Další díly seriálu
Test restaurací najdete ZDE

Moderní vlivy s tradicemi se snaží skloubit v brněnské restauraci Černý medvěd. Do podniku, který ve městě stál už před více než sto lety, láká návštěvníky i digitální obrazovka u vchodu. Promítá fotografie specialit, které restaurace nabízí.

Moderní pojetí je znát i v přípravě pokrmů. „Na talíři není zbytečně velká obloha, která odvádí pozornost od jídla. Vše je hezky upravené. Člověk si pochutná už očima,“ upozorňuje šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka, který restauraci Černý medvěd hodnotil pro Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Po příchodu do podniku návštěvníky vítají historické terče s medvědy a mírné přítmí. „Takové prostředí se mi líbí, působí klidně. Je dobře, že hudba nehraje moc nahlas. Nemám rád, když musím překřikovat rádio,“ upozorňuje na častý problém restaurací šéfkuchař. Spokojený je také se zařízením. „Přestože jsou židle ze dřeva, sedí se na nich pohodlně,“ lebedí s Dlapka.

Další potěšení ho čeká po otevření jídelního lístku. „Je vyvážený. Není toho v něm málo ani moc. Nehrozí, že si návštěvníci nevyberou,“ podotýká kuchař, který nasbíral zkušenosti i v Rusku a Rakousku. Jednu výtku však k jídelníčku přece jen má. Je v něm málo bezmasých jídel – dvě. „To je málo. Do restaurací často chodí vegetariáni. Tady si na své nepřijdou. Přitom není problém nějaká jídla vymyslet. Kuchař může připravovat například zeleninové placky,“ navrhuje Dlapka.

Za to, že podnik na vegetariány nemyslí, mu kuchař strhne jediný bod, o který restaurace v hodnocení přijde. Za nabídku jídel dostane známku dvě. „Ale je to taková lepší dvojka,“ upozorňuje s úsměvem Dlapka. K dalším výtkám kuchař z Černého medvěda nedává důvod. „Polévka je výborná. Knedlíčky v ní jsou opravdu domácí. Jen škoda, že nemají i vlastní nudle. Jenže ty se už vidí málokde,“ posteskne si šéfkuchař.

Vysvědčení brněnské restaurace Černý medvěd.

Spokojený je i se zvěřinovou paštikou. „Už od pohledu je poznat, že je také domácí. Je totiž zabalená ve slanině. Líbí se mi, že zvěřina je poznat i z chuti. Hodně kuchařů ji přerazí kořením,“ tvrdí odborník. Jediné, co se mu na jídle nezdá, je bramborák s pikantními nudličkami. „Bramborák je nevýrazný. Kuchař ho nedokořenil. Ale je pravda, že v kombinaci s ostřejším masem to nevadí,“ podotýká Dlapka.

Zmrzlina s dárkem

Dobré jídlo hodnotitele navnadí, dává si i dezert. Tvarohovou zmrzlinu s medem. Dostává ji v keramickém soudku, který si může nechat. „Kdyby mi číšník neřekl, že je dovezená, klidně bych věřil, že ji vyrábějí. Je moc dobrá,“ libuje si šéfkuchař.

Spokojený je i s obsluhou. „Je nenucená, přitom profesionální. A je poznat, že s kuchařem mluví. Číšník ví, co je domácí a co dovezené, i z jakých surovin jídlo je,“ chválí Dlapka. Kromě malého výběru vegetariánských pokrmů nemá Černému medvědovi co vytknout. „Je tu příjemné prostředí a kuchař umí jídla připravit moderně i chutně. Dá se sem zajít na pracovní oběd i posezení s přáteli,“ říká šéfkuchař.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost