VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Flammante je výletem do brazilské kuchyně

Brno /FOTOGALERIE/ - Za necelých šest set korun může host sníst, co hrdlo ráčí a žaludek zmůže. Na jídelním lístku je čtrnáct druhů mas, ryby a přílohy.

25.4.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Flammante v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Výlet do úplně jiné gastronomie slibuje brazilská restaurace Flammante na brněnské Palackého třídě. Zapomeňte zde na klasický jídelní lístek, ze kterého si host vybere jeden předkrm, jedno hlavní jídlo, jednu přílohu a jeden dezert.

Ve Flamante máte šanci ochutnat vše. Ze studeného bufetu sushi, krevety, olivy, marinovaného lososa, roastbeefovou rolku, pečený lilek a nepřeberné množství ovocných a zeleninových salátů. V hlavním menu pak hosty čeká čtrnáct mas připravených na různé způsoby, ryby, grilovaný sýr, banán nebo ananas a pět příloh. To vše za necelých šest set korun. Ve Flamante si navíc můžete neustále přidávat a jíst třeba pět hodin. Prostě za jednotnou cenu sníst co hrdlo ráčí a žaludek zmůže.

„Jestli opravdu ochutnáme všechno, budeme mít v žaludku zmatek,“ obává se kuchař Restaurantu Brabander Ivo Ševčík a přistupuje k salátovému baru Salada Buffé a z misek na ledové tříšti si nabírá předkrm. Ochutnává a překvapují jej zvláštní kombinace lilku se sýrem feta a roastbeefu s mrkví. Zkušeně také odhaduje, že sushi je opravdu čerstvě připravené. „Všechno mě chutnalo. Nemusel jsem se upřít na jednu věc, ale zobnout od každého kousek. Na všem je vidět pečlivost v přípravě,“ chválí studený bufet Ševčík.

Host, který je ve Flammante nováčkem, může na začátku oběda nad jídelním lístkem zcela tápat. Systém objednávání menu mu ale obsluha podrobně vysvětlí a dvě desítky hlavních chodů jsou velkým gastronomickým zážitkem.

Číšník s profesionálním přístupem, zručně a postupně odkrajuje z velkých špízů na rožnění jednotlivé druhy mas. Každé jídlo představí a dbá na to, aby tempo servírování pokrmů hostům vyhovovalo. Mezi prvními se na talíři objeví kachní prsíčka, kuřecí křidélka, vepřová kýta, jehněčí, kuřecí srdíčka a hrb z argentinského býka. „Každý druh masa má jinou chuť, vše je šťavnaté a musím přiznat, že tak dobrý kus hovězího jsem už dlouho nejedl,“ rozplývá se odborník a upozorňuje na rozdíl mezi masem české krávy a argentinského nebo brazilského býka. „Já říkám, že v tom mase je cítit bílkovina. Česká kráva, kterou nejdříve vydojíme a pak porazíme, tomuto speciálnímu plemenu chovanému pro maso nemůže konkurovat,“ dodává. Nadchnou jej také brazilské chlebové kuličky s parmezánem, domácí hranolky nebo divoká rýže s fazolemi.

Na řadu přichází výměna talířů a ryby – losos, candát a pangasius a dary moře – kalamáry a krevety. A Ševčík doporučuje změnit postup servírování. „Přestože ten candát je výborný, může se po hovězím masu zdát chuť ryby fádní. S rybami by měli začínat.“

Číšník ještě doporučuje ochutnat vrchní a vnitřní část hovězí kýty kořeněnou hrubou solí, svíčkovou a vepřovou panenku. Mezitím přináší grilovaný banán, ananas a kukuřičný klas v bylinkovém másle. Kdykoliv během oběda se host může vrátit k salátovému baru a přidat si.

Poslední tři chody už ale testovací tým Brněnského Deníku Rovnost odmítá. „Už je toho moc, ale vegetariána to ze mě neudělá,“ směje se kuchař. Restaurace založená na degustaci masa jej nadchla. „Doufám, že si své zákazníky najde a v Brně se udrží. Byla by jí škoda,“ říká Ševčík a restauraci Flamante doporučuje hostům, kteří ocení dobré maso.

Dojem kazí jen fádní interiér sklepní restaurace. Ten totiž kromě nápisů v portugalštině příliš brazilskou restauraci nepřipomíná. Myslí ale na hosty s malými dětmi. Ty si mohou při čekání na číšníka a mezi kousky masa pohrát v dětském koutku.

Autor: Gabriela Peringerová

25.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté olomoucké Mory přivítali na domácím ledě Kometu. Porazili Brňany 3:2 po prodloužení.
AKTUALIZOVÁNO
19

Pět v řadě. Kometa prohrála i v Olomouci, v prodloužení ji srazil spící střelec

Ilustrační foto.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zlomila jihlavské prokletí a dál uniká ze dna

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Pět zápasů a stop. Delší trvání série porážek na hřišti Jihlavy už fotbalisté prvoligové Zbrojovky nedovolili. V patnáctém kole prolomili na Vysočině s grácií nepříznivou sérii, když po přesvědčivém výkonu zvítězili 2:0 a udělali další důležitý krok za záchranou v nejvyšší soutěži. „Podařilo se nám tady vyhrát po iks letech, navíc jsou to strašně důležité tři body, takže velká spokojenost,“ radoval se brněnský gólman Dušan Melichárek.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Brno – Velký úspěch zaznamenali brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Získali hlavní cenu ve 24. ročníku Grand Prix Architektů 2017 za zrekonstruovanou budovu Galerie nábytku, která stojí v brněnských Vinohradech.

Soud propustil Rusa obviněného ze znásilnění nezletilé. Vyhoštění platí

Brno - Znovu bude svobodně chodit, ale ne na českém území. Soud propustil z vazby pětašedesátiletého Rusa Valeriye Lebedeva, který podle obvinění v roce 2011 a 2012 čtyřikrát znásilnil patnáctiletou dívku. Kvůli jejímu pronásledování a ukradení osobních materiálů však nesmí muž vstoupit pět let na území České republiky a dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je zatím nepravomocný. 

Klubovna i rozhledna. Brňané rozdělili miliony z participativního rozpočtu

Brno /INFOGRAFIKA/ - Šestnáct z čtyřiaosmdesáti návrhů v projektu Dáme na vás dostane peníze z rozpočtu. Získaly nejvíce hlasů Brňanů. Studie na bezpečnou stezku pro chodce a cyklisty, která propojí Žebětín a Bystrc s Kohoutovicemi. Návrh, který v hlasování projektu Dáme na vás Brňany zaujal nejvíce. Hlasování skončilo v noci na čtvrtek. Lidé podpořili také třeba stavbu rozhledny v oboře Holedná. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT