Výlet do úplně jiné gastronomie slibuje brazilská restaurace Flammante na brněnské Palackého třídě. Zapomeňte zde na klasický jídelní lístek, ze kterého si host vybere jeden předkrm, jedno hlavní jídlo, jednu přílohu a jeden dezert.

Ve Flamante máte šanci ochutnat vše. Ze studeného bufetu sushi, krevety, olivy, marinovaného lososa, roastbeefovou rolku, pečený lilek a nepřeberné množství ovocných a zeleninových salátů. V hlavním menu pak hosty čeká čtrnáct mas připravených na různé způsoby, ryby, grilovaný sýr, banán nebo ananas a pět příloh. To vše za necelých šest set korun. Ve Flamante si navíc můžete neustále přidávat a jíst třeba pět hodin. Prostě za jednotnou cenu sníst co hrdlo ráčí a žaludek zmůže.

„Jestli opravdu ochutnáme všechno, budeme mít v žaludku zmatek,“ obává se kuchař Restaurantu Brabander Ivo Ševčík a přistupuje k salátovému baru Salada Buffé a z misek na ledové tříšti si nabírá předkrm. Ochutnává a překvapují jej zvláštní kombinace lilku se sýrem feta a roastbeefu s mrkví. Zkušeně také odhaduje, že sushi je opravdu čerstvě připravené. „Všechno mě chutnalo. Nemusel jsem se upřít na jednu věc, ale zobnout od každého kousek. Na všem je vidět pečlivost v přípravě,“ chválí studený bufet Ševčík.

Host, který je ve Flammante nováčkem, může na začátku oběda nad jídelním lístkem zcela tápat. Systém objednávání menu mu ale obsluha podrobně vysvětlí a dvě desítky hlavních chodů jsou velkým gastronomickým zážitkem.

Číšník s profesionálním přístupem, zručně a postupně odkrajuje z velkých špízů na rožnění jednotlivé druhy mas. Každé jídlo představí a dbá na to, aby tempo servírování pokrmů hostům vyhovovalo. Mezi prvními se na talíři objeví kachní prsíčka, kuřecí křidélka, vepřová kýta, jehněčí, kuřecí srdíčka a hrb z argentinského býka. „Každý druh masa má jinou chuť, vše je šťavnaté a musím přiznat, že tak dobrý kus hovězího jsem už dlouho nejedl,“ rozplývá se odborník a upozorňuje na rozdíl mezi masem české krávy a argentinského nebo brazilského býka. „Já říkám, že v tom mase je cítit bílkovina. Česká kráva, kterou nejdříve vydojíme a pak porazíme, tomuto speciálnímu plemenu chovanému pro maso nemůže konkurovat,“ dodává. Nadchnou jej také brazilské chlebové kuličky s parmezánem, domácí hranolky nebo divoká rýže s fazolemi.

Na řadu přichází výměna talířů a ryby – losos, candát a pangasius a dary moře – kalamáry a krevety. A Ševčík doporučuje změnit postup servírování. „Přestože ten candát je výborný, může se po hovězím masu zdát chuť ryby fádní. S rybami by měli začínat.“

Číšník ještě doporučuje ochutnat vrchní a vnitřní část hovězí kýty kořeněnou hrubou solí, svíčkovou a vepřovou panenku. Mezitím přináší grilovaný banán, ananas a kukuřičný klas v bylinkovém másle. Kdykoliv během oběda se host může vrátit k salátovému baru a přidat si.

Poslední tři chody už ale testovací tým Brněnského Deníku Rovnost odmítá. „Už je toho moc, ale vegetariána to ze mě neudělá,“ směje se kuchař. Restaurace založená na degustaci masa jej nadchla. „Doufám, že si své zákazníky najde a v Brně se udrží. Byla by jí škoda,“ říká Ševčík a restauraci Flamante doporučuje hostům, kteří ocení dobré maso.

Dojem kazí jen fádní interiér sklepní restaurace. Ten totiž kromě nápisů v portugalštině příliš brazilskou restauraci nepřipomíná. Myslí ale na hosty s malými dětmi. Ty si mohou při čekání na číšníka a mezi kousky masa pohrát v dětském koutku.