Pokud dá host v brněnské restauraci Blue-Berry na první dojem, udělá chybu. Ostře fialová – borůvková – fasáda od návštěvy restaurace v ulici Hlinky spíše odrazuje. Uvnitř, v moderním prostředí, však přivítá hosty příjemná obsluha a dobré jídlo. Navíc specialitou je sladká pizza s borůvkami pojmenovaná podle podniku Blue-Berry Cake.
„Zvenčí bych to tipoval na levný podnik, ale u stolu je opravdu příjemně,“ listuje jídelním lístkem šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek.
Na jídelní lístek si musí host udělat na stole místo. Když otáčí stránky ve formátu A3, musí dát pozor, aby nezavadil a nerozbil vázičku na stole nebo rohy zalaminovaného lístku nezranil spolustolovníky.
U názvu obrázek
O nabízených jídlech si člověk udělá představu dřív, než dostane talíř na stůl. Každé jídlo je totiž vedle anglického názvu vyfotografované.
Usměvavá a ochotná číšnice doporučuje ochutnat vše, kuchař prý vaří výborně. Upřednostňuje však speciality podniku: kuřecí závitek plněný kousky lososa se smetanovošpenátovou omáčkou nebo směs kuřecích nudliček a žampionů v husté smetanové omáčce Mushroom strips. Šéfkuchař Vařílek vybírá k testu grilovaný plátek z kuřecích prsíček s krustou ze strouhaných jablek a modrého sýra.
Spokojený není. S chutí masa ani s dobou, po kterou musí na jídlo čekat. Pětadvacet minut je podle něj za únosnou hranicí. „Počkali jsme si na vysušené maso,“ konstatuje nad porcí kuřecích prsíček. „Kuchař plátek moc rozklepal a na grilu jej nechal déle, než by měl. Úplně chybí šťáva z masa,“ pokračuje v kritice šéfkuchař.
Naopak oceňuje ozdobu talíře, kterou tvoří plátky jablek a rozpuštěný karamel. Líbí se mu také to, že restaurace má vlastní talíře s logem Blue-Berry.
Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce s houbami jsou výborné a chutné. Dát na doporučení číšnice se v Blue-Berry vyplatí.
Vařílek vzápětí upozorňuje na další kuchařův prohřešek. Za opékané brambory vydávají v Blue-Berry brambory osmažené ve fritéze. „Mají být opečené na pánvi na másle, ne prohnané fritézou,“ dodává odborník.
Už druhé čekání
V testu nesmí chybět už zmiňovaná specialita – pizza nasladko. I na tu se v restauraci s fialovou fasádou čeká dlouho. Přes půlhodinu. Borůvkový koláč Blue-Berry Cake má být posypaný čokoládou, borůvkami a sýrem Mozzarella. „Mozzarella se může dát prakticky na všechno. Nemá zvláštní chuť ani vůni. Tak proč ne,“ vysvětluje neobvyklé spojení sýra a sladkých borůvek na těstě Vařílek. Koláč chválí, chuťově je podle něj nevšední a hosty určitě zaujme. Rozhodně víc než jídlo.
„Bylo to dobré, ale ne nejlepší. Jídlem zde hosty neurazí, ani nepotěší,“ hodnotí oběd šéfkuchař. Při pohledu do nabídky poledního menu dodává, že by si v Blue-Berry každý den vybral. „Vynikající nabídka hotovek doplněná každý den o jiný moučník. To je výborná volba,“ říká.
V Blue-Berry navíc udělala velký dojem skutečně příjemná obsluha. „Takové servírky zajistí restauraci polovinu úspěchu,“ tvrdí šéfkuchař Vařílek.