěhuje. Je to technologicky náročná stavba, protože deset tisíc metrů čtverečních zabírají prostory pro výrobu mikroskopů, které musí splňovat nejpřísnější normy. Budovu dokončíme v červenci a očekáváme, že se FEI nastěhuje. Plný provoz mají zahájit o prázdninách.

Kolik zaměstnanců firma přivede?

V současnosti jich mají pět set, ale každý rok narostou asi o deset procent. Budova a zázemí se počítá s dlouhodobým výhledem a dimenzovali jsme ji až na tisíc lidí.

Pozemky na Černovické terase máte téměř zaplněné. Je to stejné i s vašimi kancelářskými prostorami?

V průměru máme neobsazenost 7,5 procenta, což není špatné. V Brně je náš nejvýznamnější projekt Spielberk Office Centre, kde se nám loni podařilo pronajmout sedmdesát procent Tower B a zbývají tu čtyři patra, což opět není špatné. Zbývá kompletně pronajmout o něco nižší Tower A, tady se čeká na většího klienta, který si ji vezme jako celek. Loni jsme dostavěli areál bývalých škrobáren, kde v roce 2007 stála jatka, která jsme zdemolovali. Mezi ulicemi Masná a Dornych vznikla kancelářská budova Office Box o velikosti deset tisíc metrů čtverečních, kde také sháníme nájemce. To má být startovací bod k tomu, abychom začali se stavbou dalších kancelářských prostor ve Vlněné.

Tower B má jako jediná budova v kontinentální Evropě nejvyšší stupeň certifikátu Breeam pro ekologicky šetrné budovy. Proč jste o toto ocenění usilovali?

Pojem zelená budova se začal asi před dvěma lety v České republice konečně rozšiřovat. V této oblasti jsme byli průkopníky. Tower B je až o třicet procent úspornější ve všech odvětvích, od svícení, topení po nakládání s vodou a v dalších oblastech. Budovy dostávají body i za to, že materiál na stavbu jezdí z blízkého okolí a ne přes celou republiku. Kolegyně tehdy počítala každé auto a dělala statistiku. Důležité je i to, že dům je obložený přírodními holandskými cihlami, ne umělými.

Začínají na ekologické stavby investoři v České republice slyšet?

Zatím spíš zahraniční společnosti. Požadavek úsporné budovy už zařazují do výběrových řízení.

Ve Spielberk Office Centre je vidět snaha o zpříjemnění okolního prostředí, je tam jezírko, malé obchody nebo kavárna. Nechcete se o něco podobného pokusit i na Černovické terase?

Spielberk je projekt, kde na poměrně malé ploše pracuje čtyři a půl tisíce lidí. Ti se musí někde najíst, zajít si po práci nakoupit, zasportovat si. Komplex má vyhovovat potřebám převážně mladých lidí, kteří tam pracují. Je například napojený na cyklostezku, je tam kadeřník, fitness centrum. V průmyslovém parku jsou potřeby lidí odlišnější. I v této oblasti se dá nakoupit a poblíž je několik slušných restaurací. Je to vždy individuální. Například kampus společnosti Honeywell má jezero, restauraci a dbá se na komfort lidí, aby mohli třeba poobědvat venku v zeleni. Vychází to z požadavků nájemců.

Regionální šéf CTP Tomáš Budař.

V projektu Vlněná poprvé zvažujete i stavbu bytů, nejen obchodních nebo výrobních ploch. Proč jste se k tomu rozhodli?

Půjde o byty nebo takzvaná studia. Do závěrečné fáze výstavby jsme naplánovali tři menší budovy, podobné jako ty ve Spielberk Office Centre poblíž Heršpické ulice. Každé patro má společné jádro a zbytek prostoru je možné rozdělit na čtyři menší byty nebo dva větší a případně je spojit do jednoho studia pro architektonickou nebo právnickou kancelář. Stavba bytů v centru je podle nás rozumná. Manažeři firem mohou chtít bydlet v blízkosti sídla firmy. Zároveň tam bude příjemné prostředí jezírka a říčky Ponávky.

Jak daleko je tento projekt?

Před měsícem jsme získali územní rozhodnutí na první část stavby podél Přízové ulice. Teď připravujeme dokumenty pro stavební povolení. Přízovou ulici rozšíříme, protože teď je úzká a tmavá. Chceme přes zimu začít s demolicí a příští rok na jaře stavět.

Z připravovaných projektů je daleko také Retail Park naproti modřické Olympii. Kdy se toto obchodní centrum otevře?

Dohodli jsme se s prodejcem sportovního vybavení Decathlon a nábytku XXXLutz. To jsou první dva klienti, se kterými projekt rozjedeme. Dál jsme v kontaktu s jedním prodejcem potravin a hobby marketem, kteří mají být také klíčovými klienty. Letos chceme mít jasno, jak bude zástavba definitivně vypadat. Většinu areálu chceme otevřít v roce 2015.

Protější Olympii se příliš podobat nebude.

Retail Park je něco jiného. Má individuální vstupy, ne vše pod jednou střechou jako Vaňkovka nebo Olympie. Budou tam specializované obchody na sport, hobby a menší prodejci, kteří na základní klienty navážou zverimex, specialista na zahradu a podobně. Nemá to být konkurence Olympie.

Vaše společnost působí i na dalších místech jižní Moravy. Jak se vám daří tam?

Otevřeli jsme CTPark Hrušky u dálničního napojení na D2, kde máme připravené stavební povolení pro dvě budovy. Slibujeme si, že díky blízkosti dálnice budeme atraktivní pro logistické firmy. CTPark Modřice kousek za Brnem je jeden z nejstarších. Blíží se nám konec platnosti smluv s nájemci na deset let a jsme rádi, že se nám je daří úspěšně prodlužovat. Sídlí tu firmy, které tu před deseti lety začínaly a přestěhovaly se sem ze zahraničí. Ukazuje se, že jsou tu spokojené a nemají potřebu jít dál na východ. Naopak řešíme, že chtějí růst. CTP má roční růst asi deset procent, na čemž se ze tří čtvrtin podílí růst našich stávajících klientů. Proto péče o stávající klienty je jednou z našich priorit.

Vy jste se stal regionálním šéfem CTP loni v listopadu. Kam chcete společnost vést?

Dle mého názoru CTP může ještě výrazněji růst. Dokážeme účinně pobízet zahraniční investory, aby do České republiky umístili své výrobní závody nebo vývojová centra. Mým cílem je minimálně zdvojnásobit plochy, které v republice máme, což je v současnosti asi 2,2 milionu metrů čtverečních. Do roku 2017 chceme mít tři miliony a máme ještě navíc. Chci, abychom se podívali i mimo Českou republiku, a to i přes to, že se nám tu líbí a daří se nám.