VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Patas s italskou kuchyní obstála

Brno /FOTOGALERIE/ - Drobné prohřešky: parmská šunka místo pancetty, horší zelenina a příliš soli. Restaurace však zákazníka uspokojí.

6.6.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace La Patas.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Mezi panelovými domy bohunického sídliště v ulici Čeňka Růžičky se v La Patas v poledne dveře netrhnou. Stoly i zahrádka restaurace s italskými specialitami a pizzou jsou téměř do posledního místa obsazeny a mezi hosty se proplétají číšníci a servírky se jménem podniku na prsou.

Přestože v objednaném jídle kuchař restaurantu Brabander Ivo Ševčík našel prohřešky, označuje La Patas za dobrou italskou restauraci.

Jídelní lístek, vytištěný na papíru formátu výkresu, odborníka pobaví a označuje jej za produkt „dva v jednom“. „Slouží nejen jako lístek, ale i jako prostírání, to se hned tak nevidí,“ usmívá se Ševčík a vybírá. Restaurace podle něj drží italskou linii a nepouští se do složitých kombinací. „Lístek je sestaven dobře, zdejší kuchyně nabízí suroviny typické pro Itálii,“ chválí.

Misky s polévkou stojí na stole během pěti minut a po ochutnání je Ševčík hodnotí jako znamenité. Hustý tomatový krém je připraven z rajčat a dochucený sýrem, v italské zeleninové polévce minestrone nachází kuchař vše, co do ní správně patří, včetně fazolí.

Po čtyřiceti minutách čekání na hlavní jídlo má však Ševčík obavy, že na neapolská kuřecí prsa a pizzu s uzeným lososem kuchař zapomněl. Jak se ukázalo později, nezapomněl. Připravoval současně objednávky pizzy na rozvoz. Tuto službu La Patas totiž rovněž nabízí. Pizzu se smetanou, listovým špenátem a uzeným lososem odborník chválí, suché okraje pizzy ještě doporučuje potřít ochuceným olivovým olejem.

#nahled|https://g.denik.cz/50/a5/infografika_la_patas_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/a5/infografika_la_patas.jpg|Restaurace La Patas.#

Pizza také do domu

Kritizuje přípravu druhého jídla. Místo v jídelním lístku slibované pancetty použil kuchař parmskou šunku, kuřecí maso příliš osolil a špenát nebyl nejčerstvější. Nelíbí se mu ani množství salátu na talíři.

„Až na tu čtvrtkilovou hlávku vypadá jídlo dobře. Zvlášť grilovaná cherry rajčata oku lahodí. Velká škoda té parmské šunky, která se normálně podává syrová a sušená. Když je totiž nakrájená na silné plátky, a ještě se zahřeje, ztvrdne a je nepoživatelná,“ vysvětluje kuchař.

Nejvíc mu nechutná příloha – špenát. „Domnívám se, že si dlouho poležel v mrazáku. Převzal do sebe pachy jiných jídel,“ říká Ševčík a talíř odsunuje. Jedním dechem ale dodává, že podle jednoho nepovedeného pokrmu nemůže restauraci odepsat. „Naopak, když jsem ochutnal pizzu a vidím nabídku v jídelníčku, určitě můžu La Patas doporučit,“ tvrdí Ševčík.

Mezi dezerty nefigurují palačinky, ale typické italské moučníky se švestkami a višněmi. Obsluha nabízí zcela nový moučník s bílou čokoládou, borůvkami a citronovou šťávou. Ševčík dává přednost dortíku.

„Myslím, že ta oříšková bábovička není místní produkt. Stejný zákusek jsme už v testech ochutnali,“ připomíná kuchař a upozorňuje, že pod názvem horký čokoládový dortík si představuje dezert, ze kterého po zakrojení vyteče čokoláda.

„Pokud ale restaurace nemá vlastního cukráře, je pro kuchaře těžké vyrábět jedničkové moučníky. Proto oceňuji snahu, oba moučníky oku lahodí,“ dodává Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

6.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT