Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jednička pro Le Grand. Za jídlo i obsluhu

Brno - Některé restaurace se z výsledků testu poučily. Jedna poslala kuchaře na školení, jak připravovat dezerty, další upravily jídelní lístky.

3.1.2010 1
SDÍLEJ:

Resturace Le Grand.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Jedenapadesát brněnských restaurací loni testoval Brněnský deník Rovnost. Čtyři odborníci na gastronomii a šéfkuchaři vyhlášených podniků ochutnávali a hodnotili. Shodli se, že brněnští kuchaři vařit umí. „Sledují trendy a na hostovi jim záleží. Našli jsme ale i hodně nedostatků,“ říká šéfkuchař Brabander Restaurantu Ivo Ševčík.

Prohřešky se týkaly hlavně nekvalitního masa, mražené zeleniny, průmyslově vyrobených dezertů, laxní obsluhy a úrovně toalet. „Poznám, kdy se vaří z levného masa nebo když někdo vydává mražené taštičky jednoho řetězce za domácí,“ upozorňuje Ševčík.

Jedničkou v jídle, obsluze i prostředí se v testu stala zahradní restaurace Le Grand v brněnském Grandhotelu. „Vše bylo vynikající a na úrovni,“ chválí šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek, který připravoval menu při setkání evropských prezidentů.

Vařílek se probírá seznamem testovaných restaurací a shrnuje. „Mile mě překvapili v hospodách U Kyršů, U Chluparů nebo v Severce. Dobře tam vaří. Zážitek v podobě zákusku z pražených moučných červů jsem si odnesl z Klubu cestovatelů nebo z Koishi, kde jsem mohl sledovat japonského mistra kuchaře v akci,“ vzpomíná Vařílek. Komedii na jídlo zažil na sídlišti v Bystrci v restauraci A3 a zklamáním pro něho byl hotel Sharingham. „Krásné prostředí, výborná obsluha, ale špatné, neslané jídlo,“ říká.

Pro šéfkuchaře Restaurantu Cadentes Pavla Pietropaola byl velkým překvapením oběd v Avia Cafe Restaurantu v Botanické ulici. Kuchyni tam podle něho šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. „Brnu přidal vůni čistokrevného Středomoří, je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní,“ chválí Pietropaolo. Podobně hovoří o novém podniku Kaple 09 v Medlánkách. „Tam zase sledují nejnovější trendy,“ dodává šéfkuchař.

Nešvarem restaurací hlavně v centru Brna je, že v poledne vaří jen obědová menu a host si nemůže vybrat z jídelního lístku. Na to v hodnocení doplatily třeba Karibik, Brevi Manu nebo Panoptikum. „I podle poledního menu ale poznám, co kuchař umí. Například Karibik byla tragédie a nechápu, proč tam lidé chodí na jídlo,“ nešetří kritikou Ševčík, který se specializuje na jídla zážitkové a molekulární gastronomie. Nedostatky má podle něj vychytat i restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Comsa Brno Palace. Na talíři tam chyběla jedna z příloh.

Nejlepších pět testovaných
restaurací (podle abecedy)

Avia Cafe Restaurant
Carpe Diem
Kaple 09
Pontos
Zahradní restaurace Le Grand Grandhotel Brno

Nejhorších pět (podle abecedy)
A3 Restaurant
Barracuda
Karibik
Sharingham
Starobrněnskej šenk

Napravit reputaci si mohla koncem roku restaurace, ve které testovací tým jídlo reklamoval a jako v jediné vrátil – Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli. „Radši bych chválil, ale hovězí steak a roštěnky byly nepovedené. Nešly ukrojit,“ vzpomíná Jan Seibert, který šéfoval studené kuchyni v hotelu Bobycentrum. Kuchařka tvrdila, že do masa nevidí. Nevyšlo jí to ani o půl roku později. Stejné jídlo – rumpsteak – šlo ukrojit a požvýkat jen obtížně.

„Maso je špatně rozkrojené a není odblaněné. Pokud kuchař neumí připravit steaky, doporučuji použít přípravek na křehčení masa. Není to žádná chemie ani ostuda,“ radí šéfkuchař Ševčík. V Barracudě dobře ohodnotil chuť krevet na česneku a bílém víně i omáčku ze sýra Gorgonzola. Z testu si restaurace vzala alespoň jedno poučení: v jídelním lístku už neuvádí, že krevety podává na avokádu (které kuchař při prvním testu stejně neměl), ale prostě jen na čerstvém salátu.

Poučily se i další restaurace. Třeba majitelé indické restaurace Satyam poslali po otištění testu kuchaře na školení do Německa, kde se učil připravovat dezerty. A alespoň dva do jídelního lístku zařadili.

A co radí šéfkuchaři lidem, když jim jídlo nechutná? „Nestydět se je vrátit. Za to, co zaplatí, má každý právo na dobré jídlo z kvalitních surovin,“ říká Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

3.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa Brno prohrála s Hradcem Králové 1:2.
AKTUALIZOVÁNO
22

Kometa podlehla Hradci Králové 1:2. Potrápili ji rozhodčí i brankář Rybár

Ilustrační foto.
6

Zákazy omezí řidiče u nádraží. Jen si tam zkracují cestu, hájí novinky Hollan

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Jižní Morava - Už 634 Jihomoravanů si od pondělí požádalo o dotace na ekologičtější kotle. V pátek o tom informovala mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Z celkové částky 135,6 milionů korun jsme dostali žádostí na zhruba třiašedesát milionů. Kdy peníze vyčerpáme, nelze odhadnout,“ sdělila.

V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Brno – V základní části extraligy odehrál už 105 utkání, ale když se ho zeptáte, kolik dal gólů, ukáže jen jeden prst. Obránce hokejové Komety Tomáš Bartejs vstřelil v neděli ve svém 104. duelu v základní části v Litvínově první trefu. Přes úterní utkání v Třinci až do pátečního zápasu doma s Hradcem Králové, které začíná v šest hodin večer, mu to u pokladníka prošlo. „Sakra. Zatím nikdo nic neříkal, ale po tomto rozhovoru asi budu muset zaplatit,“ smál se pětadvacetiletý bek.

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení