VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Era: jídlo podle rčení V jednoduchosti je krása

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Noblesa první republiky dýchne na návštěvníky kavárny Era v Zemědělské ulici v Brně.

24.9.2011 1
SDÍLEJ:

Funkcionalistická kavárna Era v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Funkcionalistický podnik z roku 1929 od architekta Josefa Kranze je po dlouhých letech chátrání od letošního června otevřený. Kromě čistých křivek moderní architektury nabízí i jedinečný gurmánský zážitek. „Kuchař vymýšlí jednoduché, ale nápadité recepty. To k dokonalosti stačí,“ říká odborník na zážitkovou gastronomii a profesionální šéfkuchař Ivo Ševčík. Ten kavárnu Era zhodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Hosté můžou kromě funkcionalistického interiéru k posezení využít i zahrádku. Ta se velikostí stolků hodí spíš pro odpolední kávu než kompletní obědové menu. Jakmile se ovšem číšník dozvídá, že budeme chtít obědvat, ochotně nám přisouvá druhý malý stůl.

Podnik nemá pevný jídelní lístek. Kuchař připravuje denní nabídku několika chodů, kterou pravidelně obměňuje. To je podle Ševčíka ten nejlepší způsob. Je pak podle něj jasné, že kuchař vaří stoprocentně z čerstvých surovin. A nepoužívá polotovary. Ševčík je spokojený i s aktuální nabídkou. „Na lístku je červené i bílé maso. Navíc nemají kuře jako všude jinde, ale rozhodli se pro králíka. Používají hodně zeleniny. Také nabídka dezertů je pestrá,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Jako předkrm si objednává roastbeef z hovězí veverky. To je v řeznické terminologii svalový úpon bránice. Ještě předtím však jako pozornost podniku dostáváme ochutnávku domácího sulcu. Poté už přichází předkrm. „Roastbeef je dobře nakořeněný. Stačí jen sůl a pepř. Je správně propečený a příjemně nachlazený,“ hodnotí kuchař. Toho zaujal i dresing: ochucený listový salát k masu.

Zážitek z podniku podtrhuje i naprosto profesionální a příjemná obsluha. Číšník je obeznámený s nabídkou jídel, umí poradit. Pravidelně se chodí ptát, zda nám něco nechybí. „Je velmi příjemné překvapení, že tak mladí lidé umějí obsluhovat na takto vysoké úrovni. Podnik už se poměrně zaplnil, přesto se o všechny starají v klidu a s grácií,“ hodnotí odborník.

Pak už přicházejí hlavní chody. Hovězí veverka s restovanou zeleninou na víně a králičí směs s bramborovým pyré. Také z něj je Ševčík nadšený. „Králičí hřbet, ledvinky a játra se dají skvěle připravovat jako minutky. Maso je opět jen decentně ochucené solí a pepřem. Vyniká jeho přirozená chuť. A bramborová kaše je připravená přímo z brambor,“ chválí Ševčík.

Nápaditý recept

Recept je podle něj naprosto jednoduchý, ale nápaditý a perfektně připravený. „Protože kuchař chystá jen několik jídel a může se na ně plně soustředit,“ přemýšlí kuchař.

Dojem z oběda nezkazí ani dezerty, hraběnčiny řezy a jablečný táč. „Vytkl bych jedině, že se nemají servírovat rohové části dezertů. Všechny kousky mají být po všech svých stranách seříznuté,“ upozorňuje na drobný nedostatek Ševčík.

Příjemně ho překvapily i ceny jednotlivých jídel. „Eru všem vřele doporučuji. Podnik se hodí pro pracovní oběd, osobní schůzku i posezení s přáteli,“ uzavírá kuchař.

#nahled|https://g.denik.cz/50/d0/infografika_era_kavarna_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/d0/infografika_era_kavarna.jpg|Brněnská kavárna ERA.#


Autor: Klára Židková

24.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

Ilustrační fotografie.

Brněnští radní schválili rozpočet na příští rok. Víc peněz získá dopravní podnik

Slušní lidé se utkali v duelu s Žít Brno. Pernica z debaty nakonec vycouval

Brno /FOTOGALERIE/ – Nadávky, křik i hlasité potlesky rozeznívají v úterý v podvečer sál Dělnického domu v brněnských Židenicích. Důvodem je napjatá debata mezi představiteli Slušných lidí a hnutím Žít Brno. „Vy i Matěj Hollan jste paraziti,“ vzkazuje bystrcký zastupitel Viktor Lošťák svému protivníkovi Martinu Freundovi z Žít Brno v diskuzním duelu o sociálních projektech.

Řidič, který boural s policejním BMW, je nevinný

Brno – Řidič policejního supersportu BMW, který v květnu s půjčeným vozem za čtyři miliony korun boural, nejednal v rozporu se zákonem. V úterý to podle serveru irozhlas.cz potvrdili zaměstnanci Generální inspekce bezpečnostních sborů.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava v příštím roce? Stavět se má Žabovřeská i tramvaj Plotní

Brno – Po několika letech se kupředu posunou dvě zásadní dopravní stavby v Brně. Brněnští radní v úterý schválili smlouvu s firmou, která se ujme projektu tramvaje Plotní. Posunu se dočká i plánovaná přestavba Žabovřeské ulice, která je součástí velkého městského okruhu.

Křižovatka na Staré dálnici u obory je hotová. Semafory otestují za provozu

Brno – Opravy křižovatky na Staré dálnici u obory Holedná jsou od minulého týdne téměř dokončené. Přesto po ní auta do čtvrtka neprojedou. Dříve nebezpečná křižovatka, která je nově osazená semafory totiž čeká na kolaudaci a postavení svodidel v okolí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT