VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař restaurace Amur vaří jako v 80. letech

Brno – Světle zelené stěny a na nich hokejové relikvie, svazky česneku nebo třeba obraz Gustáva Husáka. Takový pohled se naskytne hostům, kteří zamíří na jídlo či pití do restaurace Amur v ulici U Hřiště v brněnském Starém Lískovci.

5.3.2011 1
SDÍLEJ:

Restaurace Amur v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

„Připadá mi, jako by se tady zastavil čas. Zhruba před pětadvaceti lety,“ komentuje atmosféru šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek. Amur navštívil při pravidelném seriálu Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Podnik v jihozápadní části města, do kterého se schází po několika rozpadajících se betonových schodech, šéfkuchaře svým zaměřením nepřekvapuje. „Je to typická meníčková hospoda. Jen se divím, že je půl jedné a jsme tu jediní,“ kroutí hlavou Vařílek.

Jako před lety

Z prostředí restaurace nijak nadšený není. „Evidentně sem spíš chodí večer štamgasti na pivo, než že by tady někdo obědval. I když tu nikdo není, je to tady zakouřené. Nejspíš z minulého večera. Navíc je to tady docela tmavé, chtělo by to něčím osvěžit,“ radí šéfkuchař. Zároveň ho ale zaujme zahrádka. „V létě tam bude hezky,“ myslí si.

Nelíbí se mu ani to, že restaurace nemyslí na nekuřáky. I když je tam v době obědů kouření zakázané. „Jinak je tady jen jeden stůl, na kterém je cedule se zákazem kouření. Od ostatních ale není nijak oddělený,“ podotýká Vařílek.

Nijak zvlášť ho nezaujme ani nabídka. „Hmm, kuře hawai. To bylo typické jídlo restaurací koncem osmdesátých let. Ještě chybí kuře s broskví. Iluze hospody z minulého režimu by byla dokonalá,“ směje se odborník na českou kuchyni a upozorňuje, že duch obyčejné české hospody je vidět i v lidových cenách.

Nakonec si vybírá Amurský bicykl. Tedy vepřový plátek na bramboráku se slaninou a sýrem. K tomu si objednává i zeleninovou přílohu, za kterou musí připlatit dvacet korun. „Atmosféra nic moc, tak jsem zvědavý, jak se předvede kuchař,“ těší se Vařílek.

K pití si dává točenou limonádu. „Sklenice je čistá a nápoj osvěžující. Zatím jsem spokojený,“ pochvaluje si kuchař.
Asi za dvacet minut se dočká i vybraného jídla. Servírka před něho pokládá plný talíř. „Porce tedy mají pořádné,“ pokyvuje hlavou uznale Vařílek. A nezklame ho ani chuť. „Je to opravdu dobré. Bramborák je domácí, to je vždycky poznat. A navíc mají i čerstvou zeleninu,“ nešetří chválou znalec.

#nahled|https://g.denik.cz/50/4a/restaurace_amur_brno_infografika_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/4a/restaurace_amur_brno_infografika.jpg|Restaurace Amur v Brně.#

Druhé objednané jídlo, kuře na kari a smetaně, jeho nadšení zmrazí. „Je tam hrozně moc kari. Smetana chybí. Takhle je to překořeněné a navíc i mastné. Na talíři je vidět, že to prakticky plave v oleji. Kdyby tam smetana byla, koření by trochu pohltila a mohlo to být dobré. Takhle to ani nestojí za dojedení,“ odstrkuje talíř Vařílek.

Slabá nabídka

Podle něho si tím kuchař restaurace Amur pokazil jinak dobrý dojem. „Je to škoda. První jídlo bylo přitom dobré. To druhé se mu ale vůbec nepovedlo,“ kroutí hlavou šéfkuchař.

Nedává si ani moučník. „Nemají tu moc velký výběr. Jenom palačinky a zmrzlinový pohár. Ani na jedno z toho nemám chuť,“ kritizuje nabídku dezertů odborník.

Z restaurace moc spokojený neodchází. „Je to typická sídlištní restaurace. Na své si tady přijdou hlavně místní, kteří si dají pivo a chtějí si k němu něco zakousnout. Na rodinný oběd to tady rozhodně není,“ shrnuje dojmy Vařílek.

Autor: Jan Němec

5.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Lukáš Vraštil z Brna.

Po první brance jsme se sesypali a Plzeň dominovala, litoval Vraštil

K neobvyklému vozidlu v kolejišti museli vyjíždět krátce před půlnocí v noci na pondělí brněnští hasiči. V Žabovřeské ulici pomáhali řidiči, který po nehodě skončil i s autem na tramvajové trati.
AKTUALIZOVÁNO
4

S autem skončil v tramvajovém kolejišti. Řídil pravděpodobně pod vlivem drog

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Brně-Žebětíně, Rajhradu, Měníně a Ivančicích

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Socha prezidenta Masaryka opět "promluvila". Padnu, stálo na háčkované dečce

Brno – Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Komenského náměstí promluvila. Alespoň prostřednictvím háčkované dečky, která se na ni v pondělí dopoledne objevila. Nesla slovo Padnu.

Poslanec TOP 09 Válek: ODS má dobré lidi. Předseda Fiala je můj bývalý rektor

Brno - Při minulých volbách neuspěl, tentokrát se jako jediný z jihomoravské TOP 09 do poslanecké sněmovny probojoval. Po celou sobotu ve štábu své strany sledoval přetahovanou ODS a SPD o druhé místo ve volbách. „Úspěch občanských demokratů mě příjemně překvapil. Strana má hodně dobrých lidí, například Petr Fiala je můj bývalý rektor,“ zhodnotil možnou spolupráci se stranou Válek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT