Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Camel: kdo ochutná jídlo, rád se tam vrátí

Brno - Přehledný jídelní lístek pivnicového typu je plný chuťovek a specialit. Jehněčí kýta šéfkuchaři Ševčíkovi chutnala, okrájel ji až ke kosti.

9.1.2010 4
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Camel.Foto: DENÍK/Attila Racek

Široké dřevěné dveře v domě za křižovatkou na Mojmírově náměstí v Králově Poli lze bez povšimnutí minout. Kdo ale jednou ochutná jídla z restaurace Camel, musí se sem rád a často vracet.

„Je to přesně typ restaurace, která mi z paměti nevypadne a rád sem na jídlo přivedu rodinu,“ říká šéfkuchař Ivo Ševčík, který od Nového roku šéfuje kuchyni ve stejné restauraci jako loni, ale s novým názvem – Bruna Antiqua.

Sloupy i stříšky

Prostředím patří Camel k typu restaurace, která kombinuje styl venkovské chalupy a anglického pubu. Nechybějí dřevěné sloupy, rákosový strop a stříšky se šindely. Naopak v jídelním lístku nic nekombinuje, drží pivnicovou linii a nabízí zajímavé speciality. „Jídelní lístek je dobře udělaný. Stačí kouknout a hned vím, co si objednám,“ chválí přehlednost Ševčík.

Vynechává předkrm, protože chuťovky k pivu jako utopenec nebo sýrové koule ho nelákají. Objednává polévky: hovězí vývar s knedlíčky a cibulačku. Tu kuchař připravil také z hovězího vývaru.

„Je domácí, žádný prášek. Výborná polévka, s dobrou klobáskou. Sýrové krutony jsem dostal zvlášť, takže se v polévce nerozmočily,“ vypočítává klady Ševčík. I na velikosti játrových knedlíčků je vidět, že jsou domácí. Polévku však Ševčík doporučuje podávat místo v hrnku v nižší misce. „Než donesu lžíci k ústům, polovinu vyliji,“ usmívá se a dodává, že za to nemůže stařecký třes.

V době obědů a vydávání poledních menu se na hlavní jídlo čeká půl hodiny. Za chuť jehněčí kýty ale podle Ševčíka čekání stojí. Maso je připravené přesně podle hostova přání – krvavé až syrové, dobře dochucené česnekem a solí. Jako přílohu k jehněčímu vybral kuchař klasické fazole se slaninou. Jinak velmi příjemná číšnice však při objednání tvrdí, že k jehněčímu přinese zelené fazolové lusky. „Obsluha s kuchařem by si spolu měli sjednotit informace o jídle,“ upozorňuje Ševčík a svou jehněčí kýtu okrajuje až ke kosti. „Je to škoda nechat, chutná mi,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Mezi speciality restaurace Camel patří kuřecí maso se žampiony a smetanou, podávané v opečených bramborových miskách. Nevšedně podávaná příloha – vydlabané fritované půlky brambor – přitáhne pozornost mnoha hostů. A dělají dobře. Chutným jídlem nepohrdne ani fajnšmekr. Protože kuchař skládá jídlo na keramické talíře z hlíny, Ševčík je doporučuje ještě předtím nahřát.

#nahled|https://g.denik.cz/50/1c/test_restaurace_camel_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/1c/test_restaurace_camel.jpg|Brněnská restaurace Camel.#

Pivo s dortem?

Na deserty v Camelu trochu zapomínají, kromě poháru tam nabízejí jen palačinky. Šéfkuchař Ševčík to ale omlouvá. „Co chcete v pivnici nabízet za deserty? Dort si nikdo k pivu nedá,“ tvrdí.

Úzkou nabídku však nahrazuje velikost porce. „To je snad desert pro čtyři lidi,“ komentuje talíř plný palačinek s marmeládou, ovocem a zmrzlinou Ševčík. Chuťově jsou podle šéfkuchaře v pořádku, takže nad plným talířem tvrdí: „Lepší jedny čerstvé palačinky než kupované tiramisu.“

Nenápadnou restauraci Camel doporučuje. I kvůli ceně za kompletní oběd pro dva, která nepřesáhla pět set korun. „Rád se sem vrátím. Do příjemného prostředí a na dobré jídlo,“ slibuje Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

9.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miroslav Sládek v létě 2016 v Ústí nad Labem
AKTUALIZOVÁNO

Republikána Sládka zatkla policie. Zásah jako proti dealerovi, tvrdí strana

Mladí studenti měli v sobotu imatrikulaci v brněnské Scale.
18

Ze základní školy rovnou na vysokou. Začal čtvrtý ročník dětské univerzity

Čtvrt roku života lvů v Brně: líbánky pokračují, lvíčata zatím na cestě nejsou

Brno /FOTOGALERIE/ – Stále se nemohou nabažit nového výběhu ani jeden druhého. Lev Lolek a lvice Kivu žijí v brněnské zoo již čtvrt roku, lidi se na ně mohou chodit dívat už dva měsíce. „Soužití Lolka a Kivu je od začátku velmi harmonické, zatím jsme mezi nimi nezaznamenali žádný konflikt. Oba velmi rádi tráví čas spolu, olizují se, hrají si,“ popsala život dvojice králů zvířat kurátorka chovů savců v brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Tabule na České znovu svítí. Opravy zdržoval stožár na míru i déšť

Brno - Informační tabule v brněnské České ulici od pátku opět fungují. Mimo provoz byly téměř dva měsíce, kdy do nich na začátku září vrazil autobus. Tabule nějakou dobu fungovaly, ale pak do nich napršelo a zkratovaly.

AKTUALIZOVÁNO

Kotlářskou na den uzavřelo prasklé potrubí. Voda zaplavila garáže i hospody

Brno - Brno /VIDEO,FOTOGALERIE/ – Unikající voda z prasklého řádu zaplavila v pátek před druhou hodinou ranní Kotlářskou ulici v Brně a místo na více než čtyřiadvacet hodin uzavřela. Až do sobotního rána řidiči museli místo objíždět, kyvadlově mohly projíždět jen trolejbusy. „Od půl deváté ráno jsou zprovozněné dva jízdní pruhy, jeden ve směru od Pionýrské ulice, druhý od Kounicovy ulice," uvedli zaměstnanci vodáren na svém webu. Asfalt v ulici by měli položit v úterý.

Musíme se oklepat a vrátit se zpátky na vítěznou vlnu, velí útočník Hruška

Brno /ROZHOVOR/ – Šlo na něm poznat zklamání. Útočník hokejové Komety Jan Hruška se spoluhráči prohrál třetí utkání v řadě. V patnáctém kole extraligy doma Brňané podlehli Hradci Králové 1:2. Když pracně srovnali zásluhou Martina Erata, v závěru utkání rozhodl hostující kapitán Jaroslav Bednář. „Soupeř dobře bránil střední pásmo. Chytal mu výborně gólman. Myslím si, že měl v závěru i trochu víc štěstí,“ shrnul jedenatřicetiletý centr.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení