Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Avia: vůně čistokrevného Středomoří v Brně

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který svému řemeslu rozumí. Vznikají v ní jídla na pohled i chuťově luxusní

25.7.2009
SDÍLEJ:

Avia Café restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Směsicí kulečníkové herny a prvorepublikové kavárny je v brněnské Botanické ulici Avia Café Restaurant s číslem popisným jedna. Podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Pavla Pietropaola je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní v Brně.

Z jednoduchého funkcionalistického prostředí sálu Husova sboru, kterému vévodí dva sloupy a od stropu visící půlmetrové kulaté hodiny, může mít host na první pohled dojem, že vstoupil do nějaké jídelny. Na ten druhý, kdy očima přelétne elegantní tmavé stoly, ohýbané židle a dobové fotografie, zjistí, že všechno je jinak. Při třetím pohledu, do jídelního lístku, se pak diví, že si v centru Brna může objednat pravá italská jídla bez pizzy. „Je to čistokrevná středomořská kuchyně,“ hodnotí jídelní lístek šéfkuchař Pietropaolo.

Jako ve škole

Menu s předkrmy, polévkami, saláty, dezerty i hlavními jídly má osmnáct položek a vejde se na jednu stránku. Na černé školní tabuli je křídou napsaná denní nabídka, kterou kuchař sestavuje podle surovin, jež čerstvě nakoupí. „V dobrých restauracích to tak chodí. Kuchař neřeší spoustu objednávek, má možnost vařit z čerstvých surovin, což zaručuje kvalitu jídel,“ vysvětluje méně obsáhlý jídelníček Pietropaolo.

Na doporučení číšníka objednává jako předkrm grilované lilky s kozím sýrem. Zajímá ho chuť a barva brokolicové polévky a rozhoduje se pro nabídku z denního menu. Číšník ji zpaměti neumí, takže hosté musí vstát od stolu a nápisy na tabuli prostudovat. Slávky na bílém víně, losos nebo tuňák s grilovanou zeleninou šéfkuchaře Pietropaola nadchnou a po celý oběd nešetří chválou.

Jako aperitivku neboli čekačku přináší číšník bagetu, olivový olej a sůl. „Přesně tak to podávají v Itálii. Olej se kape na bagetu, tento je kvalitní, panenský. Jen sůl bych vyměnil za hrubou,“ říká šéfkuchař.

I předkrm – grilovaný lilek s kozím sýrem – je podle Pietropaola na pohled luxusní. „Něco takového bych si dovedl představit i na našem jídelním lístku,“ usmívá se šéfkuchař z Brabanderu.
Také brokolicový krém je v pořádku, zelenina neztratila při vaření nic z barvy ani chuti.

K objednaným slávkám na bílém víně přináší číšník misku s plátky citronu na oplachování rukou. Pietropaolo upozorňuje, že kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. Výborné a čerstvé maso v černých škeblích je dochucené česnekem a směsí bylinek.

Přestože se číšník u objednávky tuňáka nezeptal na propečenost, je rybí maso připravené tak, jak má být – středně propečené. „Domácí pesto z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje, grilovaná zelenina, vynikající maso. S chutí jsem vše snědl, dávám kuchyni jedničku,“ hodnotí oběd šéfkuchař.

Příjemné osvěžení

Tiramisu, limetkový koláč a čokoládové mascarpone je podle Pietropaola dostačující nabídka dezertů. Navíc v denní nabídce nalezne host například tymiánový sorbet. Přestože korpus s citronovou náplní není domácím produktem restaurace, chutná v horkých dnech jako pravé osvěžení.

Překvapením jsou ceny jídel. „Trochu mě za padesát korun překvapuje listový salát s lanýžovým dresinkem, ale pokud kuchař použil i jenom lanýžový olej, klidně to tak může nazývat. Výborného tuňáka si však umím představit i třikrát dražšího,“ říká Pietropaolo. Radí restauraci přidat na reklamě. „O takovém podniku by se mělo v Brně víc vědět, podle jídla je to luxusní restaurace,“ dodává a skládá poklonu místnímu kuchaři.

A ještě jedno plus: restaurace je nekuřácká, ale v „pokladně“, malé místnosti vedle schodů, se při kávě a s nabídnutými novinami kouřit smí.

#nahled|https://g.denik.cz/50/d1/infografika_restaurace_avia_cafe_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/d1/infografika_restaurace_avia_cafe.jpg|Avia Café restaurant.#

Autor: Gabriela Peringerová

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Utkání 14. kola hokejové extraligy: HC Oceláři Třinec vs. HC Kometa Group.
AKTUALIZOVÁNO
19

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Ilustrační foto.
6

Lékaři ve středu na protest zavřou ordinace. Dusí je papírování

Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Brno, Blanensko – Svého pětiletého syna podle obžaloby znásilnil. Muže z Blanenska v květnu Krajský soud v Brně odsoudil k pěti a půl roku vězení. „Využil neznalosti a nevědomosti svého syna. V posteli se vzájemně dotýkali na svých penisech. Poté ho donutil k tomu, aby jej uspokojil rukou,” uvedl předseda senátu Michal Zámečník. Muž svou vinu popírá a odvolal se k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten případ vrátil k přezkoumání zpátky do Brna.

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Jana Krutáková je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí Starostů a nezávislých pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 13 do 14 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Kometa zná termíny osmifinále Ligy mistrů. Se švýcarským Zugem začne doma

Brno - Nejprve doma a poté ven. Hokejisté brněnské Komety osmifinále Ligy mistrů začnou před vlastními fanoušky. Se švýcarským Zugem se poprvé střetnou na ledě DRFG Areny v úterý 31. října v sedm hodin večer, odvetu pak ve Švýcarsku pak Brňané sehrají 7. listopadu ve tři čtvrtě na osm večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení