VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař pivnice U Putny udělal dvě kaňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Před okny brněnské pivnice U putny jezdí po Václavské ulici neustále tramvaje, uvnitř je ale velice příjemně. V malé restauraci jsou stoly na sebe namačkány tak, že si hosté vzájemně vidí do talíře, to ale šéfkuchaři brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiřímu Vařílkovi tentokrát nevadí.

13.3.2010
SDÍLEJ:

Restaurace U putny.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Je to klasická malá hospůdka, kam chodí štamgasti na pivo a jídlo,“ říká a přejíždí rukou po dřevěném stolu, ze kterého už hosté lokty odřeli lak.

Ruce si mne nadšením i nad jídelním lístkem. „Hodně hotovek, hodně pálivých jídel a moravských specialit. Do takové restaurace bych na jídlo přivedl cizince, kteří chtějí ochutnat českou klasiku,“ říká šéfkuchař. Moravský talíř, vepřový vrabec se zelím a knedlíky, guláš nebo uzené s hrachovou kaší. To jsou totiž podle Vařílka přesně ta jídla, která cizince lákají.

Do putny ale chodí i hodně stálých hostů na obědy, nebo třeba jen na stojáka na pivo. U vchodu si totiž mohou půllitr odložit na dřevěný pultík u zdi. K obědu si tam lze vybrat nejen rajskou, ale třeba i povidlové taštičky nebo tatarák s topinkami.

Pro test se šéfkuchař Vařílek rozhodne vyzkoušet Pozdrav z Olomouce, plněnou vepřovou panenku a maso v bramboráku. Příprava těchto tří jídel trvá kuchaři dost dlouho, téměř pětačtyřicet minut, odborník jej ale omlouvá. „Má narváno hosty, kteří přišli na polední menu. Pokud je v kuchyni sám, nezávidím mu,“ mluví z vlastní zkušenosti Vařílek.

Všechna tři jídla na oválných talířích vypadají na první pohled lákavě. I obloha – zelný salát s koprem, rajče a okurek je Smažená kuřecí kapsa plněná šunkou a olomouckými tvarůžky je chuťově výborná, ale to samé se nedá říct o příloze. Opékané moravské brambory s majoránkou jsou prohnané fritézou, mastné a až nepředstavitelně moc slané.

#nahled|https://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/40/restaurace_u_putny_infografika.jpg|Restaurace U putny.#

To samé vytýká Vařílek i selským bramborám u druhého testovaného jídla. „Kuchař je totiž ochutil slanou česnekovou pastou,“ nachází vysvětlení přesolené přílohy odborník. Vzápětí se rozhodne kuchaři od putny odebrat výuční list. Z vepřové panenky zapomněl odkrojit blánu. „Odblanit panenku je základní věc, kuchaři se to učí v prvním ročníku,“ zlobí se Vařílek a z masa si sám blánu odstraňuje.

Naopak málo slané a málo pikantní je třetí testované jídlo – vepřové nudličky v bramboráku. „To, že směs masa a zeleniny uvnitř bramboráku není příliš ostrá by mě nevadilo. Každý má jiné chutě. Do bramboráku bych ale naopak sůl a možná i česnek, tedy tu strašnou chemickou pastu, přidal,“ radí Vařílek.

V pivnici, kde nabízí několik druhů piva a sedm druhů nealkoholických limonád, hosté deserty v jídelním lístku často nehledají. I tak nabízí pro mlsné jazýčky U putny mezi hotovými jídly palačinky s borůvkami.

Podle Vařílka je pivnice U putny typem klasické, české rodinné hospůdky. A proto v závěru zmírňuje i své předchozí nelichotivé výtky. „Až na ty dvě kaňky – slané brambory a blánu na mase – zde bylo vše v pořádku,“ dodává Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

13.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté olomoucké Mory přivítali na domácím ledě Kometu. Porazili Brňany 3:2 po prodloužení.
AKTUALIZOVÁNO
19

Pět v řadě. Kometa prohrála i v Olomouci, v prodloužení ji srazil spící střelec

Ilustrační foto.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zlomila jihlavské prokletí a dál uniká ze dna

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Pět zápasů a stop. Delší trvání série porážek na hřišti Jihlavy už fotbalisté prvoligové Zbrojovky nedovolili. V patnáctém kole prolomili na Vysočině s grácií nepříznivou sérii, když po přesvědčivém výkonu zvítězili 2:0 a udělali další důležitý krok za záchranou v nejvyšší soutěži. „Podařilo se nám tady vyhrát po iks letech, navíc jsou to strašně důležité tři body, takže velká spokojenost,“ radoval se brněnský gólman Dušan Melichárek.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Brno – Velký úspěch zaznamenali brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Získali hlavní cenu ve 24. ročníku Grand Prix Architektů 2017 za zrekonstruovanou budovu Galerie nábytku, která stojí v brněnských Vinohradech.

Soud propustil Rusa obviněného ze znásilnění nezletilé. Vyhoštění platí

Brno - Znovu bude svobodně chodit, ale ne na českém území. Soud propustil z vazby pětašedesátiletého Rusa Valeriye Lebedeva, který podle obvinění v roce 2011 a 2012 čtyřikrát znásilnil patnáctiletou dívku. Kvůli jejímu pronásledování a ukradení osobních materiálů však nesmí muž vstoupit pět let na území České republiky a dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je zatím nepravomocný. 

Klubovna i rozhledna. Brňané rozdělili miliony z participativního rozpočtu

Brno /INFOGRAFIKA/ - Šestnáct z čtyřiaosmdesáti návrhů v projektu Dáme na vás dostane peníze z rozpočtu. Získaly nejvíce hlasů Brňanů. Studie na bezpečnou stezku pro chodce a cyklisty, která propojí Žebětín a Bystrc s Kohoutovicemi. Návrh, který v hlasování projektu Dáme na vás Brňany zaujal nejvíce. Hlasování skončilo v noci na čtvrtek. Lidé podpořili také třeba stavbu rozhledny v oboře Holedná. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT