VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

12.2.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace Mariani v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Jídlo v podniku v brněnských Židenicích hodnotil v dalším pokračování seriálu Brněnského Deníku Rovnost Test restaurací kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka.

V jídelním lístku, který přetéká italskými názvy nechybí ani těstoviny, ani rizoto ani pizza. Tu kuchař připravuje v peci přímo před očima hostů. „Uvádí, že všechna jídla jsou připravovány z originálních italských surovin. Uvidíme. Jídelní lístek je ale rozhodně zajímavý a slibuje chuťový zážitek,“ říká Dlapka při pročítání lístku.

Restaurace s interiérem laděným ve Středomořském duchu, působí klidně a příjemně. Stejně tak jako obsluha. „Doporučil bych ubrat na počtu míst. Nedokáži si tady představit romantickou večeři, když mě do loktů tluče soused od vedlejšího stolu,“ kritizuje rozmístění stolů Dlapka. Je to ale jeho první a poslední kritika, kterou k restauraci Mariani má.

Když číšník přichází s objednanými polévkami, musí odborník ocenit servis. „Jsou to drahé talíře a misky. Je to efektní, působí luxusně,“ chválí Dlapka. krémová fazolová polévka je uvařena z červených fazolí, zakápnuta olivovým olejem a dochucena opraženou slaninkou. Je lahodná, stejně tak jako hříbkové cappuccino. Po dojezení do pěny našlehané polévky zjemněné smetanou má host chuť požádat ještě o jednu misku. Je chuťově dokonalá. „Polévky kuchař připravuje jako minutky. Proto jsme na ně čekali déle. Stojí to ale zato,“ chválí Dlapka.

Při objednání hlavních jídel se testovací tým zaměřuje na typická italská jídla. Špageti carbonare a rybu. „Vadí mě, že v jídelním lístku uvádí čerstvý mořský okoun. za čerstvou rybu já považuji rybu vytaženou z moře. V Brně nikdy nemůže být mořský okoun čerstvý,“ upozorňuje Dlapka na detaily.

Také druhé jídlo a přílohu přináší číšník na talířích různých tvarů. Špagety jsou takové, jaké mají správně být. Uvařené „aldente“ – ani tuhé, ani rozvařené. Jsou spojené žloutkem a dochucené slaninou a máslem. Chybí u nich ale permezán, přestože je v jídelním lístku uveden.

Mořský okoun je správně propečen, Dlapka chválí chuť brambor zasypaných rozmarýnem a artyčoky. „Jsou čerstvé, žádné dřevnaté artyčoky z konzervy,“ podotýká odborník, který vařil v restauracích v Rakousku a Rusku.

Pokud si host nepotrpí na italskou kuchyni, měl by se přesto v Mariani zastavit. Na výborné dezerty. Nabízí jich šest a zcela určitě je host neochutná nikde jinde než v Mariani. „Jsou to speciality šéfkuchaře. Takové dobroty se často nevidí,“ tvrdí Dlapka a ochutnává tiramisu s kávovým Baileys. „Na mě je moc sladké. Čekal bych, že v něm likér zanechá trochu ostrosti,“ říká Dlapka. restauraci Mariani nic nevytýká. Dává za jedna i toaletám. Jsou čisté a hraje na nich hudba.

#nahled|https://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/1f/restaurace_mariani_infografika.jpg|Restaurace Mariani v Brně.#

Autor: Gabriela Peringerová

12.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT