Brněnští zastupitelé o vzniku parku rozhodli v roce 1913 kvůli plánované výstavbě nové čtvrti Na Slovanech. „Oslovili hamburského architekta Leberechta Miggeho, který byl zastánce německé zahradnické školy. Projekt pojal na tu dobu velmi netradičně. Tehdy totiž byly běžné secesní parky plné květinových okrasných záhonů. Ty Migge odmítl a nahradil je velkorysým zatravněným prostorem," uvedl zahradní architekt Zdeněk Sendler, který stojí za projektem posledních úprav parku.

Ve dvacátých letech minulého století tehdejší vedení města podlehlo tlaku místních obyvatel a původně provzdušněný park zaplnily stromy, keře a odpočívadla s lavičkami. Travnatou část rozdělila řada cest. „Pod tyto úpravy se podepsal především architekt Josef Kumpán. V roce 1965 park dokonce proťala silnice, po které jezdily trolejbusy. Město ji na přelomu století zrušilo, a park tak nyní opět tvoří jednolitý celek," řekla brněnská historička Milena Flodrová.

Park má obdélníkový tvar a leží mezi Skácelovou a Husitskou ulicí. Je rozdělený na dvě výškové úrovně. Vyšší slouží především jako dětské hřiště. Ve spodní části se díky projektu z roku 2005 podařilo architektům obnovit Miggeho myšlenku otevřeného prostoru vhodného především k odpočinku místních. „Tvoří ji rozlehlý volně přístupný trávník. Lidé ho využijí ke sportu i k relaxaci. Tím se park liší od většiny ostatních v České republice. Od původní lipové aleje trávník odděluje nová stěna z habrů. V parku zůstalo také několik stromů zasazených ve dvacátých letech minulého století. V části u Skácelovy ulice například stojí památeční lípa připomínající vznik republiky," popsal současnou podobu parku autor projektu Sendler.

Jako zázemí pro správce i organizátory různých akcí slouží budova ve středu parku. „Je zasazená do přechodu mezi spodní a horní částí parku, který tvoří široké schody. Slouží také jako amfiteátr," zmínil architekt.

Úpravu prostoru podle jeho projektu město dokončilo před šesti lety. Jeho novou tvář ocenili i odborníci, když získal titul Park roku 2007. „V rozpočtu ale tehdy nebyly peníze na stavbu plánované kavárny. Nedávno jsme vybrali firmu, která ji chce postavit a provozovat. Otevřít by mohla už příští rok na jaře," sdělil starosta Králova Pole Roman Vykoukal.

Na park rádi vzpomínají bývalí studenti blízkého gymnázia. „Když bylo hezky, trávili jsme tam hodně času. Někdy i místo vyučování," svěřil se například Filip Andres, který na škole maturoval před několika lety.

V parku se pravidelně koná řada kulturních akcí. Například Erbovní slavnosti, které připomínají udělení městských práv Královu Poli.