VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.

25.9.2010
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Brněnská restaurace U Čápa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Umakartový nálevní pult a kouřem zašedlé záclony jsou pryč. Místo toho lze ve vstupu průhledem do sklepa zahlédnout nerezové pivní tanky. Novotou září celý interiér pivnice, v podniku je čisto, přesto tam prázdné stěny na hosty působí spíš studeně než útulně. Pocit neútulnosti nespraví ani kachlová kamna s přichystanými poleny a třískami na podpal.

Do testovacího týmu Rovnosti přibyla tento týden nová tvář. Kuchař Jiří Dlapka vládne v kuchyni brněnské Taverny John Silver. Do Brna se po letech vrátil s mnoha zkušenostmi s mezinárodní kuchyní v Rusku a Rakousku.

Česká klasika

V jídelním lístku pivnice proto odborník oceňuje nabídku klasických českých jídel. „Teplé i studené předkrmy se hodí jako chuťovky k pivu. Svíčková, guláš, vepřový vrabec nebo jitrnice do české pivnice patří. I ryby tady nabízejí jen české. Klasiku – kapra a pstruha,“ probírá jídelní lístek Dlapka.

Objevuje v něm i speciality, které se v jiných restauracích nevidí. Buřty s cibulí, chleba se škvarky, opečený knedlík s vejci, mezi dezerty krupicová kaše a mezi saláty kysané zelí ze škopku. Možná proto se Dlapkovi zdá nabídka jídel příliš obsáhlá. A místy také nerozumně zkombinovaná. „Nejhorší je kuchař s přemírou fantazie. To hlavní na talíři má doplňovat pouze jedna složka. Aby se chutě netloukly,“ vysvětluje kuchař a poukazuje například na kombinaci opečených brambor s pikantní meruňkovou omáčkou a nivovým dipem. „Stačily by buďto meruňky, nebo jen niva,“ říká kuchař.

Obsluha u Čápa je rychlá, u číšníků jen postrádáme víc vstřícnosti k hostům. Na dotaz, co doporučuje k jídlu, krčí totiž obsluha rameny. „Kdyby nám řekl, že třeba guláš se kuchaři povedl, hned má o dvě porce méně,“ upozorňuje Dlapka na nutnost spolupráce obsluhy a kuchyně.

Objednává si domácí slepičí polévku a hned po prvním soustu má k označení „domácí“ výhrady. „Vývar je ochucený přísadou do polévek a nudle používají ty nejjemnější průmyslové. Takže je v ústech skoro necítím,“ říká odborník.

Překvapuje ho také nalévání polévky z nerezových hrnečků před hosty do talíře. „Než host polévku ochutná, tak mu dvakrát zchladne. Jednou v servírovacím hrnku, podruhé v talíři. To není správně,“ upozorňuje Dlapka. Za hranicemi je totiž podle něj základem dobré kuchyně nahřátý talíř.

Místní kuchař u Čápa se nicméně umí otáčet. Objednané hlavní jídlo je na stolech během deseti minut. Chuťově je vynikající, má jen drobné nedostatky. V servisu, protože ke pstruhovi po mlynářsku chybí na stole placatý rybí příbor. A v dozdobení.

Vepřový vrabec s knedlíky a zelím není dochucený opečenou cibulkou. „Jsou to maličkosti, které lze lehce vychytat. Jídlo je jinak vynikající, maso se rozpadá, je šťavnaté,“ uznává kuchař. Pivnici U Čápa chválí za to, že upustila od oblohy a podává jen čistá jídla. „Taková ta úchylná obloha ze zelí, mrkve, rajčat a okurku mě děsí,“ vysvětluje Dlapka.

Přestože je restaurace U Čápa pivnicí, nezapomínají tam na hosty, kteří milují steaky nebo mají rádi sladké. Například i jablka ale balí do pivního těstíčka.

Kuchař ví, co dělá

Dlapka chce v pivnici otestovat, jestli správně točí pivo, a k tomu si místo dezertu objednává tvarůžky nakládané ve smetaně s červenou cibulí. Pěna na pivě drží dlouho, ale do rysky označující půllitr chybí osm milimetrů. „Takže nám přinesli pivo pod míru. To by se stávat nemělo,“ je odborník zklamaný z výkonu výčepního.

Náladu mu spraví tvarůžky. „Smetana sráží agresi tvarůžků a zjemňuje je. Jsou vynikající,“ opět nenachází chybu v jídle Dlapka. Jablka v pivním těstíčku, přestože nejsou příliš sladká, jsou výborná. Jako moučník po jídle by stačila poloviční porce, i tak vracíme do kuchyně prázdný talíř.

V celkovém hodnocení dává Dlapka Pivnici U Čápa známky mezi jedničkou a dvojkou. Horší známku za teplotu jídla, přístup personálu, nabídku jídelníčku a atmosféru podniku. „Možná ještě stěny něčím vyzdobí, zatím je to tady takové studené, syrové,“ říká testující odborník. Pivnici, ve které kuchař rozhodně ví, co dělá, a na stoly posílá chutná jídla, Dlapka doporučuje. Přeje si jen, aby zbytečně nešidila hosty na pivu.

#nahled|https://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/de/infografika_pivnice_u_capa.jpg|Pivnice U Čápa.#
Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

25.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ludovít Plachetka u brněnského soudu.

Záviděla jí slavného manžela a znásilnění si vymyslela, prohlásila svědkyně

Lidé, kteří mají o hledané Slovence informace, se mohou ozvat policistům na tísňnovou linku 158.

Neozvala příbuzným, kamarádům a nepřišla do práce. Po Slovence pátrají policisté

V Brně přibyde stovka startovacích bytů. Radní je plánují postavit do tří let

Brno - Studovat, po škole si najít práci v Brně a zůstat ve městě nastálo. Takovým plánům chce dát zelenou náměstek brněnského primátora Petr Hladík. Jak v pondělí oznámil, ve městě přibyde stovka startovacích bytů. Potřeba je jich tisíc.

Dálnici D2 zablokovala hromadná nehoda. Místo řidiči objížděli přes benzínku

Jižní Morava - Nehoda dvou aut s kamionem zablokovala v úterý krátce před devátou hodinou ráno provoz na dálnici D2 u Nosislavi ve směru na Brno. Zranil se při ní jeden řidič. Na dálnici se vytvořily kolony. Provoz na místě usměrnili policisté, řidiči sražená auta objížděli přes nedalekou benzínovou pumpu.

Zkoumá příbuznost moravských příjmení. Historie mě bavila odmala, říká doktorand

Brno - Jak moc jsou příbuzensky spříznění lidé z Moravy se stejným či podobným příjmením? Po odpovědi pátrá genealog Martin Kotačka z Filosofické fakulty brněnské Masarykovy univerzity.  

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT