U stolů s květinami v přijímací části kliniky sedí několik žen. Pročítají si informační letáky. Klinika reprodukční medicíny Reprofit sídlí od roku 2006 v historické budově v ulici Hlinky. Pomáhá párům, kterým se nedaří otěhotnět. „Základní je léčba neplodnosti vlastními vajíčky i spermiemi. Pokud nejde použít vlastní buňky párů, získáváme je díky dárcům," přibližuje vedoucí laboratoří embryologie Vít Hubinka.

Ročně se díky klinice narodí dvanáct set dětí. Léčba ale nezaručí stoprocentní úspěch. „Není to jako v nemocnicích, kde očekáváte, že vás vyléčí. Díky umělé podpoře růstu vajíček však dokážeme být efektivnější než příroda," říká vedoucí.

Místnosti kliniky pro vyšetření pacientek jsou vzájemně propojené. Dvě prosvětlené ambulance s ultrazvukem sousedí se sesternou. O chodbu dál jsou operační sály, kde ženám odebírají vajíčka.

Ženské buňky pak oplodní a šest dní je kontrolují v inkubátorech v laboratoři, než je vloží zpět do dělohy. „Je fascinující vidět, jak embryo opouští ochranný obal. Nabíjí mě i vědomí, že pacienti mají z našich výsledků radost," podotýká vedoucí embryoložka Lenka Slivková.

Jakýkoli přehmat při přesunu buněk však znamená problém, o čemž se klinika přesvědčila loni, kdy kvůli lidské chybě zaměnili embrya dvou párů. „Byla to nešťastná situace. Embryologové jsou pod velkým tlakem a ukázalo se, že kontrolní mechanismus nestačil. Teď máme nový počítačový systém, který s pomocí čárových kódů kontroluje práci v laboratořích a chybu vylučuje," vysvětluje Hubinka.

Ročně služby zdejších lékařů vyhledají tři tisíce párů. „Lidé k nám jezdí i z Anglie, ale také z Havaje nebo Madagaskaru. Nároční pacienti jsou hlavně ortodoxní židé z Izraele. Přijedou s rabínem, který nám stojí za zády a kontroluje, zda je léčba košer," vypráví brněnský embryolog.

Mít zdravé dítě lékaři umožňují i párům s HIV nebo žloutenkou. Umí očistit embrya tak, aby se virus nepřenesl.

Kvůli nehodě, při které se pod mostem ve Výstavní ulici zasekl kamion, vyjeli hasiči se speciálním vyprošťovacím autem.
Kamion se zasekl pod mostem. Vyprostili jej hasiči