V Ivanovicích je obchod hlavní téma, které se jednotlivé politické strany budou snažit ve volební kampani prosazovat. „Máme tady čtyři hospody, ale rohlík si nekoupíme nikde. Musíme do supermarketu, který je od nás vzdálený několik zastávek autobusu. Při větším nákupu to tolik nevadí. Problém je, když člověku doma dojde nějaká drobnost," upozornila obyvatelka Jana Nováková.

Ivanovice infografika

Podle současného starosty Jaroslava Elznera obchod v obci bude. „Od prvního září otevře. Budou v něm prodávat hlavně pečivo," uvedl starosta. Lidé si myslí, že pokud by v obci začal fungovat obchod, měla by se radnice postarat také o zajištění bankomatu. „Ten rozhodně chybí. Musím neustále myslet na to, abych u sebe měl peníze," podotkl Martin Sova z Ivanovic.

Starosta chce do voleb také nechat opravit budovu radnice. „To by se hodilo, radnice by si nějakou rekonstrukci určitě zasloužila," poznamenal Sova. Úprava radnice by mohla stát až šest a půl milionu korun. Obec se proto chystá požádat o peníze i brněnský magistrát.

Další věc, která obyvatele Ivanovic trápí, je velké množství aut. „Není tu dobře vyřešené parkování. Auta stojí na chodnících, takže je musíme obcházet po silnici," postěžovala si například Jarmila Mašková. Nová parkovací místa by podle ní obci pomohla. Jinak je ale s životem ve své městské části spokojená. Oceňuje hlavně dobré spojení do centra Brna.

Ivanovičtí si také váží toho, že radnice nechala opravit silnice, chodníky a kanalizaci. „Na další volební období plánujeme dodělat chodníky i tam, kde zatím nejsou," uvedla kandidátka na starostku Jana Bohuňovská.

Škola už nestačí

Podobné požadavky jako v Ivanovicích budou mít na nové vedení radnice i obyvatelé sousedních Jehnic. „Chybí nám pořádný obchod. Myslím, že je tu nějaká večerka, ale moc dobře zásobená nebude. Já tam nechodím," řekla například Hana Machová.

Místní nejčastěji jezdí do nedalekého supermarketu. Nutností je tak podle většiny z nich mít auto. Právě velké množství zaparkovaných vozů dělá v obci problémy. „Přibývá obyvatel a některé rodiny mají i dvě nebo tři auta. Pokud nevlastní velkou garáž, parkují, kde se dá," uvedla žena.

To, že v Jehnicích přibývá obyvatel, potvrdil i současný starosta Václav Šicha. „Pojí se s tím ještě další problém. Škola, kterou u nás máme, už nestačí. Chybí nám pět tříd, které zabírá mateřská škola," vysvětlil. Hlavním tématem, se kterým on i další kandidáti na starostu půjdou do letošních komunálních voleb, je tedy postavení nové budovy školky. Podle starosty by do ní měly děti chodit už v příštím roce.

Jehnice infografika

Kromě místa ve školkách podle starosty chybějí také místa na hřbitově. „Je potřeba jej rozšířit, na tom budeme pracovat," doplnil Šicha.

Lidé v Jehnicích si i přes drobné nedostatky současné vedení radnice pochvalují. „Vždycky by se samozřejmě našlo něco, co se dá udělat lépe, ale v poslední době u nás například opravili kanalizaci a cesty. To je dobré. Obec se stará také o kulturní a sportovní vyžití mladých i starších lidí. Moje maminka například chodí cvičit," řekla Miluše Dorazilová z Jehnic. Líbí se jí také to, že městská část připravuje hody.

S bydlením v Jehnicích a prací zastupitelů je spokojený i Pavel Adam. „Kromě toho, že je tu krásná příroda, se obec snaží pečovat také o zástavbu. Opravili například celé náměstí," upozornil.

Nejdůležitější je ale pro většinu obyvatel to, aby obec nadále dobře fungovala a moc se neměnila. „Starosta Šicha toho udělal pro Jehnice hodně. Už je ve vedení radnice dlouho a má zkušenosti," řekla Dorazilová.

Za důležité lidé považují také to, že radnice loni dokončila regulaci rybníka před i za Jehnicemi. „Udělali jsme to proto, aby se snížilo riziko povodní," vysvětlil Šicha.

LENKA ŠKLUBALOVÁ