Někteří z nich se obrátí na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která sídlí v Brně. Prezentaci toho, na co přijdou její odborníci, má pod kontrolou Daniela Kolejková – bývalá novinářka a dnes ředitelka Kanceláře úřadu SZPI.

„Nejlepší spotřebitel je ten, který hned nevolá inspekci, když najde shnilá rajčata, ale snaží se najít odpovědného člověka přímo v obchodu,“ radí Brňanům bývalá televizní redaktorka, která žije v Brně od svých devatenácti let.

Brňané se prý na inspekci obrací velmi často. „Z Brna a Prahy máme nejvíc podnětů. Lidé z těchto měst se nespokojí jen tak s něčím, jsou náročnější,“ tvrdí Kolejková, která na Masarykově univerzitě vystudovala geografii. Vědecké práci se ale dlouho nevěnovala. V roce 1988 nastoupila do Československé televize, kde vydržela dvanáct let. V roce 2000 se stala tiskovou mluvčí SZPI, před dvěma lety pak povýšila na post ředitelky Kanceláře úřadu.

„Tiskové oddělení inspekce je tak trochu moje dítě. Myslím, že už dost Brňanů ví, že náš úřad sídlí v Brně,“ říká Kolejková. Přestože není rodilá Brňanka, považuje se za patriotku. „Dlouho jsem si to neuvědomovala, ale myslím, že už brněnská patriotka jsem. Když přijedu do Prahy, mám pocit, že mluvím úplně jiným jazykem než Pražané,“ směje se.

Když pracovala v televizi, obraceli se na ni lidé v brněnských ulicích. Teď ji oslovují častěji přímo v obchodech. „Stalo se mi, že za mnou v obchodě přišel pán, ukázal mi máslo a zeptal se mě, jestli je v pořádku a může si ho koupit,“ přibližuje Kolejková.