VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Giardino si na italskou restauraci hraje

Brno /FOTOGALERIE/ - Giardino Ristorante v brněnských Černých Polích se snaží zaujmout. Do dobré italské restaurace jí ale něco chybí.

9.5.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Giardino.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Studenti brněnské zemědělské univerzity nebo návštěvníci vily Tugendhat to mají do italské restaurace Giardino Ristorante v Černopolní ulici pár kroků. V naleštěném prostředí za nemalý peníz nabízejí pizzu, těstoviny i speciality. Test Brněnského deníku Rovnost však odhalil, že na dobrou a italskou restauraci si zde spíš jen hrají.

Krémovou koženkou polstrované sedačky lavic podél stěn jsou prosezené tak, že host tluče bradou o stůl, který se při každém pohybu kymácí. Jídla v jídelním lístku jsou po podrobném prozkoumání sestavena jen z několika ingrediencí a ani maso nakonec není správně propečené.

Kuchař brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík je v rozpacích. „Kvalita zde hodně pokulhává v porovnání s cenou,“ hodnotí odborník na zážitkovou gastronomii. Rozpaky vyvolává už to, že restaurace, která se tváří jako pravá italská, nabízí třeba mexickou tortilu nebo že italské telecí filety jsou zapečené se šunkou a nivou.

„Když už to má v názvu slovo italské, čekal bych spíš typické italské suroviny – parmskou šunku a gorgonzolu,“ pročítá jídelní lístek Ševčík. Upozorňuje také na fakt, že kuchař v mnoha jídlech používá šunku, slaninu, sýry a špenát, a vyčítá gramatické chyby jako „panacota s jahody“ nebo skutečnost, že carpaccio je zamražené.

Laik to všechno může přehlédnout, restaurace se hosty snaží zaujmout. Rychlou a příjemnou obsluhou a malým předkrmem – výborným domácím chlebem z těsta na pizzu s bylinkovým máslem. Kuchař Ševčík zahání chmury nad silným vývarem z rybího masa. „Velice chutné, i ty kousky masa jsem v něm našel,“ chválí odborník. Chuťové buňky příjemně překvapí i slaný ovčí sýr v kombinaci s čerstvou zeleninou v balkánském salátu.

Zato hlavní jídlo – neapolský vepřový steak kuchaři nevyšel. Podle přání měl být středně propečený, ale o steaku medium si může nechat Ševčík jen zdát. Maso je zcela propečené, bez krvavé šťávy. Přílohu v podobě restované zeleniny pak Ševčík označí za blátíčko. „Je to jedna z nejhorších zelenin, co jsem v testech ochutnal. Co mrazák dal. Mrkev, hrášek i brokolice jsou úplně rozvařené,“ poukazuje kuchař.

Druhé hlavní jídlo – plněná vepřová kotleta – je v pořádku, škoda jen, že v jídelním lístku není ani zmínka o tom, že jde o smažené maso řádně potřené česnekem. „Že je to vlastně plněný řízek, by měl host vědět předem, protože třeba smažené nemůže,“ upozorňuje na další faktickou chybu v jídelním lístku Ševčík. Oceňuje ale to, že porce masa nejsou zasypané klasickou oblohou ze zelného salátu, ale zdobí je lístečky polníčku a tymiánu. Nelíbí se mu design jídla na talíři. Plátky mozzarelly a rajčat rozložené okolo okraje skládá do komínku a několika tahy tak úplně mění vzhled pokrmu. A nutno říct, že k lepšímu.

V italské restauraci by host neměl opomenout italské dezerty. Panacotu (správně s jahodami) a tiramisu. Hrníček klasického moučníku z piškotů, mascarpone a kávy by určitě pochválili i Italové. Panacota, smetanový krém, je postříkaná šlehačkou, obložená jahodami z kompotu a pocukrovaná. „Tak je to vlastně smetana na smetaně. Jahody jsou přece běžně k mání čerstvé,“ poukazuje na další chybu kuchař. Jedno může testovanou restauraci těšit. Plný počet bodů za toalety. Čisté, voňavé, nezanedbané.

Oběd v Giardino Ristorante považuje Ševčík za příjemný a rychlý. Nicméně když má vynést závěrečný soud, chvíli váhá. „Hodnocení lépe formuluji, když jsem spokojený. Můžu návštěvu doporučit, ale s výhradami,“ uzavře nakonec test odborník.

Autor: Gabriela Peringerová

9.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Moravské zemské muzeum v Brně má novou stálou expozici. Ukazuje v ní návštěvníkům historii Moravy ve dvacátém století.
5

Práškovací letadlo i hadraplán. Výstava provází novodobými dějinami Moravy

Nový park na Hádech překoná Lužánky. Bude mít mokřady i vodní nádrže

Brno /VIZUALIZACE/ – Mluví se o něm roky, až donedávna ale nikdo nevěděl, jak bude vypadat. Podobu nového největšího brněnského parku na Hádech vymýšlelo asi půl roku šest studentských týmů. Vítězný návrh si mohou lidé prohlédnout na internetu.

Starez - sport bude provozovat další sportoviště. Přebere halu Vodova

Brno – Dva roky před koncem nájemní smlouvy se sportovním klubem pravděpodobně převezme halu v brněnské Vodově ulici městská firma Starez – sport. Záměr v úterý schválili brněnští radní.

Auto se srazilo s autobusem se čtyřiceti cestujícími. Žena utrpěla vážná zranění

Podolí /FOTOGALERIE/ – Srážka autobusu plného cestujících a osobního auta ve středu o půl sedmé ráno zkomplikovala dopravu u obce Podolí na Brněnsku. K nehodě vyrazilo pět jednotek jihomoravských hasičů. „Vyprošťovali jsme zraněnou řidičku auta,“ upřesnil mluvčí hasičů Filip Venclovský.

AKTUALIZOVÁNO

Slušní lidé se utkali v duelu s Žít Brno. Pernica z debaty nakonec vycouval

Brno /FOTOGALERIE/ – Nadávky, křik i hlasité potlesky rozeznívají v úterý v podvečer sál Dělnického domu v brněnských Židenicích. Důvodem je napjatá debata mezi představiteli Slušných lidí a hnutím Žít Brno. „Vy i Matěj Hollan jste paraziti,“ vzkazuje bystrcký zastupitel Viktor Lošťák svému protivníkovi Martinu Freundovi z Žít Brno v diskuzním duelu o sociálních projektech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT