Už přes sedm set let stojí vedle katedrály svatého Petra a Pavla domek postavený ve svahu. Bývalá kapitula na adrese Petrov 2 pamatuje faráře i řeholníky z období, kdy ještě v Brně nebylo biskupství. „V kapitule se každý den scházel a modlil sbor kanovníků. Před svým jmenováním tu úřadoval i první z biskupů Matyáš František Chorinský," popisuje historii mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová. Dodává, že v pozdější konzistoři sídlil poradní sbor biskupa.

Od katedrály vypadá domek s oranžovou fasádou jako přízemní. Výhled z jeho oken do Denisových sadů však naznačuje, že má víc pater. Je totiž zasazený do skály, ve sklepení provozují sestry misionářky z Donum Dei restauraci. Do horního patra se ale dostanou jen zaměstnanci diecéze, významné návštěvy nebo hudebníci.

Na zdech sálu určeného pro soukromé akce diecéze visí dvanáct portrétů brněnských biskupů. „Každý z nich je významný. Nejdéle přetrval ve funkci Karel Skoupý, který byl navíc komunistickou vládou patnáct let internovaný. Nebo například jediný František Saleský Bauer byl povýšen do Olomouce na kardinála," dodává mluvčí a ukazuje na obraz. Jediný biskup, který na zdi chybí, je současný Vojtěch Cikrle.

Co možná nevíte
- Budovu postavili ve dvanáctém století.
- Před založením biskupství se v ní každý den scházeli kanovníci a modlili se.
- Po roce 1777 tam sídlil poradní sbor biskupa.
- Po rekonstrukci v devadesátých letech tam biskupství pořádá schůze nebo přijímá návštěvy.

Když se člověk postaví pod křišťálový lustr v sálu, dohlédne otevřenými dveřmi skrz další dvě místnosti. Menší z nich zaměstnanci říkají, podle obrazu z dlaždic na podlaze, hvězdička. Na ni navazuje knihovna s obrovskou zamčenou skříní plnou knih a další salonek. Na zdech místností nechybějí fotky papežů a kříže.

V současné době v salonku biskupství pořádá nejrůznější jednání. Dřív se tam topilo vafkami a zaměstnanci dodnes vzpomínají, jak stará dřevěná podlaha vrzala. „Když nás navštívil generální vikář, tak po ní s oblibou přešlapoval. Myslím si, že naschvál, protože podlaha vydávala zvuky jako na lodi," popisuje Božena Javorová v knize Biskupství brněnské historie a vzpomínky.

Podle historičky Daniely Kostrhounové z Diecézního muzea pochází budova ze středověku. „Největší přestavbou prošla v roce 1645 po dobývání Brna Švédy. Celý Petrov byl v té době hodně poničený," dodává historička.

Naposledy nechalo biskupství tuto budovu zrekonstruovat v devadesátých letech minulého století. Ze starého úřadu se tak stala místem pro zasedání a kulturní akce spojené s brněnskou diecézí.