Ve Zbraslavi je malých hasičů dvaadvacet a jejich vedením se zabývají manželé Franklovi. Obě jejich děti ve sboru působí a tříletá dcera je dokonce jeho nejmladším členem. „V soutěžích jsme obsadili nějaká první místa, ale pro nás je spíš důležité, aby to ty děti bavilo a chodily sem rády," vysvětlila Jarmila Franklová.

Daří se i týmům dospělých. Nejvíce ženám, které už dvakrát získaly druhé místo ve Žďárské lize. Celý zbraslavský sbor čítá dvaaosmdesát hasičů. Z toho čtyřicet mužů a dvacet žen. V roce 1895, kdy ho založil farář Jan Komorád, bylo ve Zbraslavi požárníků osmadvacet. „Sbor vznikl, když se místní rodáci rozhodli chránit si svůj majetek proti přírodním živlům a ohni," vysvětlil současný starosta hasičů Luboš Svoboda.

naše chloubaSbor dobrovolných hasičů ve Zbraslavi se od loňského roku pyšní novým praporem, který si nechal ušít na zakázku. Vyšel na pětadvacet tisíc korun a slavnostně ho požehnal místní farář u příležitosti loňského výročí. Z jedné strany je na něm vyšitý rok založení a znak sboru, z druhé patron hasičů svatý Florián. „Nechtěli jsme tam oheň. Takto prapor symbolizuje ochranu před všemi živly," vysvětlila Franklová.

Zbraslav a okolí dnes chrání čtrnáct členů zásahové jednotky. S požáry se potýkají vcelku běžně, nejvíce ale vzpomínají na jiný živel, který Jihomoravský kraj zasáhl před dvěma lety v prosinci. „Sněhová kalamita tehdy ve Zbraslavi a okolí nadělala takové škody, že jsme na výjezdu byli až do půlnoci. A znovu se siréna ozvala hned další den časně ráno," vzpomíná jeden z velitelů družstva zásahové jednotky Pavel Frankl.

Sdružení dobrovolných hasičů Zbraslav.

Kromě zásahů a soutěží se místní hasiči věnují i kulturnímu vyžití v obci. Loni v létě uniformovaní hasiči nesli ve slavnostním průvodu Božího těla baldachýn. Když dorazili ke kapličce, rozezněla se siréna a hasičům začaly v kapsách vibrovat telefony. „Chvíli jsme po sobě jen tak koukali, pak jsme ale rychle předali baldachýn krojovaným a rozběhli se do zbrojnice," vypráví Frankl. Hasiči se museli ze slavnostního rychle převléknout do zásahových obleků a vyrazit do sousední obce k požáru trávy. „Pod kabáty jsme měli slavnostní košile," směje se Frankl.

ve vysíláníSoutěž Dobráci roku trvá do června 2016. Reprízu medailonku vysílá Český rozhlas Brno v neděli. Vždy v pátek vysílá Český rozhlas Brno reportáž, soboty patří medailonkům vylosovaných sborů v Rovnosti. Příští díl: Hasiči z Kateřinice na Vsetínsku.

TOMÁŠ HAVLÍK