Ve středu prodal za pětadvacet milionů extraligovou licenci na nejvyšší hokejovou soutěž v České republice do Brna. Prezident Znojemských orlů Jaroslav Vlasák se po deseti letech šéfování hokejovému klubu vrací k podnikání na plný úvazek. S hokejem už prý nechce mít nic společného. „Jen budu vlastnit prvoligovou licenci, hokejový klub si ji ode mne pronajme,“ poznamenal sedmačtyřicetiletý Vlasák.

Proč jste se nakonec při prodeji extraligy rozhodl pro Brno?
Lidé, kteří ve Znojmě s hokejem chtějí dál pokračovat, hlavně obchodní manažer Orlů Roman Kaňkovský, si přáli, aby byla možná spolupráce s budoucím majitelem extraligové licence. A Brno je jen pětašedesát kilometrů daleko. Spolupráce tím pádem bude možná nejen na té úrovni, že Znojmo bude jakousi brněnskou prvoligovou hokejovou farmou, ale i při práci s mládeží.

Kdy jste se definitivně rozhodl?
Ještě v úterý večer jsme se zájemci o licenci jednali. Rozhodl jsem se tedy prakticky až ve středu.

Mluvili jste už i o konkrétních hokejistech, kteří by ze Znojma mohli přejít do Brna?
Ve Znojmě už máme prakticky jen pět hráčů pod smlouvou. Někdy v příštích dnech si tedy musíme s vedením Komety sednout a podívat se, o jaké hráče by měli zájem. Většině našich hokejistů ale s koncem sezony skončila i smlouva u nás.

Na druhou stranu: Zamýšleli jste se už nad tím, kteří hráči by naopak mohli jít hrát z Brna do Znojma?
I o tom se budeme bavit až v příštích dnech.

Jaké pocity u vás po poslední sezoně převládají? Spadl vám kámen ze srdce? Radost? Smutek? Nebo nostalgie?
Asi všechny tyto pocity dohromady. Neřekl bych, že něco z toho mezi nimi převládá.

Jaká byla poslední sezona z vašeho pohledu? Nehráli již hráči poněkud vlažněji? Asi tušili, že extraliga ve Znojmě končí…
To byste se musel zeptat hráčů. Já si to ale nemyslím. Věřím totiž, že jde o profesionály, kterým musí být jedno, kde budou hrát. Už delší dobu se spekulovalo o tom, že extraliga ve Znojmě končí. Tento důvod tedy v konečném výsledku nehrál zásadní roli. Přesto je pravda, že naše účast v play-out není to, co jsme si všichni přáli.

Věděl jste už před začátkem sezony, že je to sezona poslední? Nebo šance na nejvyšší hokejovou soutěž ještě žila?
O ukončení extraligy ve Znojmě se spekuluje už asi tři roky. Shánět peníze bylo čím dál tím těžší. Teď se k tomu navíc přidala celosvětová hospodářská krize, čímž se situace ještě zhoršila. Rozhodně to ale nebylo tak, že bych už na začátku sezony stoprocentně věděl, že bude poslední. Všechno tomu ale nasvědčovalo.

Kdybyste se měl vrátit o deset let zpátky, jaká byla první extraligová sezona?
První rok byla velká euforie. Bylo to moc příjemné, ale taky překvapující. Na začátku jsme vůbec nepočítali s tím, že se v extralize tak dlouho udržíme. Do nejvyšší soutěže jsme se poměrně rychle dostali až z druhé ligy. V té první jsme hráli jen dva roky. A hned první rok jsme bojovali o postup s Opavou. Tehdy jsme ještě neuspěli. O rok později jsme už ale postoupili přes Jihlavu. Jak vedení, tak především fanoušci byli ohromně nadšení. V té době jsem ale nepřemýšlel o tom, jak dlouho tady extraliga bude.

Po prvních sezonách v extralize poněkud ochabl zájem fanoušků. Myslíte, že se ve Znojmě vrcholovým hokejem přesytili?
Je to možné. Ze začátku chodila spousta lidí, a to i z okolních vesnic. A to asi byli ti, kteří postupně jezdit přestali. I když na druhou stranu si myslím, že v přepočtu na počet obyvatel Znojma nebyly návštěvy zápasů zase tak špatné. Přesto uznávám, že ve srovnání s ostatními extraligovými kluby chodilo diváků nejméně.

Která z deseti sezon byla pro vás osobně nejlepší? Která nejhorší?
Jednoznačně nejlepší byla sezona, ve které jsme získali bronzové medaile. Tedy 2006/2007. Tenkrát se sešlo více faktorů. Byl tu výborný trenér Miloš Hořava, sešel se dobrý tým, který šel za trenérem. Všechno vycházelo. A nejhorší? Na to je také jednoduchá odpověď. Letos jsme poprvé hráli play-out, takže nejhorší byla ta poslední.

Stali se z některých Orlů vaši kamarádi, nebo vše fungovalo jen na profesní úrovni?
Že bych se s někým navštěvoval, to ne. Ale se všema klukama, kteří tady hráli, jsem měl dobré vztahy. I s těmi, kteří v průběhu let odešli do jiných klubů, se občas potkávám, promluvíme spolu. Nikdy jsme tady neměli žádného průšviháře, nikdo problémový ve Znojmě nehrál. Když ale půjdu hodně do historie, tak nikdy nezapomenu na Zdeňka Malého, Pepu Drábka či Milana Kastnera, kteří za Orly bojovali už v druhé lize.

Zahrajete si někdy hokej?
Ještě před lety jsem hrál okresní přebor, ale nechal jsem toho kvůli času. Zabruslit jsem si ale chodil i teď.

Budete se v hokeji ještě nějak angažovat?
Všechno nasvědčuje tomu, že je to pro mě definitivně uzavřená kapitola.

Čím se teď budete bavit? Budete podnikat, nebo si jen užívat odpočinku?
Nemám pocit, že bych se z deseti let v extralize musel rekreovat. Já jsem za tu dobu prožil u hokeje spoustu krásných věcí. Teď chci dělat to, co mě baví a co má smysl. U zimního stadionu vlastním Sport klub a Sport bar, které budu i nadále provozovat. Mám i řadu koníčků, kterým se chci věnovat. Zajímají mě obnovitelné zdroje a alternativní energie. Tím se teď hlavně bavím. Budujeme něco jako ekocentrum s pasivními a nízkonákladovými domy, s alternativními energetickými systémy a podobně. A samozřejmě také sportuji. Hodně mě poslední dobou baví badminton. Moderní sporty, třeba golf, mě nějak nechytly. Asi na ně nejsem šikovný.

Kdysi jste byl známý jako opravář televizí. Myslíte si, že byste ještě dnes dokázal televizor opravit?
Už asi ne. Technika je jiná. Když se ale třeba rozbil v kabině DVD přehrávač, tak jsem se do něj díval.

Po listopadu ’89 se vám dařilo podnikání ve firmě Excalibur, což byl tehdy především bezcelní obchod
v Hatích. Máte ve firmě ještě nějaký podíl, sledujete dění kolem ní?
Osobní kontakty tam samozřejmě pořád mám, ale s firmou už nemám nic společného.

Pokud vím, před posledními komunálními volbami vás někteří znojemští podnikatelé přemlouvali ke vstupu do politiky. Neuvažujete do budoucna o něčem takovém?
Určitě ne. Do politiky se v žádném případě pouštět nechci.

Deset let v hokeji není úplně krátká doba. Nechcete se pustit do podnikání v jiné sportovní oblasti?
V extralize jsem získal zkušenosti, za které jsem moc rád. Poznal jsem spoustu zajímavých lidí, bavilo mě to. Ale do jiného sportu se pouštět nehodlám. Kdybych snad chtěl někomu třeba jen radit, tak by mě taky mohli poslat k šípku.