Letní výcvikový tábor v osadě Soboňky na Hodonínsku má letos za sebou padesátý ročník. Není zajímavý jen tím, že leží téměř na hranicích katastrů tří obcí, ale hlavně proto, že je určený jen gymnastům. Věnuje se mu další díl seriálu Deníku Rovnost Letní retro.

„Je to největší gymnastický tábor pod širým nebem v České republice," upozornil mluvčí a hlavní vzdělavatel tábora Petr Petržela. Dodal, že o podobném neslyšel ani nikde v Evropě. Táborový areál přitom místy vypadá, jako by se za padesát let vůbec nezměnil. Hlavní lákadlo, lesní tělocvična, je stále stejné. Mezi stromy jsou bradla, koně, trampolína, kladina i kruhy.

ČTVRTÝ DÍL SERIÁLU LETNÍ RETRO, VĚNOVANÝ DOŽÍNKÁM V MARCHANICÍCH NA VYŠKOVSKU, ČTĚTE V ZÍTŘEJŠÍM (STŘEDA, 25. ČERVENCE) VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST.

Bývalý vracovský gymnasta a současný trenér bučovických Sokolů Petr Petržela je také rekordmanem v počtu účastí na táboře. Zažil už šestačtyřicet ročníků. „Chyběl jsem jen, když jsem si zvrtl kotník, byl na vojně a pak také na školení," zavzpomínal.

Gymnasté na Soboňkách v hodonínském regionu mají podobné vybavení padesát let. Jen kvůli restitucím museli tábor přestěhovat o několik desítek metrů dál.

Tábor vznikl v roce 1962. Tehdy si vyjeli nestor vracovské sportovní gymnastiky František Novotný s československým olympionikem Vladimírem Kejřem na kolech do lesa na Soboňky. „Franta ho pozval na pivo a řekl: Laďo, tady je tak krásně, uděláme tady tábor," přiblížil Petržela chvíli, která rozhodla o založení letního kempu.

Slunce a voda léčí

Hned první ročník měl čtyřicet účastníků z Vracova a tehdejšího Gottwaldova. Podmínky byly sparťanské jednoduché stany, kamna, nářadí v písku a veškerá hygiena v rybníce. Přesto přijeli reprezentanti Riessler, Skoumal, Porada, Brázdová či Hašpicová. Účastníků postupně přibývalo. „Jde stále o ideální kompenzaci jednostranného zatížení v zaprášených tělocvičnách. Léčivé prostředky tady představují slunce, voda a vzduch. Gymnasté jsou nadšení z pobytu venku," upozornil vracovský rodák. Poklidný běh táborového života narušil až listopad 1989. „Staré tábořiště získali v restituci původní majitelé, my jsme museli koupit les od tetičky Snopkové a posunuli se," popsal zlomová léta Petržela. Ne každý ale chápal, proč gymnasté o les usilují, když nabízí jen hromadu písku, pár borovic a nějaký ten akát.

Gymnasté si ale Soboňky oblíbili. Teď táboru pátým rokem šéfuje Vilém Kocián. Špičkový mezinárodní rozhodčí i gymnastický trenér olympijského vítěze v akrobatickém lyžování Aleše Valenty. „Poprvé jsem přijel v roce 1978, kdy tady bylo asi sto dvacet lidí. Letos padl rekord, účastníků bylo přes tři sta. Včetně Francouzek ze Štrasburku, Rakušanů a Slováků," poznamenal Kocián.

Oslava gymnastiky

Účastníci letního kempu trénují dvoufázově. Tři hodiny dopoledne a dvě a půl hodiny odpoledne. V prvním týdnu šestnáctidenního pobytu se koná na Soboňkách také memoriál zakladatelů tábora. „Je to oslava gymnastiky. Letos startovalo i pět chlapců, kteří byli před dvěma měsíci na mistrovství Evropy juniorů," upozornil Kocián. Divácký zájem podle některých zúčastněných dokonce předčil mistrovství republiky.

Sportovní gymnasté podstupují i olympijskou soutěž v atletice. Ondřej Šamša ze zlínského Sokola v ní skončil druhý. „Jsem tady počtvrté a je tu skvělá parta. Tábor je v lese, kde je klídek," pochvaloval si.