Parkování trápí hlavně některé Bystrčany. „Zejména nahoře v sídlišti je s tím obrovský problém. Přibývají domy, ale parkoviště ne. Když už nějaké městská část postaví, jeho kapacita není ani zdaleka dostatečná. Není to jen problém Kamech, ale také třeba Teyschlovy nebo Kuršovy ulice," postěžoval si například Jan Sláma.

S potížemi v dopravě se musí potýkat i důchodce Václav Knoflíček. „V bystrcké staré zástavbě jsou úzké silnice a lidé nedodržují povolenou rychlost. Jsou tady dvacítky, a nikdo je nerespektuje. Každý rychle profrčí," upozornil Knoflíček.Pro zvětšení klikněte.

Situace je podle něho o to komplikovanější, že zejména o víkendech v Bystrci jezdí spousta lidí na kole. „Vydávají se na výlety na přehradu. Nejenom, že okupují silnici, také dost často vjíždějí na chodníky," podotkl důchodce.

Jinak je ale v Bystrci spokojený. „Radní nechali opravit kašnu a silnice. Myslím, že máme všechno, co tady má být," dodal.

Rodiče některých dětí zase řeší problémy s umístěním svých potomků do školky. „Dostat dceru do mateřinky pro nás bylo hodně náročné. Ačkoliv se to nakonec povedlo, myslím si, že míst rozhodně není dost," řekla Simona Mrázová.

Starosta Bystrce Vladimír Vetchý si potíže uvědomuje. „Hledali jsme řešení. Nová školka vznikla například na Kamechách, jednu jsme zvětšili. Vzhledem k narůstajícímu počtu dětí nastupujících do základních škol nemáme ve školách volné prostory, které bychom mohli přestavět na školku," uvedl starosta.

Obavy ze zoo

Dětí se týká i problém, který trápí obyvatele Kníniček. „Na konci městské části u zastávky autobusu chybí přechod pro chodce. Kolem přitom často běhají malé děti," upozornila Zuzana Kubíčková.

Podle starosty Martina Žáka už se radnice přechodem zabývat začala. „Vznikne tam letos, nejpozději v příštím roce," slíbil. Pro zvětšení klikněte.

Vedení městské části navíc podle něho uvažuje také o zavedení zpomalovacích semaforů. „Pokud řidič jede moc rychle, na semaforu naskočí červená. Až když auto zpomalí, změní se na zelenou," vysvětlil starosta. Ohledně dopravy lidé z Kníniček v minulosti řešili i silnici R43, která by mohla přes městskou část vést.

Delší dobu už se mluví také o vytvoření nového vstupu do brněnské zoologické zahrady. Měl by vzniknout právě v Kníničkách a patří k němu i plán na rozsáhlé parkoviště. „Nový vchod rozhodně nechci. V Kníničkách najednou přibude spousta lidí," je přesvědčená třeba Kateřina Ištvánová.

Další obyvatelé Kníniček si stěžují například na to, že v obci chybí obchod. „Nemůžu si stěžovat téměř na nic. Vadí mi ale, že na nákupy musím jezdit do Bystrce," poznamenala důchodkyně Jindra Horáková.

Její slova potvrzuje i Natálie Chodáková. „V Kníničkách není ani malý obchůdek s potravinami, musím nakupovat někde mimo naši městskou část," řekla.

Situace je o to složitější, že doprava do centra Brna není ideální. „Kníničky obsluhuje autobus, který jezdí mimo Brno, takže intervaly mezi jednotlivými spoji jsou až půlhodinové," podotkla Ištvánová.

LENKA ŠKLUBALOVÁ

TEREZA KOLÁŘIKOVÁ