Pro zvětšení klikněte.Kvůli zpoplatnění úseku dálnice D1 od Kývalky až ke sjezdu ve Slatině v roce 2011 se většina řidičů snaží vyhnout placeným místům. Projíždějí proto brněnskou městskou částí Bosonohy. „Doprava je tady strašná, auta jezdí jedno za druhým. Spěchala jsem na autobus, jela auta a na přechodu mi nikdo z řidičů nezastavil. Autobus mi ujel," postěžovala si důchodkyně Marie Křížová.

S hustou dopravou mají problémy i rodiče malých dětí. „Bojím se je pustit samotné ven. Ta silnice je to nejhorší, co nás potkalo," uvedla Jitka Horová, která s rodinou bydlí hned u cesty.

O komplikované dopravní situaci radnice ví. „Jediným řešením je obchvat Bosonoh. Jihomoravský kraj má připravený projekt," řekl starosta Anastazios Jiaxis.

Podle něho však zatím na stavbu chybějí peníze. „Snažíme se alespoň o snížení emisí. Záležitost řešíme společně s dalšími městskými částmi na brněnském magistrátu," dodal Jiaxis. Místní před třemi lety uspořádali protestní akci, aby upozornili na nutnost postavit obchvat.

Další věc, která obyvatele Bosonoh trápí, je málo obchodů. „Potřebujeme větší nákupní středisko. Jsou tu jen drobné kamenné prodejny," uvedla například důchodkyně Marie Burdová.

Podle starosty Jiaxise větší obchod v městské části vznikne. „Našli jsme investora, který jej postaví. Zatím to trochu vázne, musíme vyřešit některé majetkové záležitosti," řekl Jiaxis.

Jinak jsou ale lidé se životem v obci celkem spokojení. Pochvalují si například udržované autobusové zastávky, dostatek lékařů nebo mateřskou a základní školu. „Je skvělé, že se tam všechny děti mezi sebou znají," myslí si Horová.

S fungováním radnice a starostou je spokojená i Markéta Langerová. Je předsedkyní občanského sdružení Nová rodina, které pomáhá rodinám s hendikepovanými dětmi. „Pokud potřebuji pomoc, například pronajmout od radnice místnost, vždy mi vyjdou vstříc," pochvalovala si Langerová.

Plánují obchvat

Pro zvětšení klikněte.Stejně jako v Bosonohách, také v Žebětíně musejí místní řešit problémy s dopravou. „V Žebětíně jsem se narodila, víc se mi tady ale líbilo dřív. Teď se městská část příliš rozrostla a jezdí tu hodně aut. Před domem mi projíždí jedno za druhým," uvedla například Jaroslava Vedrová.

Starosta městské části Vít Beran si je velkého provozu vědomý. „Plánujeme postavit východní obchvat Žebětína," slíbil. Dosud podle něho byly v obci závažnější problémy, které vyžadovaly rychlé řešení. „Museli jsme vystavět kanalizaci a rozšířit mateřskou školu," vysvětlil.

Kromě obchvatu se lidé dožadují také opravy dětských hřišť. „U ubytoven sice jedno je, ale další si zaslouží rekonstrukci," myslí si například Dana Honzáková.

Vedení radnice už začalo na opravě hřiště pracovat. „Magistrát vypsal výběrové řízení. Peníze z Evropské unie už máme slíbené. Do května bude hřiště v přírodním stylu za jedenáct milionů pravděpodobně hotové," řekl starosta. Místní také postrádají například víc prodejen. „Obchody máme jen dva a jsou docela drahé," poznamenala Honzáková.

Se životem v Žebětíně jsou však lidé většinou celkově spokojení. Pochvalují si hlavně dobrou dostupnost do centra města. Rychle se tak dostanou do nedaleké Bystrce nebo Kohoutovic, kde najdou to, co v jejich městské části chybí.

Činnost radnice a řízení obce si pochvalují i místní sdružení a kluby. „Spolupracuje se s nimi moc dobře. Na jaře a na podzim pořádáme výstavy, čtyřikrát ročně zájezdy a cvičení v sálu. Radnice nám na to přispívá," řekl předseda Klubu důchodců Josef Vedra.

Podobný názor má i Magda Pilná z žebětínského Klubu maminek Krteček. „Se zastupitelstvem nemáme nejmenší problém. Pro děti nechali postavit novou základní školu a mateřskou stále rozšiřují. Pokud vím, tak se chystají opravit i dětská hřiště," poznamenala Pilná.

Spokojenost místních s fungováním městské části se projevuje i ve volbách. Čtyřikrát za sebou lidé zvolili do čela radnice současného starostu Berana. „V roce 2006 jsme ani nepotřebovali koaliční smlouvu. V zastupitelstvu jsme všichni byli jako jeden muž," řekl Beran.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ