Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hotel Comsa Brno Palace: luxus a vysoká cena

Brno - Jídelnímu lístku v zážitkové restauraci lze vytknout jediné: podivnou češtinu. Vysokou cenu jídla vyvažuje jeho chuť a kvalita.

27.6.2009 5
SDÍLEJ:

Hotel Comsa Brno Palace.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přepych a okázalost, napadne hosta, když vstoupí do čtyřhvězdičkového hotelu Comsa Brno Palace na Šilingrově náměstí. V Městském dvoře jsou pryč linolea, dřevotřískové příčky i zaprášená schodiště bývalého stavebního úřadu. Po nynějším schodišti, vyvedeném v leštěném kameni, se v prvním patře vchází do luxusní restaurace.

Šéfkuchař z Nového Zélandu tam připravuje jídla z kategorie zážitkové gastronomie. U jednoho z hlavních jídel však zapomněl na přílohu – rolku cannelloni. A to je podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Iva Ševčíka velká chyba.

„Než dostane host jídlo na stůl, musí v takové restauraci projít trojí kontrolou. Kuchař, šéfkuchař, číšník. Tady něco selhalo,“ konstatuje odborník, který se specializuje na jídla zážitkové a molekulární gastronomie.

Zrcadla, zrcadla

Cestou chodbami k restauraci a také u stolu provázejí hosty zrcadla. Jen v restauraci jich napočítáme deset. V různých rámech, různě velká, všechna dovezená ze Španělska. Pod křišťálovými lustry zahalenými do šedých závojů, u stolů s dlouhými bílými ubrusy a nablýskaným servisem se hostům zvyklým na prostředí běžných restaurací může stát, že neví kam s rukama. Z rozpaků nad vším luxusem je vyvedou číšníci a provozní. Přísně dodržují etiketu servírování, dokáží také vtipně a příjemně se svými hosty pohovořit.

Zároveň restaurací provedou i skupinky těch, kteří se chtějí do zrekonstruovaného paláce v centru Brna jen podívat. „Tady se na vybavení ani trochu nešetřilo,“ komentuje starý komorní styl šéfkuchař Ševčík.

Jídelní lístek je sestavený přesně podle jeho gusta. Otáčí dvě stránky a obdivuje kombinace příloh. „Nabízí jen několik jídel připravených na špičkové úrovni se zárukou toho, že je vše čerstvé. Já bych rozšířil výběr polévek. Dvě – celerová a krevetová – to je málo,“ doporučuje šéfkuchař. Jídelnímu lístku lze vytknout jen jediné. Podivnou češtinu. Každé slovo začíná velkým písmenem, například nad položkou „Výběr Českých Sýrů“ by učitelům mateřštiny vstávaly vlasy hrůzou.

Za předkrm vepřová líčka s malinovými perlami a krémovou celerovou polévku nelze kuchaře pokárat. Jsou výborné. Ještě před tím se může host zakousnout do čtyř druhů rozpečených bagetek s másly. Na neobvyklém servisu pak číšníci přinášejí hlavní chod – steak z tuňáka na čočkovém salátu a filet z tresky.

Tady už šéfkuchař Ševčík svého kolegu napomíná. „Steak je připravený podle mého přání správně krvavý, ale nesmí v něm být šlachy. Tuňák se musí rozebrat, všechna vlákna odstranit, aby měl host na talíři jen čisté maso,“ ukazuje na plátky ryby odborník.

U druhého pokrmu najdeme na talíři bramborové a celerové pyré, špenát, tresku i výtečné opečené artyčoky, jenže chybí již zmíněná rolka cannelloni plněná kachními žaludky. „Přestože je vše chuťově vynikající, gurmána by tato chyba pravděpodobně nepotěšila,“ předpokládá Ševčík.

Lehký a chutný

Vzápětí se samou chválou rozplývá nad desertním lístkem a vybírá k ochutnání mangový cheesecake, což jsou různé druhy sýrů – lučina nebo mascarpone – na malé vrstvě korpusu podávané se sorbetem s příchutí manga. „Lehký, krémový, kvalitní, chutný,“ nešetří chválou Ševčík. Ještě jedna věc je podle něho důležitá. „Žádné zacukrované a zašlehačkované nesmysly,“ dodává.

Určitý problém má šéfkuchař s cenami jídel. Domnívá se, že když jde o zážitkovou restauraci, na Brno jsou dost vysoké. „Doporučil bych tuto restauraci pro hodně slavnostní oběd nebo večeři, protože to jídlo stojí opravdu dost peněz. Vše je ale vyvážené kvalitou,“ opět chválí konkurenční restauraci Ševčík. Drobné chyby podle něj ještě v kuchyni otevřené tři týdny určitě dopilují.

Autor: Gabriela Peringerová

27.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa Brno prohrála s Hradcem Králové 1:2.
AKTUALIZOVÁNO
22

Kometa podlehla Hradci Králové 1:2. Potrápili ji rozhodčí i brankář Rybár

Ilustrační foto.
6

Zákazy omezí řidiče u nádraží. Jen si tam zkracují cestu, hájí novinky Hollan

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Jižní Morava - Už 634 Jihomoravanů si od pondělí požádalo o dotace na ekologičtější kotle. V pátek o tom informovala mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Z celkové částky 135,6 milionů korun jsme dostali žádostí na zhruba třiašedesát milionů. Kdy peníze vyčerpáme, nelze odhadnout,“ sdělila.

V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Brno – V základní části extraligy odehrál už 105 utkání, ale když se ho zeptáte, kolik dal gólů, ukáže jen jeden prst. Obránce hokejové Komety Tomáš Bartejs vstřelil v neděli ve svém 104. duelu v základní části v Litvínově první trefu. Přes úterní utkání v Třinci až do pátečního zápasu doma s Hradcem Králové, které začíná v šest hodin večer, mu to u pokladníka prošlo. „Sakra. Zatím nikdo nic neříkal, ale po tomto rozhovoru asi budu muset zaplatit,“ smál se pětadvacetiletý bek.

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení