VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klidný a dobrý oběd v nové Muzejce

Brno /FOTOGALERIE/ - Velké prostory, výhled na nejrušnější brněnské ulice, výborné jídlo a dobré ceny. To je dlouho zavřená brněnská restaurace Muzejka, která se nyní převlékla do nového kabátu.

28.3.2009
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Brněnská restaurace Muzejka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pod klenutými stropy posedí hosté v restauraci, u prostorných stolů v pivnici, sklep se proměnil v hudební klub a své místo našlo v domě na rohu Moravského náměstí i bistro.

Nekuřácké prostředí restaurace je přes poledne zaplněné, hosté ale mohou vyjít do patra a poobědvat v pivnici. Číšnice přináší na první pohled stejný, ale hned na ten druhý, jiný, jídelní lístek. Hosté pivnice a restaurace vybírají z odlišných předkrmů, polévek i desertů.

„S předkrmy jsou spojená studená jídla a porce jsou větší. Je to klasický pivnicový lístek,“ pročítá jídelníček kuchař vyhlášené brněnské restaurace Brabander Ivo Ševčík. Host si ale v jídelním lístku rychle najde to pravé ořechové, zarazit ho může jen podivný název kuřecího masa se šunkou a sýrem Gordon blue. „Je to hovadina, ale najdete ji v devadesáti procentech českých restaurací. Správně se toto jídlo nazývá cordon bleu – modrá stuha, což je nejvyšší francouzské ocenění pro kuchaře,“ vysvětluje Ševčík, který má za sebou kuchařskou stáž ve Francii.

Přestože s jídly musí číšnice vyběhnout několik desítek schodů, usmívají se a servírují předkrm uzený jazyk s křenem a česnekovou polévku. Jazyk je uvařený doměkka, dobře ochucený a odborník jej chválí. Nahlíží i do polévky a z ní už tak nadšený není. „Sýr je v ní navíc. Ten patří do cibulačky. Česneková polévka se podává jen s brambory a chlebovými krutony,“ vysvětluje.

Brada hostům padá při pohledu na talíře s hlavním jídlem. Tedy alespoň těm, kteří mají rádi velkou oblohu. Salát, zelí, rajčata, paprika, okurek, pórek a pomeranč jsou sice pastvou pro oči, ale žaludek přivádí do rozpaků. „Méně někdy znamená více,“ konstatuje Ševčík a zeleninu na talíři označuje za lebedu, kterou nikdo nejí, ale Češi jsou z ní nadšení, protože mají plné talíře.

Kuchaře za přípravu vepřové panenky s nivovou omáčkou a špenátem odborník chválí. „Omáčka je opravdu ze sýru niva a ne z prášku, maso šťavnaté a chutné ,“ konstatuje. Také vegetariáni mohou být v Muzejce spokojeni a domů odcházet s plným břichem. Dva kusy uzeného sýru v bramboráku jsou hodně i pro velkého jedlíka. Sýr je navíc dobře prosmažený a z bramborového obalu, který není mastný a je pravděpodobně osušený na grilu a v ubrousku, správně po rozkrojení vytéká. Servírka měla jen při objednávce tohoto jídla upozornit hosty na fakt, že díky velké obloze není třeba objednávat si k jídlu ještě salát z čerstvé zeleniny.

Při výběru sladké tečky na konec dává Ševčík přednost domácímu štrúdlu a doporučuje čokoládové tartufo, což je zmrzlina v těstíčku. Oproti hlavnímu jídlu rozmístění desertu na talíři i ozdobu v podobě lístečku máty a čokoládových stříkanců oceňuje. „Takhle by to mělo vypadat. Jsem nadšený, že vše na talíři – štrúdl, zmrzlina i šlehačka má svoji chuť a není to zasypané cukrem,“ dodává.

Ocenění v Muzejce zaslouží také přístup obsluhy, když s každou novou objednávkou nápoje přináší číšnice i čistou skleničku a rozestavění stolů, kdy má host stále pocit dostatečného soukromí. A také cena. Tříchodový oběd pro dvě osoby a káva vyšla na šest set korun. „Je vidět, že i v pivnici se dá dobře a klidně poobědvat,“ hodnotí Muzejku na závěr Ševčík.

#nahled|https://g.denik.cz/50/b4/muzejka_listek_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/b4/muzejka_listek.jpg|Restaurace Muzejka - hodnocení.#

Autor: Gabriela Peringerová

28.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Jana Novotná
1 14

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozu, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Brněnsko /ANKETA/ - Dětského doktora hledali v Březině na Brněnsku přes rok. Marně. Ordinaci, kam chodili lidé z několika vesnic, proto museli zavřít. Podobná situace možná potrápí řadu obcí na Brněnsku. A lékařů ubyde i v Brně. Může za to stárnutí i nechuť k elektronizaci.

AKTUALIZOVÁNO

Pro posluchače jsme jako hodinky, vypráví ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý

Jižní Morava – Je Český rozhlas objektivní? Podává lidem vyvážené zpravodajství? Oceňují posluchači hojné vysílání receptů? Na podobné dotazy odpovídal v pondělí v online rozhovoru ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Debata politických rivalů táhne. Kapacitu sálu zaplnily rezervace

Brno - Téměř dvě stovky lidí plánují sledovat v úterý od pěti hodin odpoledne naživo debatu představitelů dvou znepřátelených brněnských politických hnutí Žít Brno a Slušní lidé. Zájemci už minulý týden rezervacemi naplnili kapacitu sálu Dělnického domu, kde se debata odehraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT