Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutné štěstí zasytí i největšího jedlíka

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Modrá omítka zvenčí, plně obsazené stoly uvnitř a obrovské porce výborného jídla. Taková je stručná charakteristika brněnské čínské restaurace Chutné štěstí v Lidické ulici.

18.12.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Chutné štěstí v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Přes poledne nabízí návštěvníkům i menu, které je naprosto odlišné od ostatních restaurací v širokém okolí – drží se totiž svého zaměření a neuhýbá k evropským jídlům ani v době největšího návalu.

Vliv České republiky je přesto v restauraci znát. „Prostředí na první pohled vypadá spíš evropsky. Pak si ale člověk všimne detailů, jako jsou výjevy z čínské přírody na prostírání a na zdech nebo čínská hudba. Působí to na mně příjemně,“ chválí šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek v dalším díle pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Příjemná je i obsluha, drobná Číňanka, která okamžitě po příchodu dorazí ke stolu, podává jídelní lístek a ptá se na pití. Jídelní lístek je polední verze, zelené listy papíru zatavené do fólie. Na večer mají v restauraci připravenou luxusnější a větší vázanou variantu.

Jídla jsou v lístku rozdělená podle druhu masa, ze kterého se připravují. „Asi si dám kuře. Je tu sice i hovězí, ale s ním experimentovat nebudu. Je nějak podezřele levné,“ utrousí Vařílek a nakonec se očima zastaví nad kuřecími nudličkami pěti vůní.

Při vybírání se několikrát u stolu zastaví servírka. Přináší presso, zelený čaj a polévku Tan – Wan s masovými knedlíčky. Polévka je výborná, plavou v ní kousky čínského zelí a hrášek, jen knedlíčky by mohly být menší. Při nabírání se totiž skoro ani nevejdou na lžíci.

Káva podle Vařílka nenadchne, ani neurazí. „Je to prostě takové levnější presso. Zajímavé je, že čaj přinesli v čínském porcelánu, zatímco káva je v obyčejném hrnečku. Vypadalo by mnohem stylověji, kdyby byl aspoň zdobený podle čínského vzoru,“ kritizuje Vařílek mírně servis.

Zato s jídlem je spokojený nesmírně. Obsluha přináší na jednom talíři kuřecí nudličky, na druhém vepřové maso na kari. Přílohy, smaženou rýži a smažené nudle, pokládá na stůl na zvláštních talířích. Na požádání přináší i hůlky.

Místo oblohy typické pro mnoho českých restaurací, kde na talíři odpočívá několik kousků unaveného rajčete a okurky, doplňuje jídlo v Chutném štěstí jen hromádka zelí. „Tohle mám na asijské kuchyni rád. Kuchaři totiž zelí umí naprosto perfektně ochutit,“ chválí Vařílek.

Chválit nepřestává šéfkuchař ani při jídle. „Pět vůní i chutí tam určitě je. Cítím třeba zázvor a badyán. I když možná je těch pět chutí až moc, běžnému člověku to může splývat dohromady,“ podotýká Vařílek. K nudlím nemá co dodat, jsou podle něj perfektní.

Také vepřové maso na kari je bez chyby. Zelenina nakrájená na velké kousky je očividně čerstvá a udělaná tak ideálně, aby byla zároveň křupavá a křehká, maso je výtečně udělané i ochucené.

#nahled|https://g.denik.cz/50/4b/restaurace_chutne_stesti_brno_infografika_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/4b/restaurace_chutne_stesti_brno_infografika.jpg|Restaurace Chutné štěstí v Brně.#

Vařílek tak nakonec vytýká pouze velikost porcí. Ty jsou totiž tak ohromné, že téměř není možné jídlo dojíst. „Je očividné, že vaří spíš pro žravé Čechy a ne pro Asiaty,“ usmívá se Vařílek.

Částečně nespokojený je nakonec šéfkuchař jen s obsluhou. „Je sice ochotná, ale až moc. Myslím si, že to přehání, nemusí sem chodit každou chvíli. Někomu to může být i nepříjemné,“ upozorňuje Vařílek.

Chutné štěstí je podle něj dobré zpestření nabídky restaurací v Brně. „Nejdůležitější je, že je to skutečná restaurace s výborným jídlem a příjemným prostředím ne jen asijské bistro, kterých jsou tu desítky,“ uzavírá Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Markéta Forró

18.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dvanáctiletého školáka okradl neznámý mladík (na snímku). Brněnští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc.

Přepadl školáka a ukradl mu mobil. Když to nahlásíš policii, pořežu tě, hrozil

Prasklé vodovodní potrubí v brněnské Kotlářské ulici.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
12

V Kotlářské prasklo potrubí, ulice je uzavřená. Voda zaplavila garáže i hospody

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Prohlédnout si naleziště i historické předměty mohou v sobotu lidé na jižní Moravě. Instituce v celém kraji oslaví Mezinárodní den archeologie.

Bardotka i bubny tajgy. Historické vlaky projedou v sobotu po Vlárské dráze

Brno /FOTOGALERIE/ - Šlechtična, Bardotka nebo Sergej v sobotu ovládnou železniční trať z Brna do Veselí nad Moravou. Historické lokomotivy s těmito jmény vyjedou u příležitosti výročí sto třiceti let existence Vlárské dráhy, tratě z Brna do Trenčianské Teplé.

Kometa vyzve Hradec s jistým Rybárem. Bez Káni v sestavě

Brno – V tažení za dvanáctým mistrovským titulem byl hradecký brankář Patrik Rybár hlavní důvod, proč Mountfield zdržel dva zápasy Kometu v semifinále. První vzájemný duel v aktuální sezoně však slovenský gólman kvůli zranění vynechal a jeho spoluhráči ve druhém kole hokejové extraligy podlehli Brnu 2:4.

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení