Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

V prvním patře nového Semilassa v Králově Poli je krátce otevřena restaurace, jejíž název Kodo v jednom z možných překladů z japonštiny znamená srdeční tep. Podle šéfkuchaře brněnské restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka se Kodo stane srdeční záležitostí pro každého, kdo zde jednou výborné speciality japonské kuchyně ochutná.

V nabídce japonské restaurace samozřejmě nechybí sushi – kousky různě dochuceného syrového rybího masa s rýží. Test provádějící Ševčík však upozorňuje na jednu zvláštnost v jídelním lístku. „Překvapuje mě nabídka teplých japonských jídel v moderním pojetí,“ říká šéfkuchař.

Sushi i teplá jídla

Záměr nabídnout v japonské restauraci i něco jiného něž studenou kuchyni a specializovat se na teplá jídla, potvrzuje v závěru obědu kuchař restaurace Kodo. Odklápí grily zabudované uprostřed stolů a předvádí, že si hosté mohou marinované kousky masa nebo zeleniny opékat přímo u stolu. Takový způsob stolování sice pochází z Koreje, ale mezi Japonci je nyní velice oblíbený. „V Japonsku teď neustále otevírají další a další restaurace, ve kterých se jen griluje. Je to velice moderní,“ vysvětluje kuchař z Kodo. Je celý v černém a část oběda připravuje přímo před zraky hostů za pultíkem vedle baru.

Restaurace překvapí i kontrasty v interiéru. Světlé dřevo stolů a růžová barva květů japonských třešní se střetává s tmavými dřevěnými samuraji v nadživotní velikosti.

Na stolech leží několik hranatých misek, hůlky a ještě před jídlem číšník v košíčku přináší vlhké nahřáté froté ručníčky s logem restaurace na omytí rukou. Na české poměry v restauraci nezvyklý luxus.

Dva kousky mořského vlka a kousek lososa – to je předkrm, který i bez objednání dostane každý host restaurace. Čerstvé maso je jen zlehka opražené a chutná výtečně.

Zprudka opečeného, ale uvnitř zcela syrového tuňáka ochutnává šéfkuchař Ševčík jako předkrm. Maguro sashimi je servírován se sezamovým olejem a typickou řídkou japonskou sójovou omáčkou kikkoman. Vzápětí dostává testující odborník hlavní jídlo. Je to směs lososa, krevet, houby shiitake, papriky a mrkve obalené v těstíčku z japonské mouky tempura.

„Do této zvláštní mouky se přidává i perlivá voda, těstíčko je pak po osmažení křehčí a křupavější,“ poodhaluje taje japonské kuchyně Ševčík. Jídlo leží na papírovém ubrousku, který odsaje přebytečnou mastnotu. „Také servírování musím pochválit, je precizní,“ konstatuje odborník.

Speciality i v menu

Kodo nabízí také dva druhy poledního menu. V tom dražším si kromě zeleninového salátu s pomeranči host pochutná na polévce s kousky ryb a temně zelenou řasou wakame a setu sushi. Tři kousky nigiri sushi a šest kousků maki sushi zasytí a po dochucení zelenou pastou wasabi a sójovou omáčkou se stane oběd nezapomenutelným zážitkem.

Vysvědčení restaurace Kodo.

Tečku za nevšedním obědem udělá grilovaný ananas přelitý sirupem, servírovaný na misce z kůry ananasu. Porce tohoto dezertu je sice poněkud dražší než zákusky v běžných restauracích, pochutná si na ní však i dvojice. V Kodo ho podávají s kopečkem zmrzliny ze zeleného čaje.

„Tak to vypadá, když se práce dělá dobře a se zájmem,“ hodnotí výkon místního kuchaře Ševčík. Kuchař se snaží naklonit si i srdce žen a odcházejícím návštěvnicím věnuje růži. „Snad možná proto, že bude Valentýn,“ vtipkuje Ševčík a restauraci Kodo hodnotí samými jedničkami.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.