Byl proveden i průzkum, ze kterého vyplynulo, že platíme jedny z největších poplatků za tyto „spotřebáky" v Evropě. Ovšem pozor, zase podotýkám velmi podstatnou věc, na českém trhu působí již nějaký ten pátek mladé, internetové banky, které nabízejí i tyto neřesti bez poplatků za vedení úvěru, bez poplatků za schválení apod.

Proto pokud uvažujete o spotřebitelském úvěru, který vás má „vysvobodit" ze situace, tak doporučuji navštívit právě tyto banky, jedná se totiž o společnosti, které nejsou podle mého názoru tak nenasytné jako velké monopoly, kterým musí někdo zaplatit ty obrovské budovy přímo na náměstí.

Pojďme se podívat na dvě různé rodiny a jak využily ve svůj prospěch či neprospěch spotřebitelské úvěry.

Krejčířovi

V nedávné době jsem se setkal s rodinou Krejčířových, kteří využívali dva spotřebitelské úvěry ke koupi dvou ojetých vozů. Manželka potřebovala auto k dopravě do zaměstnání, kde nejezdí hromadná doprava a manžel je drobný řemeslník, který auto využívá jako dodávku, jelikož je zedník. Celková výše spotřebitelského úvěru za obě auta byla 200 000 Kč, měsíčně takto zatížili rodinný rozpočet na 5 let dopředu a částkou přesahující 6500 Kč/měs. Musím ale podotknout, že díky této „investici" může manželka každodenně jezdit do vzdálené práce a manžel denně jezdit za prací. Jelikož bydlí v rodinném domečku, který zdědili po rodičích, tak nejsou tíženi další splátkou a jejich celkové výdaje jsou menší nežli společný příjem. Jejich cílem je spotřebitelské úvěry do dvou let splatit.

Musilovi

Po rodině Krejčířových jsem se potkal i s touto rodinou, respektive mladým párem. Bohužel byl opak rodiny Krejčířových. Tento mladý pár bydlel v pronájmu a o vlastním bydlení neuvažovali, přičemž oba měli dostatečný příjem. Na první pohled úspěšný mladý pár, v garáži krásné sportovní auto, drahé hodinky, nový telefon, domácí kino apod.

Zjistil jsem, že také mají spotřebitelské úvěry, ovšem použity jiným způsobem než u rodiny Krejčířových. Mladý pár si žil nad poměry, utrácel více než vydělával a žil spotřebním životem. Celková výše spotřebitelského úvěru za tento život byl 350 000 Kč. Takto zatížili svůj rozpočet na 5 let dopředu, částkou přesahující 11 500 Kč/měsíčně, proto sen o vlastním bydlení byl v nedohlednu.

Nechám na každém z Vás na zvážení, aby jste si odpověděli na otázku: Jsou spotřebitelské úvěry dobré, či špatné? Rodině Krejčířové jednoznačně pomohly, ale mladému páru Musilovým pěkně zavařil na 5 let dopředu. Mladý pár se po mé radě rozhodl konsolidovat své stávající závazky, díky tomu značně ulehčil nejen rozpočtu, ale i starostem.

Pro mladý pár to byla cenná zkušenost, ze které se naštěstí dostali poměrně jednoduše. V dalších článcích rubriky se budeme bavit i o horší variantě, což je exekuce a osobní bankrot.

Seriál o finanční gramotnosti píše exluzivně pro Deník Rovnost expert Jan Dragon