Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Empire 1: netušená rozkoš pro mlsné jazýčky

Brno - Restaurace v Josefské ulici si se svojí „dvojkou“ z náměstí Svobody v ničem nezadá. Chladnou atmosféru vyvažuje znamenitými jídly.

2.8.2008
SDÍLEJ:

Restaurace v Josefské ulici Empire 1.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pojízdné schody vyváží den co den hladové Brňany do prvního patra E-pasáže v centru města. Sídlí tam restaurace s honosným názvem Empire 1. V češtině to může znamenat třeba říši. A po počátečním zklamání z neosobního prostředí podniku se hosté skutečně mohou cítit jako v říši labužníků. Chutě místních specialit totiž dokáží nadchnout i ostříleného restauračního jedlíka.

„Atmosféra tady není nic moc, je to taková klasická restaurace z obchodního domu. Cítím se lépe v podniku, který je něčím výjimečný, má svého ducha,“ soudí hned po příchodu šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek. Muž, který loni vařil šestnácti evropským prezidentům při brněnském summitu.

Atmosféru Empiru 1 vylepšuje terasa s výhledem na rušnou Josefskou ulici, a také snaživá obsluha. Barevné jídelní lístky přináší servírka okamžitě. „Líbí se mi, že jsou v nich fotky některých jídel. Snad budou stejně dobrá, jak vypadají,“ těší se šéfkuchař.

Po objednávce se v kuchyni rozjíždí „kuchařský sprint“. Hlavní jídla jsou totiž na stole už za čtvrthodinku. Vařílek se tak může pustit do pokrmu s názvem Prkno Empire, neboli marinovaných grilovaných filet vepřové panenky servírovaných na dřevěném prkénku s tzatziky a lutěnicí.

„Maso je středně propečené, přesně jak jsem si objednal. Navíc je perfektně šťavnaté. Kuchař to trefil opravdu skvěle. Jsem příjemně překvapený, protože tak výtečné jídlo jsem tady nečekal,“ rozplývá se Vařílek. Chválí také přílohu v podobě bramborových plátků s příchutí kari.

Ani druhé testované jídlo nemá chybu. Dvousetgramový steak z hovězí roštěné, Chilli Mexicana, mizí z talíře stejně bleskovou rychlostí, jakou ho místní kuchař připravil. Pořádný kus masa přelitý omáčkou z chilli, fazolí a klobásy ocení hlavně hosté, kteří si potrpí na ostřejší chutě.

„Ze všech testů restaurací, na kterých jsem byl, jsem tady s jídlem spokojený nejvíce,“ oceňuje hlavního chod Vařílek.

Obsluha, ač sympatická, však na rozdíl od kuchaře mezi elitu nepatří. Proti etiketě se sice prohřešuje jen jednou, zato poměrně výrazně: jednomu z hostů odnáší talíř ještě předtím, než druhý u stolu stačil dojíst.

Ovocná tečka

Po kulinářském zážitku z masových pochoutek, přichází řada na otestování moučníků. Jejich příprava trvá déle než u hlavních jídel, čekání se ale vyplácí. Výběr broskve plněné sýrem Ricotta sice může být tak trochu cestou do neznáma, výsledek však potvrzuje rčení, že risk je zisk.

Oslazený italský sýr Ricotta, něco mezi známějším mascarpone a tvarohem, vytváří společně s broskví a malinovou omáčkou úžasnou kombinaci. „Je dobře, že použili sterilovanou broskev. Ta se k takovému moučníku hodí víc než čerstvá,“ říká Vařílek.

Volbu sterilovaného ovoce už tolik neoceňuje u druhého dezertu, marinované hrušky se zmrzlinou a čokoládou. „Tady by určitě více prospěla čerstvá hruška. Dezert je dobrý, ale není to takový zážitek. Z celého oběda však převládá spokojenost. Kvalita jídel mě hodně příjemně překvapila,“ hodnotí šéfkuchař kulinářské umění z restaurace Empire 1.

Autor: Petr Škarda

2.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa Brno prohrála s Hradcem Králové 1:2.
AKTUALIZOVÁNO
22

Kometa podlehla Hradci Králové 1:2. Potrápili ji rozhodčí i brankář Rybár

Ilustrační foto.
6

Zákazy omezí řidiče u nádraží. Jen si tam zkracují cestu, hájí novinky Hollan

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Jižní Morava - Už 634 Jihomoravanů si od pondělí požádalo o dotace na ekologičtější kotle. V pátek o tom informovala mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Z celkové částky 135,6 milionů korun jsme dostali žádostí na zhruba třiašedesát milionů. Kdy peníze vyčerpáme, nelze odhadnout,“ sdělila.

V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Brno – V základní části extraligy odehrál už 105 utkání, ale když se ho zeptáte, kolik dal gólů, ukáže jen jeden prst. Obránce hokejové Komety Tomáš Bartejs vstřelil v neděli ve svém 104. duelu v základní části v Litvínově první trefu. Přes úterní utkání v Třinci až do pátečního zápasu doma s Hradcem Králové, které začíná v šest hodin večer, mu to u pokladníka prošlo. „Sakra. Zatím nikdo nic neříkal, ale po tomto rozhovoru asi budu muset zaplatit,“ smál se pětadvacetiletý bek.

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení