Hollywood má svůj chodník slávy a v něm navěky obtisknuté ruce herců a filmařů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie. Studenti Vysokého učení technického v Brně sice nejsou celebrity, svoji obdobu proslulého chodníku ale mají také.

Rok co rok čerství absolventi zvěčňují své podpisy s novým akademickým titulem na plot, který stojí v areálu Vysokého učení technického v Kolejní ulici v brněnském Králově Poli.

Pro studenty je čest mít na Zdi slávy, jak jí říkají, své jméno. „Vždy kolem ní procházím s velkou úctou, má totiž dlouhou tradici a jsou v ní zachyceny osudy stovek mých předchůdců. Představuji si okamžik, kdy se na ni taky podepíšu. Na to se moc těším,“ řekl student třetího ročníku oboru elektronika a sdělovací technika na fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Jiří Gasnárek.

Na barevné oplocení už si zvykli i učitelé a vedení školy. „Tradice malování graffiti na betonovou stěnu trvá už od nepaměti. Čerství absolventi výtvarně ztvárňovali svoji radost z úspěšné promoce už před revolucí v roce 1989, největšího rozmachu ale tahle studentská zvláštnost dosáhla v devadesátých letech,“ řekl děkan fakulty strojního inženýrství Miroslav Doupovec.

Nejčastěji na plot malují studenti strojní fakulty, která sídlí nejblíže, autoři ale pocházejí z většiny fakult brněnské techniky. „Je to rozhodně lepší, než kdybychom v areálu měli jenom šedou zeď. Barevné obrázky prostor oživují,“ dodal Doupovec. Vedení fakulty kreslení nijak neřídí nebo neomezuje, celá tradice vychází jen ze studentské iniciativy. Samotný betonový plot navíc ani nepatří škole. Spravuje ho město, které nechává studentům volné ruce.

„Počínání studentů spíše ignorujeme, protože nám nijak nevadí. Kdyby se začaly malůvky objevovat i na školních budovách, museli bychom to samozřejmě začít řešit. Takhle ale nemám důvod studentům jejich rituál omezovat,“ dodal kvestor Vysokého učení technického Vladimír Kotek.

Představitelům školy se nelíbí, jen když studenti nakreslí sprosté karikatury. Těch je však jen minimum a tak před nimi vedení fakulty přimhouří oči. Mezi studentskými dílky převládají ty, které zobrazují karikatury profesorů, obrázky počítačů, velkých strojů nebo zkumavek.

Vyzdobená zeď se líbí i místním. „Hned naproti máme zahradu, takže mám na pestrobarevné výtvory studentů hezký výhled. Většina z nich se mi moc líbí, na každém z obrázků je vidět obrovská radost jejich autorů, kteří zvládli studium a můžou vykročit do života,“ popsala svůj vztah k studentským graffiti Brňanka Petra Kučerová.