VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Indická Goa je povedená směs chutí a vůní

Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne indický šéfkuchař, jídelní lístek tedy nabízí kuřecí, jehněčí a rybí maso. Dvě strany jídelníčku zabírají vegetariánská jídla.

25.10.2009 3
SDÍLEJ:

Indická restaurace Goa.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a palčivou. Dokonalý mix všech těchto chutí a vůní nabízí hostům restaurace Goa v brněnských Židenicích. Jako správná indická restaurace, které v kuchyni vládne indický kuchař.

Šéfkuchař zážitkové restaurace Brabander Ivo Ševčík upozorňuje na příznivé ceny v jídelním lístku a také na nabídku poledního menu. „Čtyři indická jídla každodenně. Je vidět, že s tím má restaurace úspěch,“ rozhlíží se testující odborník.

Stoly jsou zaplněny do posledního místa. Ve sklepě domu pod Gieslerovou ulicí si člověk spíš představí vinárnu, indickou restauraci z prostředí dělají tradiční barevné koberečky na stěnách, a hlavně personál. Snědí číšníci i kuchař s typickým přátelským úsměvem, který turisty při návštěvě Indie provází všude.

Koření a chapati

Jídelní lístek nabízí „jen“ tři druhy mas. Kuřecí, jehněčí a rybí. Pro hinduisty je totiž prase nečisté a kráva posvátná, takže i v restauraci Goa se český host musí obejít bez vepřového a hovězího masa. Šéfkuchař Ševčík je nadšený nabídkou vegetariánských jídel, která v jídelním lístku zabírají dvě strany. „Vaří z brambor, čočky, hrachu, květáku, baklažánu nebo rajčat a jako přílohu většinou podávají rýži nebo placky,“ upozorňuje šéfkuchař.

Přestože číšník předem informuje, že příprava hlavního jídla kuchaři trvá půl hodiny, přináší pokrmy o něco dřív. Objednané chody následují rychle po sobě. Tak rychle, že šéfkuchař Ševčík ani nestihne vychválit polévky.

Indická rajská a čočková polévka jsou plné nevšedních chutí. Gurmánský zážitek z nich kuchař udělal díky koření. „Je silná, ale chuťově jemná a hladká. Řekl bych, že to je tomatový krém, ale výborně dochucený a dovoněný,“ popisuje Ševčík. V italské čočkové polévce je zase cítit kari a citron. Obě polévky servíruje číšník v malých měděných miskách, které drží teplotu, takže polévka je až do poslední lžíce horká.

Za talíř plný různých chutí, na kterém je vše moc dobré, označuje Ševčík specialitu podniku Lamb Thali Anapurna. Na dělené míse leží jehněčí kostky, čočka, směs zeleniny, jogurt a chapati – tradiční indické placky. „Vše je výborné a lehce stravitelné. Domácí chapati jsou prostě k nepřekonání,“ dodává Ševčík.

Nevšední servis překvapí asi každého hosta. Třeba kuřecí kostky s indickým hráškem, za který zde vydávají cizrnu v červené omáčce s dalšími druhy zeleniny, se po celou dobu oběda dohřívají ve zvláštní misce nad čajovou svíčkou.

Naprosto výjimečné jsou ovšem placky chapati, které kuchař před pečením vytahuje z malých bochánků těsta do stran točením v dlaních. Jsou křupavé na povrchu, a přitom vláčné.

#nahled|https://g.denik.cz/50/5e/infografika_restaurace_goa_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/5e/infografika_restaurace_goa.jpg|Indická restaurace Goa.#

Sladké i ostré

Oběd v indické restauraci Goa je lákadlem pro toho, kdo rád kombinuje chutě a potrpí si i na ostrá jídla. Těm je v jídelním lístku vyhrazena zvláštní kolonka. Indická restaurace nabízí jediný dezert. Jsou to nesmírně sladké kuličky ze sušeného mléka Gulab Jamun v ještě sladším sirupu. Šéfkuchař Ševčík je s požitkem ochutnává. „Velice jemné, zvláštní. Sladká chuť mi nevadí, navíc sirup zvláštně voní,“ říká odborník a tipuje anýz. Indický číšník jeho domněnku potvrdí.

Ševčík dává restauraci Goa to nejlepší vysvědčení. „Jídlo, to byl zážitek. A posezení je zde příjemné,“ dodává odborník. Obává se pouze, že musíme být kuchaři k smíchu. „K jídlu každý vypijeme půl litru kofoly. Přiznávám, že jsem tak nasál atmosférou, že příště si dám jasmínový čaj,“ shrnuje hodnocení Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

25.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stříhání keřů. Ilustrační foto.

Větve chytají do pasti řidiče i chodce. Majitelé je odstraní až po výzvě

Mladý hokejista brněnské Komety Martin Nečas.

Dobří holubi se vracejí. Martin Nečas míří zpět do Komety

Přehradu zamkl vedoucí lodní dopravy zlatým klíčem. Plavební sezona skončila

Brno /FOTOGALERIE/- Naposledy pro letošní rok se v neděli v podvečer svezli lidé na lodích brněnského dopravního podniku na Brněnské přehradě. Jednasedmdesátá plavební sezona skončila. Přehradu pro lodě symbolicky zamkli zlatým klíčem.

AKTUALIZOVÁNO

Jasno bylo už v poločase. Zbrojovka jede z Plzně bez bodu

Plzeň, Brno – Vyslechl si sice potlesk a skandování fanoušků, jenže ne z úst těch brněnských. Nového trenéra Zbrojovky Romana Pivarníka vřele přivítali příznivci Plzně, kterou ještě v minulé sezoně vedl. Návrat do známých míst se mu ale nepovedl. Brno v jedenáctém prvoligovém kole prohrálo na hřišti vedoucího týmu tabulky 0:3 a je dál předposlední. „Po fotbalové stránce se Plzni nemůžeme rovnat, ale chtěli jsme ji víc potrápit,“ posteskl si Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Rozhodla oblíbenost. Kroužky vynesly do sněmovny bývalého hejtmana i primátora

Jižní Morava – Lékařský titul i všeobecná oblíbenost zamíchaly s pořadím nových poslanců, kteří ve sněmovně usednou. Možnosti zvolit konkrétního člověka pomocí kroužkování využila třeba Zdena Holomková z Březiny na Brněnsku. „U voleb jsem zakroužkovala kandidáta, kterého osobně znám. Vím, že pro naši obec dělá hodně a zaslouží si to,“ vysvětlila.

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vstup pouze na vlastní nebezpečí a se špunty v uších. Takové doporučení dostaly stovky lidí, které se v sobotu večer vydaly na brněnské výstaviště. Zazněla tam nejhlasitější skladba světa, Symfonie sirén. Dílo poprvé představil jeho tvůrce Arsenij Avraamov v roce 1922 v ázerbajdžánském Baku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení