Zatímco v Galerii Vaňkovka lákají obchody zákazníky na luxusní zboží a vedle v nových kancelářích Trinity usednou brzy manažeři v kravatách a vyleštěných polobotkách, jen o pár metrů dál živoří lidé na hranici existence. Mezi Trnitou, Opuštěnou a Uhelnou ulicí si bezdomovci vytvořili originální příbytek.

Improvizovaný a částečně zastřešený obývák s výhledem na Petrov, manželské lože s plyšovými hračkami, tlející šatník či kuchyňka připomínající italskou domácnost. Lidem, kteří se odváží přijít na zarostlý pozemek, může připadat, že se ocitli na skládce. Není to ale tak docela pravda. Jen poznávají odvrácenou stranu komerční zóny Jižního centra.

Ještě teď tam pozorný chodec najde stopy nedávných mikulášských oslav. A zároveň se nejspíš zeptá, jak na takovém místě mohou lidé trávit mrazivé noci a chladná rána.

„Leží tam a pořád pijí alkohol. Opravdu tam někdy pobývají i v zimě. Nic mi neudělali, ale docela se jich bojím,“ říká na adresu skupiny bezdomovců například studentka Jana Pospíšilová. Ta chodí do blízkého Středního odborného učiliště v Trnité ulici.

Přestože z něj učni koukají do „bytu“ bezdomovců každý den, vedení školy to nevadí. Podle zástupce ředitele Václava Lorenčíka lidé bez domova nikoho neohrožují. „Vlastně o nich ani nevíme. Jen občas něco spálí a vidíme kouř. Na pozemek školy ale nechodí,“ tvrdí Lorenčík.

Obavy z blízkých bezdomovců naopak mají pracovníci blízkého katastrálního úřadu. „Tam, kde mají to své bydlení, vůbec nechodím. Je mi jich líto, ale nelíbí se mi, že dělají nepořádek. Jednou ráno jsem také jednoho z nich našla opilého, jak se opírá o dveře úřadu,“ vypráví recepční úřadu Dagmar Andrussi.

Lidem, kteří se bojí bezdomovců posilněných alkoholem, příliš nepomohou ani strážníci. „Můžeme je jedině vykázat a doporučit jim azylové domy. Pokuty lidem v životní nouzi často dávat nemůžeme. Je jasné, že by nám je nezaplatili,“ vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Místo, které si bezdomovci vybrali za svůj dočasný domov, patří firmě Jižní centrum. Ta zanedbané pozemky v okolí Vaňkovky přetváří v moderní čtvrť s obchody a kancelářemi. A nezvyklé obydlí se jejím zástupcům nelíbí. Brzy zřejmě originální příbytek zmizí. „Postaráme se o to, aby z místa zmizela skládka i bezdomovci,“ prohlásil ředitel Jižního centra Jan Zavřel.