VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Amfora jídlem konkuruje luxusní restauraci

Brno - Pivovarští sládci by se před sto lety divili, na jakých dobrotách si lze pochutnat v jejich sklepech. Právě proměnou pivovarských sklepů pod Husovickým tunelem totiž v Brně vznikla stylová sklepní restaurace a vinárna Amfora.

8.11.2008
SDÍLEJ:

Sklepní restaurace a vinárna Amfora.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Kuchař zde vytváří jídla, která mohou konkurovat luxusním restauracím s nálepkou zážitková gastronomie. Ovšem jen tehdy, pokud hosty hned od dveří nevyžene číšnice. Testovací tým se dostal do Amfory až napodruhé, kvůli společnosti pětadvaceti lidí by totiž při první návštěvě musel na jídlo čekat až dvě hodiny.

Vybavení restaurace pod klenutými stropy nepůsobí strojeně. Na hosty zde dýchne atmosféra rodinného podniku. U každého talíře jsou pro hosty připraveny jiné druhy ubrousků. „Jen asi spadnu ze židle,“ kýve se na rozviklané židli šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a půjčuje si druhou od vedlejšího stolu.

Číšnice přináší jídelní lístky, vzápětí objednané pití a když vidí, že hosté váhají nad předkrmy z jídelního lístku, nabízí navíc předkrmy na míse. Na stříbrném podnosu mezi sýry a lososem nejvíc upoutá chuťové buňky zvěřinová rolka s brusinkami. „Předkrmy na míse jsou obvyklé v hotelích, kuchařům to usnadňuje práci,“ vysvětluje Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Přestože restaurace nemá přes poledne hosty, na hlavní chod tým půl hodiny čeká. „Biftek se peče delší dobu, tak snad proto,“ objasňuje šéfkuchař, rozhlíží se a s úsměvem poukazuje na lahvičku maggi Klasik na stole.

„V takové restauraci by toto ochucovadlo na stole být nemělo,“ upozorňuje. Za delší čekání však připravené jídlo stálo. „Z bifteku na zeleném pepři mi neshořela pusa, maso pepřem jen krásně vonělo, teplá zelenina byla připravena výborně,“ chválí Ševčík.

Upozorňuje také na dobrý nápad sladění masa a sladké chutí v bifteku s ovocem a karamelem. „Jen obloha měla být menší, zvláště když jsme měli Kalifornský biftek připravený s jahodami, mandarinkami a broskví. Ze zeleninou se to na talíři tluče,“ hodnotí Ševčík.

Překlep v jídelním lístku uhodí do očí snad každého z hostů, kteří touží po sladké tečce na závěr. „Královská broskem“ má být „Královská broskev“. Horké ovoce s griotkou ale zaslouží pochvalu, stejně tak jako jablíčka v těstíčku z lískových ořechů se zmrzlinou. „Já když nemluvím, tak mi to chutná,“ reaguje šéfkuchař Ševčík na dotaz, jak moučník hodnotí. Mladá číšnice se snaží zodpovědět i dotaz týkající se typu oříšku v těstíčku, odbíhá se zeptat do kuchyně, ale správnou odpověď přináší vzápětí.

Hosté mají v Amfoře zajištěn veškerý servis, od velkého parkoviště, přes možnost ubytování v hotelu nebo posezení u kvalitního vína a krbu s rožněním masa. Smůlu však mají lidé na vozíčku, do sklepení i hotelu se po schodech dostanou těžko.

Šéfkuchař Ševčík na závěr přiznává, že Amfora je jeho srdeční záležitostí. „Osm a půl roku jsem tu vařil. Poprvé jsem tady jako host. A vaří tu stále skvěle,“ nešetří chválou.

#nahled|https://g.denik.cz/50/77/1108_test_rest_listek_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/77/1108_test_rest_listek.jpg|Restaurace Amfora.#

Autor: Gabriela Peringerová

8.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT