Z galerie rušné pasáže Rozkvět v Panské ulici lze jedním krokem přejít do malé, útulné restaurace vyvedené ve stylu holandské hospůdky. Uvnitř hýří kulinářskými specialitami, u kterých stojí za to zastavit se a ochutnat.

V Amsterdam Grill baru mají hosté na výběr. Buď se posadit ke dřevěným stolům pod schodiště s trámy a nasát atmosféru klasického „pubu,“ nebo od plastových stolků před barem na sklem obložené galerii sledovat ruch ulice i sportovní přenosy na plazmové obrazovce.

Trojdílný jídelní lístek v češtině a angličtině je podle kuchaře brněnského Restaurantu Brabander Iva Ševčíka typický grillhousový. „Mají hlavně speciality z grilu, těžko v něm najdeme třeba svíčkovou na smetaně,“ konstatuje kuchař prestižní brněnské restaurace.

Amsterdam Grill bar se drží sváteční tradice a na Zelený čtvrtek nabízí v menu špenát s těstovinami a kuřecím masem. Česnekem sice kuchař nešetřil, ale smetanový listový špenát tím jen získal chuť. Grilem navíc prošly šťavnaté kousky kuřecího masa.

Na objednané předkrmy i hlavní jídla se čeká asi o deset minut déle, než by si hladoví hosté přáli. „Je tu přes oběd plno. Alespoň máme jistotu, že jídlo bude čerstvé,“ omlouvá zpoždění Ševčík, který dobře ví, jak se musí kuchař při vydávání obědového menu u plotny otáčet.

Carpacio z hovězího masa nazývá opravdovou specialitou podniku, rozpečenou bagetu s česnekem označuje za famózní. „Maso je ochucené zvláštní směsí koření. Je tmavší a příjemně voní,“ skládá Ševčík kolegovi z kuchyně poklonu za přípravu syrového předkrmu. Druhý z předkrmů, krabí koktejl s jablky, je připravený z krabích tyčinek a odborník jej označuje za klasiku. Hosté by podle něj totiž ani neocenili salát z pravého krabího masa, který by navíc místo padesáti korun stál čtyřikrát tolik.

Hlavní jídlo je na talíři servírované přesně podle současných kuchařských trendů. V obloze je méně zeleniny a salátu, s důrazem na efekt a podívanou. Dva plátky rajčat a okurky s kouskem salátu talíř pouze dozdobují.

Grilovaná vepřová kotleta na šafránu vypadá díky podélnému ukrojení masa jako kotleta z jehněčího. „Kotleta má delší kost, je ukrojená i s kouskem bůčku. Je to dobrý nápad, protože právě bůček pustí do suchého masa kotlety při grilování šťávu,“ vysvětluje Ševčík a současně chválí zapečené vepřové medailonky. Pod sýrem najde grilované rajče, olivu i kolečko uherského salámu, které maso dochutí.

Ani pojetí úpravy řeckého salátu není v Amsterdam Grill baru tradiční. Kromě běžné zeleniny a oliv v něm host najde i vajíčko. Vše je dohromady spojené tradičním řeckým salátem tzatziky. „Jde spíš o jarní než řecký salát, ale spojení zeleniny a salátu tzatziky je opět výborné,“ nešetří chválou Ševčík.

S tím, že si v baru dají hosté ke skleničce piva nebo vína něco sladkého, jídelní lístek moc nepočítá. Nabízí pouze tři dezerty. Ani hosty s mlsným jazýčkem však Amsterdam Grill bar nezklame. Předvádí opět specialitu. Čokoládový dortík Černoušek s brusinkami je malá bábovka s ořechy, naplněná brusinkovou marmeládou s kopečkem šlehačky nahoře. Číšník přináší zákusek ještě teplý.

Podle Ševčíka je Amsterdam Grill bar něco jiného než každá druhá restaurace v centru města. Nabízí příjemné posezení a všechna nabízená jídla mají nádech něčeho, co hosta zaujme. „Má to nápad a to dělá dobré jídlo výborným,“ hodnotí Ševčík.