Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulinářská radost v zimní zahradě

Brno /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Na hotelové restaurace lidé neprávem zapomínají. V Grandhotelu dostanou nejlepší pečivo, jídlo i deserty.

10.10.2009 3
SDÍLEJ:

Resturace Le Grand.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Naleštěné dlaždičky, černé dřevo a dobové fotografie. Díky jménu a tradici je oběd v brněnském Grandhotelu opravdový zážitek. Po mramoru dlouhou chodbou přicházejí hosté od recepce do zimní zahrady s fontánou restaurace Le Grand. „Očekávám jen tu nejvyšší kvalitu, dietu začnu držet až večer,“ vtipkuje u čtení jídelního lístku šéfkuchař restaurace u Královny Elišky Jiří Vařílek.

Kuchyně v Grandhotelu nabízí hostům předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty i dezerty. A na závěr nezapomene popřát „Bón Appétit!“

Čekání na objednaná jídla zpestří ochutnávka pečiva s bylinkovým máslem. Vařílek ale kroutí hlavou nad papírovým prostíráním. „Neladí to s bílými látkovými ubrousky a naleštěným servisem. Působí to velmi lacině.“

V doprovodu profesionálů v restauraci sbírají číšnické zkušenosti studenti hotelových škol. Ve tvarově zajímavých miskách servírují polévky, na čtvercových talířích hlavní chod a na skleněném obdélníku desert.

Hráškový krém je opravdu krém, v polévce s játrovými knedlíčky opravdu plavou játrové knedlíčky. „Když si vzpomenu, co některé restaurace vydávají za krémové polévky nebo knedlíčky! Sem by měli kuchaři chodit na kurzy,“ chválí místní personál i výborné chutě polévek Vařílek.

Na kraji talíře s hlavním jídlem překvapí rozmanitá barevná příloha. Kuchař ji smíchal z několika druhů zeleniny a salátů. „Je to bezvadná kombinace. Frise salát doplňují čekankové puky, ředkvičky, polníček i paprika,“ ukazuje a chválí šťavnaté maso vepřové panenky, rozložené na růžových nudlích.

Telecí řízky chutnají znamenitě, stejně tak malinké kulaté zámecké brambory, přelité máslem s bylinkami. Kromě těchto dvou jídel nabízí Le Grand ještě hovězí steak, kuřecí kapsu, lososa, kachnu nebo vegetariánské těstoviny se špenátem.

#nahled|https://g.denik.cz/50/46/restaurace_le_grand_hotel_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/46/restaurace_le_grand_hotel_infografika.jpg|Zahradní restaurace Le Grand, Grandhotel.#

Šéfkuchař Vařílek s nadšením vybírá dezerty. „Jsou to samé speciality, které se jen tak nevidí,“ upozorňuje odborník na výjimečnost podniku. Na talířích se sladkostmi nachází exotické ovoce karambolu a mochyni i čerstvé kanadské borůvky.

Podle tvaru vykrajovátka je vidět, že povidlové taštičky opravdu připravují v kuchyni Grandhotelu. A čokoládové brownies s horkými ostružinami a vanilkovou omáčkou je prostě dokonalý dortík plný vynikající čokolády.

Podle Vařílka je škoda, že lidé na hotelové restaurace zapomněli. „Vypadalo to nádherně, chutnalo výborně. Hotel má určitě vlastní kuchaře, pekaře i cukráře. Hosté zde tak dostanou to nejlepší,“ hodnotí šéfkuchař. A po skutečném kulinářském zážitku nakonec restauraci promíjí kritizované papírové prostírání.

Autor: Gabriela Peringerová

10.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

V Hradecké ulici se srazila čtyři auta. Při nehodě se zranila žena

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Nesovicích, Ostrovačicích, Zbýšově a Tišnově

Škatulata kandidátů. Přeběhlíci mění tradiční strany za nové

Jižní Morava /ANKETA/ – Jihomoravanům, kteří si oblíbili konkrétního kandidáta v posledních předčasných parlamentních volbách, se může stát, že jej na letošních volebních lístcích budou déle hledat. Více než dvě desítky kandidátů totiž vyměnily politický kabát. Z tradičních stran utíkají do mladých.

AKTUALIZOVÁNO

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na degustaci pivovaru Chomout v Brně

Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a Piváriem Zelená kočka o vstupenky na výjimečnou degustaci vzorků z pivovaru Chomout v pivním baru na brněnské Dvořákově ulici!

AKTUALIZOVÁNO

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Třinec, Brno /FOTOGALERIE/ – Jen v jediném zápase zůstala v první čtvrtině letošní extraligy hokejová Kometa bez bodu. Ve druhé čtvrtině si nastavenou normu splnila hned na začátku – v úterním čtrnáctém kole padla v Třinci 1:4, což ji stálo i vedoucí postavení v tabulce, kde sklouzla o skóre na druhé místo za Plzeň.

Studenti a bývalí pedagogové veteriny vyjdou do ulic. Proti děkanovi

Brno – Všudypřítomný strach, vyhazovy za názor a klima připomínající totalitní režim. Tak popisují atmosféru studenti a bývalí pedagogové Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Za problémy na fakultě podle nich může současný děkan Alois Nečas, který letos kandiduje i na rektora univerzity. V otevřeném dopisu studenti a bývalí pracovníci Fakulty veterinárního lékařství vyzývají Nečase, aby nekandidoval na post rektora univerzity. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení