VYBRAT REGION
Zavřít mapu

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

4.7.2009
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

A3 restaurant v brněnské Bystrci.Foto: DENÍK/Attila Racek

Obsáhlý a ohmataný jídelní lístek donutí hosty k podivným praktikám. Raději nic nečtou a rychle – systémem zavřít oči a zapíchnout prst – zvolí některý z nabízených pokrmů.

Śéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek si tu práci dává a jídelníček restaurace, která nabízí italské speciality „přelouská“. „Méně někdy znamená více. Je to jako román na pokračování a ještě k tomu v italštině. Jsem v Bystrci nebo v Benátkách,“ ptá se odborník a naráží na fakt, že všechny názvy jídel jsou napsané italsky a až malým písmem pod tím v češtině.

To, že v jídelním lístku se jen těžko vyzná, dokazuje i servírka, u které si hosté místo názvu jídel jen objednávají čísla. Po betonové střeše nákupního centra uprostřed sídliště běhá oblečená celá v černém. Právě tuto barvu oblečení doporučuje pro letní měsíce šéfkuchař Vařílek změnit. „Holky jsou uhoněné a upocené až hrůza,“ poukazuje na dvacetiminutové čekání na to, až si nás obsluha všimne Vařílek.

Půlhodinové čekání na objednané jídlo vyplní v A3 restaurantu „čekačka“. Bageta s bylinkovým máslem. Čeho si ale host všimne jako první, jsou ušmudlané příbory, které je nutné před použitím očistit ubrousky. „Ani mě to moc nepřekvapuje. Stejně si tu připadám jako v jídelně,“ dodává šéfkuchař k prostředí restaurace s jednoduchými židlemi a stoly.

Talíře s hlavním jídlem vypadají esteticky lákavě, střídmá obloha z rajčete, okurky, kouska salátu a z plátků stočené mrkve, dává podle Vařílka masu šmrnc. Šéfkuchař ale chválí jídlo jen do prvního sousta. Kuřecí maso v bramboráku je podle něj bez chuti. „Nesnáším, když kuchař zapomene solit. Navíc ani bramborákové těsto není dost slané, takže výsledná chuť je jalová,“ nešetří kritikou. Chválí sice domácí výrobu tatarky, ale i v ní najde chyby. Cibule je v tatarce nakrájená na obří kousky jako do guláše.

Hroutí se i při ochutnání omáčky druhého z objednaných jídel, kuřecího steaku se švestkovou omáčkou a mandlemi. „Jsou to jen ohřátá povidla. Švestková omáčka je o něčem jiném,“ tvrdí odborník a hned přeříkává recept na pravou švestkovou omáčku, ve které většinou host najde i kousky švestek. V A3 restaurantu tomu ale tak není. „Taková dobrá omáčka a takhle ji zkazit. Ještěže alespoň maso se dá jíst. Ale žádná hitparáda to není,“ dodává s nadsázkou.

Po masu si nenechá ujít sladkou tečku nakonec, A3 jich nabízí dostatek. Před speciálním desertem z pizza pece, o kterém se Vařílek domnívá, že půjde o sladké těsto s nastrouhanou zmrzlinou, dává přednost palačinkám s banánem, vlašskými ořechy a javorovým sirupem. A má „jen“ dvě připomínky. Palačinku by U královny Elišky podával teplou a nenašel v ní ořechy. „Asi je nemají. Stejně tak jako švestky na omáčku. A ani se tomu nedivím. Vaří tolik jídel, že by museli mít sklad obřích rozměrů.“

V A3 restaurantu si podle Vařílka host moc nepochutná. „Spíš jen zažene hlad, což je dost divočina,“ využívá k hodnocení netradičního přirovnání šéfkuchař.

Autor: Gabriela Peringerová

4.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Další omezení. Výměna parovodů, opravy kanalizace zkomplikují dopravu po Kolišti

Ilustrační foto

Po ulici chodil s větví a tvrdil, že je na Slovensku. Muž skončil na psychiatrii

AKTUALIZOVÁNO

Čelní srážka dvou aut si vyžádala pět zraněných a zablokovala silnici I/43

Černá Hora – Zvýšit opatrnost by měli řidiči, kteří aktuálně projíždějí okolo Černé Hory. Na silnici I/43 se po nedělní půl čtvrté odpoledne srazila dvě osobní auta a tvoří překážku v provozu.

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

AKTUALIZOVÁNO

Vběhl do kolejí a srazila ho tramvaj. Skončil v nemocnici s poraněním hlavy

Brno - Ke střetu tramvaje s mladým chodcem v Kníničské ulici v brněnských Žabovřeskách v sobotu před devátou hodinou večer vyjížděli jihomoravští hasiči, policisté i záchranáři. Muže s poraněním hlavy převezli do nemocnice v Bohunicích.

Chtěl jsem strašně dát gól. Bylo ve mně příliš emocí, lituje Koné vyloučení

Brno – Po gólu Michala Škody měl zřejmě největší radost na stadionu Francis Koné. Vyloučený forvard fotbalové Zbrojovky sledoval po červené kartě zbytek prvoligového zápasu s Teplicemi z tunelu, po výhře 1:0 cítil velkou úlevu. „Mentálně jsem v zápase byl, fyzicky ne,“ pronesl trpce tožský forvard.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT