Refinancování vašeho úvěru je prosté, snadné, průhledné a má jasná, kontrolovatelná pravidla, navíc díky tomuto kroku získáte měsíční příjem do rodinného rozpočtu.

Výše úrokových sazeb, tedy ceny hypotečních úvěrů, jdou ruku v ruce s rostoucí ekonomikou pomalu, ale jistě nahoru. Banky proto nabízejí možnost refinancování hypotéky o několik měsíců dopředu za aktuálně nízkých sazeb. Pokud máte hypotéku, které se blíží fixační období v příštích dvanácti měsících, nebo úvěr ze stavební spořitelny, neváhejte s vyhledáním specialisty co nejdříve.

Příklad Matějkovi

V nedávné době jsem řešil refinancování manželům Matějkovým, kteří si vzali hypoteční úvěr na dům pár týdnů před odchodem paní Matějkové na mateřskou dovolenou. Během pětiletého fixačního období se jim narodili dva synové, návrat paní Matějkové do práce ještě několik let nepřipadal v úvahu. Matějkovi o refinancování ani nepřemýšleli. Právě z toho důvodu, že paní Matějková byla bez příjmu a její manžel neměl dostatečně vysoký příjem na to, aby dosáhl na hypoteční úvěr. Domníval se, že bude muset znovu prokazovat příjmy, pokud změní úvěr. Navíc si mylně mysleli, že když mají termín fixace až za půl roku, výhodné sazby jim stejně utečou. I v tomto bodě jim banky vycházejí vstříc.

Pro banku jsme v případě, že refinancujeme úvěr starý minimálně rok, VIP klienti, a toto je jedna z výhod tohoto postavení. Banka má k dispozici náhled do našeho úvěrového registru a vidí, jestli řádně splácíme, jak dlouho a jsme-li pro banku řádní klienti. Pokud ano, máme cestu k novému úvěru dlážděnou červeným kobercem. To neplatí jen pro hypoteční úvěry, ale i úvěry ze stavebního spoření. Příklad je jednoduchý: v případě dvoumilionového úvěru se splatností na třicet let jste měli úrokovou sazbu zhruba 4,49 procenta a spláceli 10 122 korun. Nově lze dosáhnout na sazbu 2,79 procenta a splácet jen 8207 korun, což činí téměř dva tisíce korun měsíčně navíc pro domácnost. A za zbývajících 25 let úvěru Matějkovi ušetří 574 500 korun.

Jak na výši úroků

Sazba banky, kam si jako klienti chodíme půjčovat peníze pro hypoteční úvěry, se skládá z pevné části, určené ČNB pro všechny banky, tedy Priborem, a částí, kterou obchodují banky tak, aby dosáhly zisku.

PRIBOR je úroková sazba stanovená ČNB. Česká národní banka pomocí určování Priboru ovlivňuje ekonomiku na našem trhu. PRIBOR je zkratkou Prague InterBank Offered Rate. ČNB nám v posledních měsících umožňuje financovat nemovitosti za méně peněz a snaží se tak podpořit růst ekonomiky.

Pokud vás neláká prodírat se „džunglí" nabídek a protinabídek, studovat podmínky jednotlivých bankovních domů a hledat akce a rozdíly ve službách, poplatcích a úrocích za úvěr, určitě vyhledejte odborníka.

Ten musí mít nejen zkušenosti v oboru, ale také široké portfolio bank, se kterými spolupracuje tak, abyste měli opravdu kvalifikované a nezávislé porovnání trhu.

Jan Dragon, finanční expert